Чланци поређани по датуму: petak, 03 april 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Srbija je u 2019. godini izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, pa slede SAD sa 3.176 tona.

Srbija je imala tek četvrtu vrednost izvoza, nakon SAD, Kanade i Mađarske, jer prve dve prodaju višnje po 10 puta većoj ceni, Mađarska za oko 50% većoj, a prosečna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 EUR po toni).

Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graničimo višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrednostima i količinama.

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju koji je od 2012. godine povećan 6,2 puta. U vreme poljoprivrednog popisa tri petine vrednosti izvoza išlo je u Nemačku, ali je od tada vrednost smanjena za dve petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100.000 EUR po zemlji.

Najveći deo pod višnjama, u vreme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%) a najmanje u Beogradu (5,3%).

Toplička, Nišavska i Jablanička oblast dovoljne su da se objasni više od polovine ukupnih površina pod višnjama, a četvrta je Zaječarska oblast, pa slede oblasti u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i u Vojvodini.

Prokuplje, Merošina, Leskovac i Knjaževac objašnjavaju gotovo polovinu svih površina, a nakon njih slede Šabac, Grocka, Smederevska Palanka i Inđija.

Kaluđerica u opštini Grocka imala je najveće površine pod višnjama ispred Novog Karlovca u opštini Inđija. Vučje u Leskovcu je treće, Rivica u opštini Irig četvrta, a Resinac u opštini Prokuplje na petom mestu.

Prema podacima RZS-a u 2019. godini je proizvedeno 97.000 tona višanja i rod je bio smanjen za četvrtinu u odnosu na 2018.

Prema statistikama FAO višnje su bile na 18. mestu prema vrednosti proizvodnje u Srbiji sa 128 mil USD, iza paradajza (132 mil USD) a ispred malina (127 mil USD).

Prema istom izvoru, Srbija je bila šesti proizvođač višanja u svetu, nakon Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske i SAD. Rusija je, uprkos činjenici da je najveći proizvođač višanja u svetu, direktno pomogla proizvodnji višanja u Srbiji kroz uvoz iz naše zemlje.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2840610/srbija-u-2019-po-kolicini-izvoza-visanja-prva-u-svetu-ne-i

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Kako bi sada sačuvala domaće poljoprivredne proizvođače, naročito povrtare, Srbija planira da uvede prelevmane na uvoz voća i povrća, pišu danas "Večernje novosti". To bi značilo, naveo je list, da bi firme plaćale dodatnu taksu na uvoz ove robe.

Nije, međutim, još poznato da li bi se taj namet odnosio na sve voće i povrće ili samo na ono koje se proizvodi kod nas. Kako je za "Večernje novosti" rekao ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ova odluka još nije doneta, ali bi mogla biti u narednim danima.

Ovih dana, inače, srpski poljoprivrednici, a naročito povrtari, na velikim su mukama kako da plasiraju svoje sezonsko povrće, koje sada stiže u plastenicima podseća list.

Kako je država zatvorila pijace, put zelene salate, tikvica, rotkvica i mladog luka do kupaca je težak i gotovo nemoguć.

Neka predviđanja su da će više od 50 odsto ovog povrća, nažalost, propasti, jer ono ne može dugo da stoji, a ni da se čuva u hladnjačama.

"Večernje novosti" podsećaju da uvođenje prelevmana na uvoz određenih proizvoda ne bi bilo prvi put u Srbiji.

Srbija je 2015. godine uvela dodatne takse na uvoz mleka, mlečnih proizvoda i svinjskog mesa, kako bi sprečila poremećaje na tržištu, jer su u EU bile ukinute kvote za proizvodnju mleka, a došlo je do ruske zabrane uzvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU.

To je stvorilo viškove na evropskom tržištu, pa je Srbija reagovala kako bi zaštitila domaće proizvoače.

Krajem 2016. ove mere su ukinute, u velikoj meri i pod pritiskom EU.

Izvor:http://rs.n1info.com/Biznis/a585098/Novosti-Srbija-planira-da-uvede-takse-na-uvoz-voca-i-povrca.html

Објављено у Biljna proizvodnja

Sugrađani stariji od 65 godina će moći da se snabdeju svim potrebnim namirnicama i stvarima sutra ujutru od četiri do sedam časova, umesto u nedelju, što je bila praksa prethodne dve sedmice, saznaju „Novosti“ u Ministarstvu trgovine.

