Чланци поређани по датуму: petak, 08 januar 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
petak, 08 januar 2021 15:41

Ovo je najuspešnije selo u Srbiji

Iako neverovatno zvuči da vam neko za 2020. godinu kaže da je bila jedna od najboljih godina do sada, takvih slučajeva ima. I ne govorimo samo o pojedincima i o firmama, već o mestu i varoši u Srbiji u kojoj tvrde da ima je prethodna godina bila jedna od najboljih.

Mesto Kukujevci, za koje smo ranije rekli da nosi tugaljivo ime, ali da je sve osim tugaljivo, sada to samo potvrđuje. Sremsko selo u šidskoj opštini sa oko 2.000 stanovnika, gde svi radno sposobni zarađuju platu, nije ni teške 2020. godine uzmaklo pred nedaćama, čak suprotno.

Zaposlili su oni i prošle godine sve radno sposobne, ali ne samo njih, već i mnoge iz okolnih mesta tokom letnje sezone. A kako nam žitelji kažu, jedino što se u toku ove pandemije promenilo jeste rast, i to u svemu od barem 10 odsto.Naime, u Kukujevcima su mali porodični biznisi postali ozbiljne poslovne priče koje svake godine rastu i dodatno upošljavaju. S druge strane, tradicionalne poljoprivredne kulture izašle su iz okvira porodica i postale tržišno orijentisane. Ovo selo u Vojvodini, ni danas uprkos pandemiji virusa korona, nema problem sa zapošljavanjem i natalitetom.

"Jedino što se može smatrati ugroženošću zbog korone jesu zatvoreni kafići, te ne možemo da popijemo kafu kako bismo inače, ostalo se ne primeti u selu", kaže za "Blic Biznis" Siniša Rekić, vlasnik firme auto-servisne opreme "Aso-Ler" iz Kukujevaca.

Firme u ovom mestu, zastupljene su u raznim delatnostima - meštani se bave preradom mesa, prodajom vulkanizarske opreme, ali je mesto poznato i po farmi koza. Postoji i zemljoradnička zadruga, jer nekoliko domaćinstava ima plantaže jabuka i krušaka, a i duvan se uzgaja na više od 1.200 hektara kukujevačkog atara.

Kako naš sagovornik ističe, svi su u plusu - i građevinska i industrija mesa, kao i ratari."Mi smo recimo 10 odsto bolji nego lani, što je impresivno. Znamo da je slična situacija i u građevini, jer nam kolege kažu da je prodato više građevinskog materijala nego prethodne godine. Što se tiče i ratarstva, ova godina je bila jedna od boljih i po pitanju vremena koje je pogodovalo svim kulturama, ali i recimo cene kukuruza, jabuka, duvana...", priča Rekić.

Kako dodaje, sezona duvana je odrađena potpuno normalno, bez obzira na virus, pa su tako zapošljavani i mnogi sezonci koji su dolazili iz drugih mesta.

"Ko god je hteo da radi taj je u plusu. Nema grane koja je ugrožena zbog virusa i svega što se dešavalo", ističe Rekić.Objašnjavajući da je sve nastavljeno i poboljšano, uprkos pandemiji virusa, Rekić kroz šalu dodaje i da su svi, ako ništa drugo, farbali kapije i ograde.

"Naša firma posluje i van granica i jeste bilo zastoja, ali to uopšte nije uticalo na celokupno poslovanje - 10 odsto smo jači. Ove godine smo i radnike stimulisali kroz trinaestu platu, što svakome znači i moralno", navodi naš sagovornik.

U Kukujevcima, pored posla, koji mlade zadržava u ovom vojvođanskom mestu, funkcioniše i nekoliko udruženja poput Udruženje žena, Lovačko udruženje, ali i Udruženje penzionera, kao i fudbalski klub "Obilić". A način da se druže i održe rad našli su i tokom pandemije.To su uspeli, recimo, kroz organizaciju Novogodišnjeg vašara, gde je prikupljana pomoć onima kojima je potrebna.

Osim vrednih ljudi, ovo mesto ima i železnicu, a nalazi se i u blizini autoputa Beograd-Zagreb, što dodatno govori u prilog razvijanju privatnog biznisa s jedne strane i privlačenju novih investicija s druge.

