Чланци поређани по датуму: četvrtak, 02 april 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Cene hrane padaju zbog osetno smanjene tražnje zbog pandemije koronavirusa i urušavanja cena nafte, objavila je organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda koji izračunava ta organizacija pao je u martu za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 172,2 boda.

"Glavni razlozi pada cena su faktori na strani tražnje, ne ponude", naglašava čelnik FAO Abdolreza Abasijan.

"Tražnju pritiskaju sve lošiji izgledi za privredu", pojašnjava.

Najviše je pao indeks koji pokazuje kretanje cena šećera, čak 19,1 odsto u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja tražnja proizvođača etanola zbog potonuća cena sirove nafte, prenosi portal SEEbiz.

Indeks cena biljnih ulja potonuo je 12 odsto, odražavajući oštar pad cena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafinisanih mineralnih ulja i pojačanom neizvesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište.

"Cene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mesecu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Piter Tons.

Indeks cena mleka pao je tri odsto pod uticajem sniženih cena i manje uvozne tražnje za obranim i punomasnim mlekom u prahu.

Cene žitarica smanjile su se za 1,9 odsto, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji prinos. Izuzetak je bio pirinač, koji je poskupeo zbog vijetnamske zabrane izvoza.

Cene mesa bile su gotovo nepromenjene u odnosu na februar.

U odvojenom izveštaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica, FAO je povisio procenu svetske proizvodnje žitarica iz 2019. godine.

Potvrdio je pak prognozu prema kojoj bi ove godine u svetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.

"To će, zajedno s obilnim zalihama, pomoći da se tržišta hrane zaštite od oluje koju je podigao koronavirus", procenjuje FAO.

 Izvor: https://www.b92.net/ 

Објављено у Tržište
četvrtak, 02 april 2020 17:32

Pogledajte koji novi proizvod imamo kod nas!

Hero SuperJuice™je brend koji je nastao sa jednom misijom – da domaćem tržištu pruži mogućnost konzumacije prehrambenih proizvoda koji su obogaćeni modernim super-food sastojcima, tradicionalnim lekovitim biljkama i prirodnim lekovima.

Za početak, stvorili smo liniju funkcionalnog pića – Hero SuperJuice™.

Godinama verujemo da nam tablete i lekovi pomažu da ostanemo zdravi, ne obazirući se na njihove štetne uticaje na naš organizam. Na svetu postoji mnoštvo lekovitih biljaka i funkcionalnih sastojaka koji naš organizam mogu da učine super moćnim. Iako su nam ti sastojci relativno dostupni, ne konzumiramo ih zato što je njihova upotreba komplikovana i iziskuje određeni životni stil, a često je i izuzetno skupa. Sve ovo se ne uklapa u brz način života kakav svi vodimo.

Hero SuperJuice™nisu sokovi. Svaki Hero SuperJuice™sadrži blend super-hrane u kombinaciji sa hladno ceđenim voćem i povrćem. Ova nutritivna bomba pruža tvom organizmu nešto stvarno dobro, u samo jednoj dozi Hero shota. Za sad postoji pet vrsta: Immuno, Hot shot, Detox, Zen i Beauty. Probajte i uverite se sami u delotvornost naših Hero SuperJuice shotova

.

Објављено у Tehnologija prerade

Do sada je bio slučaj da su poljoprivrednici podnosili zahteve Upravi za trezor i na osnovu toga su se radili obračuni i isplaćivali. Zbog novonastale situacije, napravljen je nov model poljoprivrednici neće morati da podnose zahteve, istakla je Biljana Petrović, direktorka Uprave za Agrarna plaćanja, gostujući na RTS –u. Svi koji su do sada podneli zahteve, a njih je 209 000 poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili novac na taj način.

Ukoliko neko nije podneo zahtev, a koristio je subvencije prošle godine, iskoristićemo već postojeće podatke, uraditi obračun i isplatiti novac na račun u banci koju su prijavili Upravi za trezor, kada registruju svoje gazdinstvo.

