Farma krava Farma krava Goran Djakovic

Zbog IPARD-a se vratio iz grada u selo i nije se pokajao Истакнут

Аутор  mar 24, 2016

Sve više ljudi beži iz grada u selo. Ovo je primer Petra Šimunića koji je, čuvši da će u njegovu zemlju stići novac iz IPARD fonda, odlučio da se vrati na očevo imanje. Želeo je da uloži novac u stočarstvo, tačnije, u tov junadi. Ima štalu kapaciteta za držanje 120 grla tovne junadi. Planirao je da, pored te štale, sagradi još jedan objekat za držanje još 150 grla tovne junadi i još jedan deo za skladištenje stajskog đubriva.

Pored štale, od očeve imovine mu je ostalo oko 32 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta. Na tom zemljištu je odlučio da gaji krmne vrste koje će moći da koristi za ishranu junadi. Pored svega toga, Petar je planirao da kupi i traktor snage 110 kW kojim će obrađivati tu zemlju.

Kada se pogleda pravilnik, može se uočiti da je Petar ispunjavao skoro sve uslove. Minimalni kapacitet za gajenje tovne junadi je 40 grla, a Petar je u planu imao da drži 120 grla u staroj očevoj štali i još 150 u novoizgrađenom objektu. Međutim, treba imati u vidu da je Petar mogao  preko IPARD fonda da uzme samo još 30 grla tovne junadi jer je maksimum koji može da se sufinansira iz IPARD-a 300 grla.

Što se traktora tiče, morao je da kupi slabiji traktor da bi mu se sredstva vratila jer je maksimalna dozvoljena snaga traktorora za ovu vrstu stočarske proizvodnje 100 kW.

Petar je napravio plan, konsultovao konsultantske kuće, angažovao arhitektu koji je napravio idejni projekat, spremio svu potrebnu dokumentaciju. Za sve to mu je trebalo oko godinu i po dana, odnosno toliko mu je trebalo od prvog papira koji je sakupio do potpipisivanja IPARD ugovora. Nakon predaje dokumentacije, čekao je još oko dva meseca da mu odgovore in a kraju je saznao da mu je projekat odobren.

Na kraju ulaganja vraćeno mu je 50% ukupnog novca što je dalje uložio u proširenje sopstvene proizvodnje.

Petar kaže da se dobro oseća, da se nije pokajao i da će opet konkurisati kada bude bio u mogućnosti. Preporučuje svima koji misle da mogu da se snađu i koji vide sebe u poljoprivredi da slobodno, bez oklevanja postupe kao i on.

On je takođe naveo kao najbitniju stvar da poreklo robe i usluga mora biti iz onih zemalja koje su naznačene i da svako tu mora biti jako oprezan jer se ne misli samo na robu, već i na usluge. Znači, ne može amerikanac da vam crta projekat ili da vam proda traktor.  

Последњи пут измењено četvrtak, 24 mart 2016 13:28

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30