Sa konferencije u Novom Sadu Sa konferencije u Novom Sadu Goran Đaković

AGROPRESS sarađivao sa 1500 žena na selu, projekat se nastavlja uz podršku DUNAV OSIGURANJA Истакнут

Аутор  maj 18, 2018

NOVI SAD, 17. maja (Tanjug) - Oko 55 odsto žena u ruralnim sredinama je nezaposleno, a samo 17 odsto njih su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je na današnjoj konferenciji “Žene u agrobiznisu” koju je je organizovala kompanija “Dunav osiguranje” u saradnji sa Udruženjem novinara Agropres. Konfrenecija “Žene u Agrobiznisu”, koja je održana u okviru 85.Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, predstavlja projekat “Dunav osiguranja” i Agropresa koji realizuju osam godina tokom kojih su više od 1.500 žena iz 50 različitih mesta u Srbiji informisali o vođenju agrobiznisa i osiguranjem poljoprivredne proizvodnje.

Državni sekretar u Ministarstvu poljopovrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović rekao je da visok procenat stanovnika Srbije živi u ruralnim područjima koja karakteriše visoka nezaposlenost, loša putna, saobraćajna i komunalna infrastruktura, nepovoljna demografska slika, a taj ambijent, kaže, posebno se nepovoljno odražava na žene. “Poljoprivreda je u tim sredinama dominantna grana i žene u toj grani predstavljaju 75 odsto plaćene i neplaćene radne snage”, ukazao je Mahmutović. On je naveo da Ministarstvo trenutno u svojoj politici raspodele podsticaja bespovratnih sredstava ima jednak status i prema ženama i prema muškarcima, kao i da su trenutno aktuelna tri programa - podrška mladima u poljoprivredi, podrška razvoju nepoljoprivrednih aktivnosti na selu i podrška unapređenju kvaliteta života na selu.

Predsednik Izvršnog odbora kompanije “Dunav osiguranje” Mirko Petrović istakao je da je poljoprivreda jedna od strateških privrednih grana u Srbiji koja ima izuzetan ekonomski i socijalni značaj, a da je sa druge strane poljoprivreda izložena brojnim rizicima. “Svetska premija osiguranja poljoprivrede iz godine u godinu raste zbog klimatskih promena, strateškog značaja poljoprivrede, državne podrške, ulaska velikih multinacionalnih kompanija u poljoprivredu. Jedan od mehanizama za upravljanje rizicima u poljoprivredi je osiguranje”, ukazao je Petrović. On je istakao da se u Srbiji osigurava samo oko 12 odsto korišćene poljoprivredne površine, a da je rast premije osiguranja mali, dok su izdvajanja države u slučaju štete velika. “Kompanija “Dunav osiguranje” učestvuje sa 38,4 odsto u osiguranju u poljoprivredi sa premijom od 9,6 miliona evra i štetama od 10 miliona evra koje su iznosile u 2017. Iako kompanija ne ostvaruje profit u ovoj vrsti biznisa, mi nastavljamo da radimo na ovoj vrsti osiguranja jer poljoprivredu smatramo strateškom granom naše privrede”, naveo je Petrović. Govoreći o ženama, primetio je da su one simbol brižnosti, sigurnosti i zaštite i naveo da tako i “Dunav osiguranje” kao “prijatelj” svojim korisnicima nudi brižnost, sigurnost i zaštitu.

Prvoj regionalnoj konferenciji “Dunav osiguranja” na novosadskom sajmu prisustvovao je i urednik i voditelj emisije “Žikina šarenica” Živorad Nikolić, koji je i zaštitno lice kompanije. Nikolić je istakao da razume strahove ljudi koji se bave poljoprivredom zbog velikih kiša, grada, suše, ali i poplava. “Preporučujem svim poljoprivrednim proizvođačima i vlasnicima gazdinstava da osiguraju svoju proizvodnju pod vedrim nebom, pošto je to siguran način da svoj trud, rad i imovinu zaštite od elementarnih nepogoda i drugih brojnih rizika”, podvukao je Nikolić.

Osim što su prišustvovali stručnim predavanjima, svi ucesnici konferencije “Žene u agrobiznisu” imali su priliku da budu i nagrađeni poklon vaučerima koje je za njih obezbedio “Dunav turist” za smešstaj i boravak na Zlatiboru. Nagrađeni dobitnici i korisnici “Dunav osiguranja”, vlasnica “Agrotrenda” Marina ?urovka, predstavnik duvanske industrije “Čoka” Vladimir Milijašević i direktor proizvodnje u kompaniji “Kopeks” Nebojša Radojčić, sugerisali su svim poljoprivrednicima i vlasnicima poljoprivrednih imanja da je osiguranje obaveza poput doručka jer, kako su istakli, u svim visokim ulaganjima, a koja su pod vedrim nebom, osiguranje je neophodno.

 

 

 

10:48 Zoran Kesić imitirao Milorada Dodika TV1 HD Recommended for you New 32:41 Dnevnik u 19 / Beograd / 17.5.2018. N1 Recommended for you New 51:43 N1 Pressing: Berislav Jelinić (17. 5. 2018.) N1 Recommended for you New 32:18 Dnevnik u 19 /Beograd/ 16.5.2018. N1 Recommended for you New 12:13 Majstori harmonike na auto pijaci Srećko Stipović Recommended for you New 54:52 Nešto Drugačije 21: Marko Vidojković Nešto Drugačije Recommended for you New Neobična pijaca - Izrael glavni grad Tel Aviv Agrobiznis magazin Djakovic Goran 3 views New Sajam poljoprivrede AGRITECH Tel Aviv Agrobiznis magazin Djakovic Goran 4 views New Sisanje NE OVACA nego KRAVA - i zasto kada nema izlozbe - odlican stocar objasnjava Uros Davidovic 19K views Vašar u Rumi AGROmedia 89K views Kako napraviti jeftinu stalu sa kratkim lezistima i resetkama na vezu - Pirocanci znaju Uros Davidovic 119K views Intesa Farmer pobednici za 2017. godinu u Izraelu na sajmu AGRITECH Agrobiznis magazin Djakovic Goran 1 view New Neverovatna prica iz Srbije - pedeset clanova JEDNOG domacinstva - porodicna zadruga Maslar Uros Davidovic 23K views Sinisa Mali u Agrobiznisu - paulovnija je njegov biznis Agrobiznis magazin Djakovic Goran 3.6K views BALKAN INFO: Miroljub Petrović - Novak Đoković da prestane da igra tenis i da se vrati u Srbiju! Dokumentarne Emisije Balkan 315K views Poljoprivreda: Žene u Agrobiznisu

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31