Postoji i treća grupa, a to su poljoprivrednici koji prošle godine nisu ispunjavali uslove za podnošenje zahteva, a to mogu da urade prvi put u 2020.godini za njih je dovoljno da posalju mejl na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa svojim osnovnim podacima,a mi ćemo na osnovu togu odraditi obradu zahteva, proveriti njihovo stanje koliko je hektara bilo da bismo mogli da obradimo subvencije da bi dobili novac na račun, istakla je Perrovićeva. Onoliko hektara koliko su imali upisano u Upravi za trezor kroz svoju setvenu strukturu na toliko hektara im se obračunava, to znači 4000 dinara za repromaterijal, 1200 dinara za gorivo, znači 5200 po hektaru će svako od poljoprivrednika dobiti.

Ono što je važno napomenuti, da oni koji su prošle godine koristili subvencije nema potrebe da salju mejlove.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/04/02/najave/biljana-petrovic-nov-model-zahteva-za-subvencije/

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 02 april 2020 16:05

Koje povrće se najviše prodaje ovih dana?

Dugogodišnji proizvođač krompira i luka Branislav Zelenović iz Siriga kaže da, uprkos epidemiji i skraćenom radnom vremenu marketa, nema problema da domaći krompir stigne do velikih i malih radnji, niti da ode preko granice u izvoz.

Veliki deo krompira otišao je već za Albaniju i Severnu Makedoniju navodi Zelenović i dodaje da zbog tražnje krtole u zemlji i izvan, domaći krompir sada ima dobru velecenu. Kilogram se kreće od 45 do 50 dinara, a kilogram luka na veliko je još skuplji, 60 dinara.

Po njegovim rečima, veliki domaći proizvođači uspevaju da namire potrebe domaćeg i inostranog tržišta i za lukom.

- Naš luk odlazi u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, u domaće i strane trgovinske lance kod nas. Veliki deo je već prodat van naše zemlje, a deo čuvamo za potrebe stanovništva, dok ne dospe novi rod - kaže Zelenović.

I proizvođač krompir iz Despotova Miloš Hajduk kaže da prodaja krompira ide odlično, ali da povrtari imaju kupusa koji nije prioritetna hrana veletrgovcima, pa ga naručuju u smanjenim količinama.

- Sada kupus držimo u hladnjačama, sve u nadi da ćemo uspeti da ga prodamo do maja. Zbog manje tražnje, opala je i cena kilogram kupusa, košta svega 20 dinara, što proizvođačima nikako ne odgovara - kaže Hajduk.

U ozbiljnom problemu su povrtari iz Futoga koji kisele ribani kupus. Na lageru imaju više stotina hiljada tona, pa su oni okupljeni oko udruženja Futoški kupus odlučili da ribanac poklanjaju.

Predsednik Udruženja Radivoj Ćulum kaže da su deo već poklonili Crvenom krstu, a imaju volju da ga poklone i u karantine.

- Ne stižu nam više narudžbine od velikih trgovinskih lanaca, jer cene da kiseli kupus nije priorotetna hrana, premda je bogat vitaminom C, pa smo odučili da ga damo u karantine - rekao je Ćulum, i pozvao da im se jave oni koji kuvaju za ljude smeštene tamo, bez obzira na to gde se nalaze, jer Udruženje ribani kupus poklanja svima, i onima u Nišu, Beogradu, Kragujevcu.

Za razliku od kupusa, svežeg i kiselog, proizvođači pasulja oslobodili su se viška. Proizvođač iz Siriga Siniša Arsić rekao je da je uspeo da proda sav prošlogodišnji pasulj i od pre izvesog vremena nema ga na lageru.

Arsić je naveo da oko 1. maja kreće iznova da seje pasulj, s tim što će sada duplirati površine, na 40 jutara.

Pre više od meseca dospele su rotkvice i zelena salata iz plastenika. Deo tog povrća poljoprivrednici su uspeli da prodaju, a drugi deo stigao je baš u vreme kada je proglašeno vanredno stanje, pa se sada snalaze kako da dođu do potrošača.

Kako kaže Nenad Panić iz Vilova, koji trenutno vodi brigu o tome kako da proda preostali deo rotkvica i salate.

Uglavnom, kaže, dolaze preporodavci i oni kupuju, ali ne velike količine. Panića brine i kako će uspeti da proda krastavce koji dospevaju za mesec dana i šta će raditi s paradajzom, koji treba da sazre krajem maja.

