Vesna Grbović (40) Vesna Grbović (40) Goran Đaković

Kakvim se poslom ova žena bavi teško da bi mogla i većina muškaraca! Истакнут

Аутор  jan 12, 2018

Seči i iznošenju drveta iz šume po težini parira jedino rudarski posao, ali to Vesni Grbović (40), preduzimljivoj i hrabroj ženi iz Mratišića kod Mionice, ne smeta da vodi ovaj biznis i to uz pomoć konja!

Ubitačno težak i spor, posao koji se obavlja na starinski način uz pomoć životinja, ali jedino je na taj način moguće izvući trupce iz vrletnih šuma valjevskih planina. I posao koji, pre svega, donosi profit, pošto Grbovići od njega školuju ćerku Bojanu, studentkinju četvrte godine Defektološkog fakulteta.

- Šumski posao je tradicija u Grbovićima. Suprug se godinama bavio drvima u privatnim šumama, sin mu se pridružio još kao dečak i sad je kao mladić od 19 godina savladao sve tajne ovog posla. Najpre smo imali jednog tovarnog konja, zvao se Riđan, a kako se posao širio rastao je i broj konja, pa sam registrovala radnju koja je prvi posao od “Srbija šuma” dobila pre tri godine, a ovaj aktuelni iznosi skoro 5.000 kubika drveta. Moj deo posla su priprema za tendere, dokumentacija i administracija, kao i priprema hrane za radnike – priča vlasnica “Devet riđana”.

- Svaki od radnika vodi po četiri konja. Zavisno od dužine puta koji grlo treba da pređe, na samar se tovari od 0,3 do 0,5 kubnih metra drva u čekijama. Konji prelaze od 500 metara do dva kilometra pod teretom. Letos su dnevno prenosili i do 100 kubika dnevno. Svako grlo mora da bude dobro uhranjeno - da bi bilo u formi za rad mora da dobije bar pet kilograma kukuruza u toku dana - objašnjava Vesna.

Letos smo dnevno prenosili po 100 kubika. Svako grlo mora da bude dobro uhranjeno, dnevno dobije pet kilograma kukuruza, kaže Vesna
Foto: P. Vujanac / RAS SrbijaLetos smo dnevno prenosili po 100 kubika. Svako grlo mora da bude dobro uhranjeno, dnevno dobije pet kilograma kukuruza, kaže Vesna

Životinja mora biti zdrava i bezbedna

Uz zdravu životinju, da bi posao bio bezbedan, svaki samar koji konj nosi mora biti ispravan, dok se ispod njega, kako bi štitio telo životinje od povreda, postavlja stelja - platneni dušek napunjen zobi.

- Samari i stelje su veoma važni, a što je put koji konj prelazi duži, tovar mora biti lakši. Kada pada kiša, posao obustavljamo, jer bi bilo izuzetno rizično i za ljude i za konje. U ovom periodu radi se samo ako sneg nije predubok. Leti, pak, pored vrućine, vreba opasnost od zmija. Teško je i naporno, ali ukupno gledano, ovo jeste isplativ posao - kaže ona.

Grbovići za izvlačenje drveta koriste 16 konja

Foto: P. Vujanac / RAS SrbijaGrbovići za izvlačenje drveta koriste 16 konja
 
P. Vujanac
Последњи пут измењено petak, 12 januar 2018 15:57

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31