Pre nekoliko godina selo Kukujevci dobilo je i nagradu za najuspešnije selo u Srbiji, a sada bi se recimo moglo ponositi i uspešnom borbom protiv protiv uticaja virusa korona na poslovanje.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/ovde-korone-nije-bilo-u-selu-kod-sida-sve-prsti-od-posla-kazu-da-im-nikad-nije-bilo/9xqy882

Објављено у Agroekonomija
petak, 08 januar 2021 15:37

Hrana nikad skuplja

Svetske cene hrane su u decembru 2020. nastavile rast sedmi mesec zaredom, pri čemu su poskupele sve ključne kategorije namirnica, izuzev šećera, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks, koji meri mesečne promene cena u korpi osnovnih prehrambenih proizvoda, koju čine žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, iznosio je u proseku 107,5 poena prošlog meseca u odnosu na novembarskih 105,2 poena, prenosi Rojters.

Podatak za novembar je revidiran naviše sa prvobitno procenjenih 105 bodova.

Na nivou cele 2020, FAO-v referentni indeks je iznosio prosečnih 97,7 poena, što je njegov trogodišnji maksimum i rast od 3,1% u odnosu na godinu ranije, ali je ipak za preko 25% niži od istorijskog rekorda zabeleženog 2011.

Cene biljnih ulja su u decembru nastavile nedavni snažan rast, skočivši za 4,7% na mesečnom nivou, nakon što su u novembru porasle za više od 14%.

Tokom cele prošle godine, cene biljnih ulja su zabeležile rast od 19,1% na godišnjem nivou, pod uticajem smanjene ponude palminog iz zemalja proizvođača i oštrog povećanja izvoznih dažbina u Indoneziji.

Žitarice su u decembru poskupele 1,1% na mesečnom nivou, usled povećanja izvoznih cena pšenice, kukuruza, sirka i pirinča zbog slabih izgleda roda u Severnoj i Južnoj Americi i Ruskoj Federaciji. U celoj 2020, cene žitarica su porasle 6,6%.

Cene mleka i mlečnih proizvoda su se takođe uvećale u poslednjem prošlogodišnjem mesecu za 3,2% u odnosu na novembar, dok su na nivou cele godine bile za oko 1% niže nego 2019. Decemabrsko poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda bilo je podstaknuto snažnom uvoznom globalnom potražnjom, kao i unutrašnjom tražnjom u zapadnoj Evropi.

Meso je u decembru bilo skuplje za 1,7% u odnosu na novembar, ali je na nivou cele 2020. u proseku bilo za 4,5 odsto jeftinije nego godinu ranije. Najviše je u decembru poskupelo živinsko meso zbog izbijanja ptičjeg gripa u Evropi, dok su cene svinjetine blago skliznule usled suspenzije nemačkog izvoza u Aziju nakon pojave afričke svinjske kuge.

Na kraju, cene šećera su ostale stabilne u decembru posle rasta od 3,3%u novembru uzrokovanog pogoršanim izgledima roda šećerne repe i trske u EU, Rusiji i na Tajlandu zbog loših vremenskih prilika. Šećer je 2020. u proseku poskupeo 1,1% u odnosu na pretodu godinu.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3133804/svetske-cene-hrane-na-trogodisnjem-maksimumu-u-decembru

Објављено у Agroekonomija

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je plan IPARD javnih poziva za 2021. godinu.
Među njima, međutim, nema za nabavku novih traktora, iako je ranije za ovu meru, vladalo najveće interesovanje.

Nijedan poziv za prošlu godinu nije bio raspisan, bez obzira što je bilo najavljeno da će poljoprivrednicima biti na raspolaganju podsticaji za nabavku mehanizacije, izgradnju i opremanje prerađivačkih kapaciteta.

Međutim, za ovu godinu, u najavi je nekoliko poziva. Biće odvojena sredstva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji se odnosi na izgradnju i opremanje objekata i mehanizaciju. Za to je predviđeno 6,6 milijardi dinara. Konkurs će biti otvoren 1. aprila. Za Meru 3, koja podrazumeva investicije u izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, biće izdvojeno 2,3 milijarde dinara.

Iz IPARD će biti dat novac za ruralni turizam i tehničku pomoć. Novina je i da će svi koji dobiju pozitivno rešenje, moži da povuku do 50 odsto odobrenog iznosa podrške.

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/952634/objavljen-plan-ipard-javnih-poziva-2021-bez-traktora-ali-vise-para-izgradnju-opremanje

Објављено у IPARD
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31