Prodavnice trgovinskih lanaca i manje radnje otvoriće vrata prvo za seniore, a posle toga će nastaviti da rade do 12.00 časova za ostale kategorije stanovništva.

Ova odluka je doneta kako bi se ispoštovale najnovije mere Vlade kojima se zabranjuje kretanje građanima od 13.00 sati u subotu do ponedeljka u pet ujutru. Cilj novih propisa je smanje kontakti među ljudima kako bismo se što pre izborili sa širenjem virusa kovid 19.

Odlukom Vlade RS o novim merama u borbi protiv COVID 19, vreme predviđeno za kupovinu starijih od 65 u IDEA prodavnicama, RODA marketima i Mercator hipermarketima biće subotom od 4 do 7 časova, dok će nedelja u ovim objektima biti neradan dan.

Izvor:https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:857059-Novosti-saznaju-Prodavnice-za-penzionere-umesto-u-nedelju-OTVORENE-SUTRA-od-400-do-700-ujutru

Објављено у Agroekonomija

Beograd, 2.april 2020. – Kompanija Generali Osiguranje Srbija, sa željom da dodatno zaštiti svoje klijente u ovim vanrednim okolnostima, odlučila je da klijentima koji imaju polisu osiguranja malog i srednjeg preduzeća i klijentima koji imaju životno osiguranje besplatno proširi pokriće u slučaju bolesti COVID-19.

Kako bi dodatno zaštitili klijente životnog osiguranja i povećali finansijsku sigurnost njihovih prodica, kompanija je preduzela posebnu meru u vidu proširenja ugovorenog pokrića.

  • Svim svojim klijentima životnog osiguranja koji imaju ugovorenu bolničku dnevnu naknadu usled nesrećnog slučaja, besplatno proširujemo pokriće u slučaju hospitalizacije zbog infekcije COVID-19. Osiguranici će dobiti naknadu za dane provedene u bolnici i svim drugim centrima formiranim radi lečenja.

Svesni važnosti preduzetnika i malih i srednjih preduzeća za privredu naše zemlje i izazova sa kojima se u ovom trenutku suočavaju, kompanija je odlučila da im poklanjanjem dodatnog pokrića pomogne da lakše prevaziđu posledice prekida rada zbog bolesti COVID-19.

  • Svim svojim klijentima koji imaju polise osiguranja malih i srednjih preduzeća sa ugovorenim pokrićem prekida rada, poklanjamo proširenje pokrića od bolesti COVID-19. Besplatno pokriće obezbeđuje dnevnu naknadu vlasnicima malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima za slučaj hospitalizacije u bolnici i svim drugim formiranim centrima zbog lečenja bolesti COVID-19.

Sve informacije o besplatnom pokriću klijenti mogu dobiti pozivanjem Kontakt centra putem brojeva telefona 0800 222 555 (besplatan poziv) ili 011 222 0 555 i slanjem upita na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Generali Osiguranje Srbije je na vreme preduzelo sve neophodne mere u borbi protiv pandemije korona virusa, kako bi zaštitilo zdravlje svojih ljudi i klijenata. U solidarnoj borbi, u kojoj učestvuje ceo svet, klijentima smo omogućili da putem naših digitalnih platformi, Kotakt centra i agenata obave sve poslove u vezi sa osiguranjem i dobiju svaku vstu pomoći koja im je potrebna.  

 

Kompanija je svoju solidarnost i želju da pomogne građanima Srbije pokazala i donacijom sredstava za nabavku medicinske opreme potrebne za sprečavanje širenja korona virusa. 

Zajedno sa kompanijama članicama Udruženja osiguravača Srbije, Generali Osiguranje Srbija doniralo je sredstva za nabavku respiratora, testova za korona virus, reagenasa i druge medicinske oprema potrebne tokom trajanja pandemije. Spisak neophodnih sredstava napravljen je u saradnji sa kabinetom predsednika Rebublike Srbije i Kriznim štabom za suzbijanje korona virusa.

 

Ponosni smo što smo i na ovaj način podržatli napore državnih organa i medinsikih radnika da se obezbedi ono što je u ovom trenutku najbitnije – zdravlje svih nas.

Објављено у Osiguranje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30