Ilustracija: Radionica u Valjevu Ilustracija: Radionica u Valjevu Goran Đaković

Stampedo Vlade Srbije na žene sa sela, AGROPRESS dao svoj doprinos Истакнут

Аутор  mar 07, 2018

Ako je suditi prema najavama koje stižu iz Vlade Srbije, Međunarodni dan žena biće u znaku žena na selu. Teme kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja. Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka, na dva događaja danas i sutra, pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas kroz različite vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva podržao više od 1000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka.

Naše projekte podržali su USAID, EU, Ambasada Kanade, Ambasada Indije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Prošle godine, svakog meseca imali smo radionice za žene na selu, zahvaljujući podršci kompanije DUNAV OSIGURANJE. Nastavljamo da ih podržavamo i dalje svakog dana rekao je predsednik AGROPRESS-a, Goran Đaković, koji je ovom prilikom čestitao svim ženama međunardoni praznik DAN ŽENA i podsetio da žene na selu imaju svoj dan 15. oktobar kada im se širom sveta daje dužna pažnja za ono što rade. 

Kako je najavljeno iz PRESS službe Vlade Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, održaće u sredu, 7. marta u 13 časova Konferenciju za medije na kojoj će govoriti o realizaciji inicijative „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ (Pres sala, Vlada Srbije, Nemanjina 11). Inicijativu „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ pokrenuli su u junu prošle godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno mreža, sa ciljem ekonomskom osnaživanja žena na selu. Na konferenciji za medije obratiće se i Džulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji, Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Koka Kola i Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Već sutra na Međunarodni dana žena, 8. marta, sa početkom u 09.00 časova, u Palati Srbija, sala “Beograd“, (Bulevar Mihajla Pupina 2, istočni ulaz), organizuje se  Nacionalna konferenciji „Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije“, koju organizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Na konferenciji će govoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, , ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna potanja Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, zamenica šefice UN agencije za žene za Evropu i Centralnu Aziju Sabina Frejzer i ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović i pomoćnica Ministra privrede Katarina Obradović Jovanović. Pored predstavnika države i međunarodnih organizacija učestvovaće i predstavnice žena iz ruralnih krajeva koje će imati priliku da na konferenciji iznesu svoje probleme sa kojima se susreću, a Ministarstvo će predstaviti rezultate u odnosu na preporuke nevladinih i međunarodnih organizacija. Učestvovanjem predstavnika nadležnih institucija obezbediće se dijalog i mogućnost da se dobiju odgovori o trenutnom stanju legislative koja targetira žene na selu.

Kako smo već rekli AGROPRESS sa ponosom je sarađivao i radio na afirmaciji žena sa brojnim insitucijama i donatorima. Sa ponosom vam predstavljamo neke od primera uspešnh žena u agrobiznisu: 

„Naše voće je prepoznatljivo na širokom tršištu, jer zahvaljujući pogodnom podneblju sa velikom brojem sunčanih dana, bogato je mineralnim materijama i šećerom, i važi za najkvalitenije“, navela je predsednica Udruženja voćara Požarevca, i dodaje ,,Što se šljiva tiče, iako dosta domaćinstava ima manji ili veći zasad, naša šljiva nije standardizovana, različit je sortiment i neujednačen prinos i kvalitet.''

Cilj Udruženja je da pomogne poljoprivrednicima u podizanju zasada, i kroz edukacije da što više saznaju o svemu tome. Po njenim rečima, jako je bitno da poljoprivrednici dobiju pravu informaciju u pravo vreme što se tiče sortimenta i samog podizanja zasada i ostalih agrotehničkih mera. 


„Neophodno je organizovano podizanje zasada i tek onda je šljiva spremna za plasman na tržište. Kada je u pitanju šljivovica, tu smo mnogo ozbiljiniji.“, kazala je Bačić.

KONOPLJA - Zadruga i Udruženje proizvođača alternativnog bilja

Pre tačno godinu dana, zvanično je osnovano Udruženje proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta KONOPLJA, a pre nekoliko meseci i Poljoprivredna zadruga „Konoplja“. To je, kako je istakla Maja Timotijević, predsednica Udruženja proizvođača i priređivača alternativnog bilja „Konoplja“, potvrda da su ozbiljno ušli u ovaj posao.

 

Ako iskustva od ove godine budu pozitivna, a mi svi očekujemo da tako bude, sigurna sam da ćemo za 5-10 godina moći da kažemo da smo ispunili zadatak“, rekla je Timotijevićeva i dodala da Zadruga u ponudi ima tri vrste sapuna i ulje od semena konoplje.

Iako čine 43 odsto radne snage u poljoprivredi, žene na selu često nemaju ni dana radnog staža, iako rade duže od propisanog punog radnog vremena. Samo 15 odsto poseduje zemlju, a obrađuju je ravnomerno sa muškarcima, i učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Na samo deset kilometara nadomak Valjeva nalazi se selo Brankovina. U Srbiji poznato mesto po narodnom stvaralaštvu i po jednoj od najpoznatijih pesnikinja Desanki Maksimović. Pored znamenitosti Brankovina je poznata po vrednim i velikim poljoprivrednim proizvođačima. Jedan od takvih primera je domaćinstvo Maksimović iz Brankovine, naša sagovornica Biljana Maksimović koja nas je ugostila na svom imanju koje se prostire na 7 ha rekla je: 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/1665-kod-maksimovica-sve-dobro-rada 

 

Последњи пут измењено sreda, 07 mart 2018 09:54

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31