Чланци поређани по датуму: sreda, 12 avgust 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Berba kupina u Pomoravskom okrugu, na oko 600 hektara je u punom jeku, rodila je dobro, puna je šećera i suve materije, kvalitetna je, ali proizvođači smatraju da je otkupna cena suviše niska.

Radiša Petrović iz Sekuriča, opština Rekovac, koji plantažu kupina ima kraj starog puta Jagodina - Kragujevac, izjavio je danas Tanjugu, da je otkupna cena 50 i 60 dinara za kilogram i "sa ovakvom cenom, zbog velikih i skupih ulaganja, cene berača, proizvođačima neće ostati ništa od zarade".

U Levču i opštini Rekovac, izrazito voćarsko vinogradarskom kraju, kupinom je zasađeno oko 400 hektara, a zbog niske cene prošlih godina, mnogi su plantaze kupina iskrčili, ističu kupinari. Oni dodaju da je bilo godina kada kupinu nisu ni brali jer bi otišli u još veće gubitke.

Mnogi da bi izbegli gubitke, beru sami, ali je problem što je ovaj kraj sa izrazito staračkim domaćinstvima, sela su pusta, i nema ljudi za rad, nekima pomažu rođaci koji dolaze iz drugih gradova, pričaju oni.

Kupinari potsećaju da su potrebne tri godine da se zasad kupina podigne, da se održava, đubri mineralnim đubrivima, hemijski tretira, što je skupo i da je cena ispod 100 dinara za kupinu niska.

U ovom kraju dominira sorta "čačanska bestrna" koja je posebno dobro rodila ali je dosta zasađena i "ton fri", "tripl kraun" i "loh nes".

Prinosi se kreću od 12 do 14 tona ali ima površina na kojima se prinos procenjuje i na 20 tona po hektaru.

Kupinari ocenjuju da niske temperature i sveže noći pogoduju kupinama a da dnevne ne bi valjalo da preleze 27 stepeni.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=08&dd=12&nav_id=1718209

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
sreda, 12 avgust 2020 13:33

Nekad pevačica sad peva prasićima

Ivana Šašić odlučila je da okači mikrofon o klin i da se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Pevačica se početkom juna iz Beograda vratila u rodni Šabac, gde na svom imanju uzgaja svinje, ovce, koze, patke, guske, piliće, kokoške. Tu je zasadila paradajz, tikvice, krastavce i sve to prodaje.Buduća učesnica rijalitija "Zadruga 4" se na ovaj korak odlučila zbog toga što, kako kaže, više nema leba od pevanja. Šašićeva je odmah shvatila da neće biti laka borba protiv nevidljivog neprijatelja - kovida 19, zbog čega je rešila da menja profesiju. Ekipu Kurir Starsa ugostila je na svom imanju i pokazala nam kako izgleda njen novi posao.- E, pa dobro mi došli, dragi moji kurirci. Izvolite na moj ranč - poželela nam je dobrodošlicu i odmah nas odvela do svinjca. - Ovde nema šminke, firmirane garderobe i svega onoga na šta je estrada navikla. Ovde moji prasići gazduju, a ja im pevam. Pa kad nemam kome da pevam, barem da pevam onima od kojih živim - mojim prasićima. A tek kako oni umeju da zapevaju. Evo, imam jedno žuto svinjče, njega zovem Đilas, po političaru Draganu Đilasu - priča pevačica dok nas sprovodi po imanju.A u svinjcu sve pod konac, što bi se reklo, kao u apoteci. Ivana ima 80 prasića, 20 ovaca i mnogo živine, o kojima brine po ceo dan. - Verujte da mi ništa nije teško. Radim sa elanom. Odlično nam ide prodaja, jer vodimo računa o životinjama na pravi način. Ovo je biznis i od ovoga se živi u teškim vremenima. Pevala sam državnicima, kriminalcima, raznim slojevima društva i uopšte se ne stidim što sam okačila mikrofon o klin i počela drugi biznis. Lako ću ja da se latim mikrofona, ali teško je vreme došlo, ko zna kada će estrada početi da nastupa. Ovo je sigurno parče hleba - kaže Ivana.Ona ima pomoć supruga Bojana, koji o svemu vodi računa i pomaže joj da namiri stoku. Šašićeva kaže da sa patkama ima odličnu komunikaciju. - Pa naravno. Mi se odlično razumemo. Ja ih obilazim po ceo dan, a stižem i da vodim brigu o deci - priča ona.U to smo se i uverili. Ivana je za našu ekipu pripremila bogatu trpezu - domaću bistru supu, tikvice na roštilju, meso, krompir, sir i domaći kolač. - Kod mene se zna red. Niko iz moje kuće nije otišao a da nije poslužen - zaključuje ona.

