Ilustracija: Njiva Ilustracija: Njiva Goran Đaković

EU finansira istraživanje podzemnih voda Истакнут

Аутор  jan 22, 2018
NOVI SAD - Mađarska i Srbija pokrenule su zajednički IPA projekat Unapređenje monitoringa suše i suvišnih podzemnih voda, a s ciljem smanjenja rizika u vezi sa ekstremnim vremenskim uslovima.

Stručnjaci iz Mađaraske i Srbije okupili su se oko projekta praćenja podzemnih voda i pravljenja baze podataka stanja podzemnih voda, sve kako bi mogli da predvide sušne periode ili poplave. To bi u budućnosti trebalo da pomogne poljoprivredi i privredi.

"Projekat je počeo u oktobru i trajaće dve godine. Tokom tog perioda vršićemo istraživanja primenom najsavremenijih metoda daljinskog osmatranja, satelitske snimke, bespilotne letelice i geografske podatke kao bazu za sprečavanje negativnih posledica suše i suvišnih voda", kaže profesor Minočer Mesaroš sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Njegov kolega Srđan Rončević ističe: "Što se tiče podzemnih voda one su zapis šta smo radili u prošlosti i one se sporije menjaju ali se i sporo oporavljaju... Mi imamo veliki problem sa površinskim vodama, kroz ovaj projekat će se ukazati na rizike koji postoje".

Zahvaljujući projektu u prekograničnom regionu Mađarske i Srbije moći će da se spreče negativne posledice visokih voda i suše. Mađarska već deset godina ima svoju bazu podataka o stanju podzemnih voda.

"Strateški pristup se može postići prekograničnom saradnjom i intenziviranjem saradnje . Jedan od ciljeva će biti osnivanje prekograničnog centra koji će biti mreža institucija i istraživača koje će razmenjivati podatke vezane za ovu pojavu", kaže Minočer Mesaroš.

U projektu monitoringa podzemnih voda učestvuju Univerzitet iz Segedina, novosadski Poljoprivredni i Prirodno matematički fakultet, kao i preduzeće Vode Vojvodine i njihove kolege iz Segedina, a prvu konferenciju imali su u Novom Sadu. Projekat finansira Evropska unija sa 730 hiljada evra.

Izvor:

http://www.rtv.rs 

Последњи пут измењено ponedeljak, 22 januar 2018 07:53

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31