Ideja: Drvored može da posluži kao prirodna barijera za odbranu od napada terorista Ideja: Drvored može da posluži kao prirodna barijera za odbranu od napada terorista Goran Đaković

Terorizam će ozeleniti gradove!? Истакнут

Аутор  avg 28, 2017

Poznati italijanski arhitekta Stefano Boeri smatra da javni prostori u gradovima treba da budu redizajnirani kako bi uključili prirodne barijere, poput velikih stabala, za zaštitu pešaka u slučaju terorističkih napada. Boeri je poznat po projektu stambenih zgrada "Vertikalne šume". Prve takve zgrade sa hiljadama biljaka, uključujući drveće, izgrađene su u Milanu. Taj arhitekta proslavio je ideju ozelenjavanja u gradskom planiranju. Cilj je da se smanje problemi koje nosi urbanizacija, uklučujući zagađenje vazduha.

Najveći "zeleni grad" biće izgrađen u Kini u narednih nekoliko godina. Boeri smatra da drveće može da ima ulogu i u borbi protiv terorizma u Evropi.

"Teroristi žele da nas zaključaju u našim kućama, nadaju se da će nas naterati da odustanemo od života u javnim prostorima naših gradova", naveo je Boeri u saopštenju objavljenom nakon nedavnih terorističkih napada u Španiji.

 Iako Boeri priznaje da su tradicionalne mere u borbi protiv terorizma i dalje potrebne, on objašnjava kako i urbana javna arhitektura može da pomogne. "Moramo da odgovorimo pravilnom upotrebom prirodnih lepota i njihove simboličke vrednosti", rekao je taj arhitekta. U velikim evropskim gradovima od napada vozilima štite se betonskim barijerama.

 Gradska vlada Milana najavila je da će drugi po veličini italijanski grad takođe postaviti velike betonske prepreke na prilazima trgovima i javnim mesta kako bi sprečili ulazak velikih vozila velikom brzinom. Boeri smatra da bi stabla taj posao obavila bolje, preneo je portal thelocal.it

"Umesto da narušavamo vitalne i otvorene prostore u našim gradovima puneći ih betonskim barijerama ...,  treba da se suprostvimo instiktu smrti tih ljudi (terorista) biljakma, posebno hrastovima", naveo je Boeri. On je pozvao gradonačelnike evropskih gradova da slede njegov savet - da postave saksije širine oko tri metra, dovoljno velike da mogu da drže veliko drvo, na prilazima trgovima i ključnim mestima u svakom gradu. Efekti takvog urbanog redizajna, smatra Boeri, biće da se naprave prepreke koje će sprečiti napade vozilima, poput onih u Barseloni, Nici, Berlinu i u drugim gradovima u poslednjih 18 meseci.

Prema rečima Boerija, hrastovi u džinovskim saksijama poslužli bi da "zaštite pešake i smanje rizik od  masovnih stradanja".

Izvor: EURACTIV.rs

Последњи пут измењено ponedeljak, 28 avgust 2017 13:45

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31