Autor: Geza Farkaš Autor: Geza Farkaš Goran Đaković

Ovakvu lepotu retko ko ima! Истакнут

Аутор  mar 20, 2018

Povodom obeležavanja značajnih ekoloških datuma Svetskog dana šuma (21.mart) i Svetskog dana voda (22.mart) Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac organizuje foto izložbu „Priroda Vojvodine“ u Vršcu. Izložba će biti otvorena 21. marta 2018. u 12 časova u Kulturnom centru Vršac.

Ilustracija : Jozef Gergelj - Modrovrane


Fotografija je najbolji put i način da se predstavi lepota prirode, posebno kada je naprave vrhunski fotografi, njeni odlični poznavaoci. Na izložbi je predstavljeno 40 fotografija devet izvanrednih fotografa, stručnjaka i ljubitelja prirode. U ove fotografije je uloženo puno znanja, strpljenja, kvalitetne fotografske tehnike a posebno ljubavi. Svaka fotografija nosi svoju specifičnu priču, ali i želju da se taj deo prirode, ptica, biljka, barsko stanište… sačuvaju za buduće generacije i otrgnu od nestajanja koje donosi moderno doba. Autori fotografija su: Jaroslav Pap, Jovan Lakatoš, Jožef Gergelj, Katarina Paunović, Geza Farkaš, Predrag Kostin, Dragiša Savić, Vladimir Dobretić i Darko Timotić.


Nakon otvaranja izložbe biće prikazan dokumentarni film iz produkcije Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode: “Bele rode moje ravnice”, u trajanju od 27 minuta, autora dr Olivera Fojkara i Dušana Čekića.

Ilustracija : Katarina Paunović - Tekunice


Obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuo je UN – FAO još 1971. godine, sa željom da se doprinese jačanju svesti javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka. Za obeležavanje je simbolično odabran 21. mart, prvi dan proleća, u znak buđenja prirode i vegetacije, ali i kao znak novog početka, večitog obnavljanja života. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma. Odlučeno je da se ovaj datum ubuduće obeležava svake godine u cilju jačanja svesti javnosti o neophodnosti održivog upravljanja, zaštite i održivog razvoja svih tipova šuma u korist sadašnjih i budućih generacija. Šumovitost Vojvodine je među najnižim u Evropi i iznosi svega oko 6,37% ukupne površine pokrajine.


Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Voda pokriva 71% ZemLjine površine, međutim, pijaća voda čini samo 2,5% svih vodnih resursa koji se konstantno smanjuju zbog zagađenja i lošeg gazdovanja. Dugo se verovalo da je voda neiscrpan resurs zbog njene obnovljivosti, međutim kriza vode postaje svetski problem i realnost. Prema proceni Norveškog instituta za istraživanje voda, Veliki bački kanal kod Vrbasa je najzagađeniji vodotok u Evropi. Svaki drugi vodovod u Vojvodini je neispravan, zbog čega stotine hiljada stanovnika pokrajine raspolaže samo tehničkom vodom.

Ilustracija : Geza Farkas - Vodomar


Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poručuje da se moramo boriti za zdravu i očuvanu prirodu i životnu sredinu, ne samo zato što je ona dom za mnogobrojne retke i ugrožene biljne i životinjske vrste, već i zato što je zdrava priroda preduslov za opstanak čoveka na planeti Zemlji.

Ilustracija : Dragisa Savic - Marasmiellus ramealis
Последњи пут измењено utorak, 20 mart 2018 14:10

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31