Izvor:https://www.kurir.rs/stars/3512451/pevacica-promenila-profesiju-ivana-sasic-uzgaja-svinje-u-sapcu

Објављено у Svinjarstvo
sreda, 12 avgust 2020 06:54

Vinarija Trilogija

 Vinarija TRILOGIJA je ``boutique`` vinarija i nalazi se u srcu Šumadije, izmedju Aranđelovca i Topole, na koordinatama 44° 17' 58'' Severne geografske širine i 20° 38' 34'' Istočne geografske dužine. Pozicija vinograda je na platou, gde stalno duvaju vetrovi, a osunčanost je od izlaska do zalaska Sunca. Pogled na Oplenac, Rudnik, Venčac i Bukulju čini boravak u Vinariji nezaboravnim. Zasadili smo Merlot i Cabernet Franc, jer smo poslušali stav Laboratorije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, da je sastav zemljišta idealan za Merlot - našu najzastupljeniju vinsku sortu. Kapacitet proizvodnje smo dizajnirali do 10.000 litara vina po sezoni, jer, važan nam je kvalitet (a ne kvantitet) i zadovoljstvo naših potrošača. Trilogija je mala po kapacitetu ali velika po vinima

Vina iz naše Vinarije su uvek dobro ocenjivana na vinskim takmičenjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Tako je i 31. oktobra 2019. Wine advocate by Robert Parker naš Merlo barik berba 2016 ocenio sa fenomenalnih 90 poena.

90 poena Robert Parker Wine Advocate, za Merlot Barrique Pečat 2016 Vinarije Trilogija iz Banje kod Aranđelovca!

Vinarija Trilogija iz Banje kod Aranđelovca se svrstala u vinsku svetsku elitu, odlukom stručnog ocenjivača g. Marka Skvajersa (Mark Squires) da vinu Merlot Barrique Pečat 2016 dodeli ogromnih 90 Robert Parker poena!

Ova izuzetna vest je obradovala sve u Vinariji: "Izuzetna nam je čast što nas je jedan takav autoritet postavio na vinsku mapu sveta, u našem prvom pokušaju, i to sa 90 poena! Ko to ne zna, ocene Roberta Parkera od 90-95 poena imaju opisnu oznaku OUTSTANDING, što znači IZVANDREDAN! Mi smo za ovakvo priznanje, od samog početka, radili i živeli i ovo je naša budućnost!  Mi živimo naš san! Hvala ekipi Roberta Parkera, koji su nagradili naše izuzetne napore da održimo kvalitet i da prevaziđemo očekivanja naših kupaca. Idemo dalje!"

Evo šta je stručni ocenjivač Mark Skvajers (Mark Squires) zapisao u obrazloženju svoje odluke:

"Merlot Barrique 2016., sadrži i 10% Cabernet Franc. Sazrevao je 14 meseci u novom buretu od srpskog hrasta i dolazi sa 15,4% alkohola. Iako na papiru to ne deluje tako, dobro drži ravnotežu. Crno kao mastilo, počinje sa malo kremastog ukusa od drveta, a zatim se poboljšava u čaši. Ima razumnu finoću sa dobrim finišom. Ovo je vrlo moderan Merlot, kako su ga postavili Gilbert i Sullivan i odlično se snalazi u ovom stilu. Ovo vino nije kao voćna bomba bez drugih prednosti. Vrlo je dobar i sada, mada, može se još poboljšati u podrumu. Vino možete konzumirati odmah, ali, ono će biti bolje za godinu dana, a trebalo bi da traje najmanje još jednu deceniju.“

Biće nam drago da posetite našu vinariju i da degustirate naša vina. Posetu je potrebno zakazati telefonom, barem jedan dan unapred.

 

Zvanična veb-stranica : https://www.vinarijatrilogija.rs/

 

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31