Vuk Radojevic na Poljofestu Vuk Radojevic na Poljofestu Goran Đaković

Rebalans budžeta - dodatni novac za agrar pokrajine Истакнут

Аутор  avg 26, 2017

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je danas otvorio 5. „Poljofest“ u Novom Bečeju. Osvrnuvši se na sušu i otežane uslove za poljoprivredne proizvođače, Radojević je istakao da agrarni budžet Vojvodine finansijski nikada nije bio značajniji i dodao da će rebalansom pokrajinskog budžeta iz juna i predstojećim na sednici Skupštine Vojvodine 31. avgusta, biti u pokrajinskom budžetu novih 300 miliona dinara namenjenih za poljoprivredu i vodoprivredu, za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za realizaciju novih hidro-sistema za navodnjavanje.

„U ovoj Pokrajinskoj vladi, za samo godinu dana, uspeli smo da kompletiramo dokumentaciju za 11 regionalnih hidro-sistema za navodnjavanje, obezbedimo neophodna sredstva od republičke Vlade i Abu Dabi fonda za razvoj. Ti projekti, čija vrednost iznosi blizu 1,5 milijardi dinara, u fazi su realizacije i obezbediće, zajedno sa investicijama „Voda Vojvodine“, navodnjavanje oko 25 hiljada hektara. Sa dodatnim finansijskim sredstvima hoćemo da uradimo nove projekte, konkurišemo sa njima kod Abu Dabi fonda za razvoj i omogućimo, po procenama, novih 15 hiljada hektara pod sistemima za navodnjavanje“, izjavio je Vuk Radojević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu osvrnuo se i na aktuelnu situaciju u vezi sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenio da je intencija tih izmena da se zaštite domaći poljoprivredni proizvođači i onemogući potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem.

Nakon svečanog otvaranja „Poljofesta“ govorili su u ime organizatora Matija Kovač koji je u budućnosti najavio međunarodni karakter ove poljoprivredne smotre, predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. Nakon otvaranja, održana je panel diskusija posvećena aktuelnom momentu i budućnosti srpskog agrara u kojoj su učestvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić i Zoran Sefkerinac iz asocijacije poljoprivrednika „Banatski paori“.

Kako se moglo čuti od organizatora, „Poljofest“ je organizovan u nameri da se poljoprivreda učini primarnom granom razvoja u opštini Novi Bečej i zato je osmišljen raznovrstan program: susret poljoprivrednika i stručnjaka na panelu, smotra mehanizacije, učešće preduzeća koje je uključila Privredna komora Vojvodine, Dan stočara, odnosno izložba krupne i sitne stoke i živine, radionica za predškolce „Biobašta“ , izložba rečnih plovila i ribolovne opreme i različita takmičenja.

Izvor:

http://www.juznibanat.rs

www.tanjug.rs 

 

Последњи пут измењено nedelja, 27 avgust 2017 08:05

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31