– Jedino mi preostaje da se uzdam u to da će do tada epidemija biti na kraju i da ću se tako izvući – navodi Panić, i dodaje da problem povrtarima nije samo kako da prodaju namirnice, već što i kupovna moć potrošača opada, pa se sada više kupuju krompir i luk, brašno, šećer, ulje, nego povrće iz plastenika.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2839444/krompir-i-luk-se-prodaju-kupus-i-povrce-iz-plastenika-slabo

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Za vreme vanrednog stanja Kompanija „Dunav osiguranje“ omogućila je niz olakšica i mera koje će klijentima znatno pojednostaviti obavljanje poslova s našim službama, učiniti ih bezbednijim i doprineti očuvanju njihovog zdravlja.

1. „Dunav osiguranje“ omogućava odlaganje plaćanja dospele premije svim penzionerima kojima je zabranjen izlazak iz domova. Plaćanje dospele premije biće odloženo i klijentima koji su zbog novonastale situacije ostali bez redovnih prihoda ili su im oni znatno smanjeni. Premije čije se plaćanje odlaže iz navedenih razloga klijenti će izmiriti po isteku vanrednog stanja bez ikakve dodatne naknade ili kamate. Potrebno je samo da se jave Kompaniji radi evidentiranja zahteva i dogovora o odlaganju plaćanja.
2. U sklаdu s preporukama o smanjenju rizika od širenja virusa, zahtev za ponudu osiguranja klijenti mogu poslati onlajn, popunjavanjem elektronskog obrasca za ponudu osiguranja na sajtu Kompanije, ili pozivanjem Kontakt centra. Onlajn zahtev za ponudu osiguranja najbezbedniji je način da klijenti iniciraju kupovinu ili obnove osiguranje bez neposrednog kontakta, a nakon popunjavanja obrazaca stručno lice Kompanije kontaktiraće sa svakim klijentom i dati mu dalje instrukcije. 3. Kompanija se pobrinula i da građani stariji od 60 godina polisu osiguranja dobiju na kućnu adresu. Ukoliko je njihova polisa pred istekom ili žele da zaključe bilo koju polisu osiguranja, dovoljno je da se obrate Кontakt centru Kompanije.
4. Građani stariji od 65 godina mogu da produže registraciju vozila na najjednostavniji i najbezbedniji način za svoje zdravlje. „Dunav auto“ biće im na usluzi, a dovoljno je da daju pismeno ovlašćenje nekom od svojih potomaka (nije potrebno da bude overeno kod javnog beležnika), koji će s tim ovlašćenjem, njihovom i svojom ličnom kartom, kao i saobraćajnom dozvolom, u „Dunav auto-centru“ obaviti i tehnički pregled i registraciju vozila. Ukoliko je vozilo tehnički ispravno, polisu osiguranja od auto-odgovornosti i administrativnu taksu za registraciju vozila platiće u „Dunav auto-centru“, bez odlaska na šalter MUP-a ili osiguravajućeg društva. U „Dunav auto-centru“ dobiće i registracionu nalepnicu. 5. Klijenti koji se trenutno nalaze u inostranstvu i imaju aktivnu polisu putničkog zdravstvenog osiguranja, a nisu u mogućnosti da se vrate u zemlju, mogu da je produže. Potrebno je samo da upute mejl ili pozovu Kontakt centar „Dunava“ za produženje polise.

6. Klijentima Kompanije koji su u prethodnom periodu, planirajući odlazak u inostranstvo, već kupili polise putničkog zdravstvenog osiguranja s dopunskim pokrićem ili bez njega, biće omogućen otkaz ugovora pre početka putovanja uz povrat celokupne premije. Nakon utvrđivanja prava na povrat premije, Kompanija će im u roku od 14 dana vratiti celokupan uplaćeni iznos. Ova odluka ne odnosi se na multipolise putničkog zdravstvenog osiguranja, koje se ugovaraju za više ulazaka u strane zemlje. 7. „Dunav osiguranje“ оmоgućava оnlајn priјаvu оbаvеštеnjа о štеtnоm dоgаđајu. Fizička i pravna lica mogu onlajn da obaveste Kompaniju o nastaloj šteti. Zahteve za naknadu štete s pratećom dokumentacijom mogu dostavljati poštom. Po prijemu onlajn obaveštenja o nastaloj šteti, i zahteva poslatih poštom, s korisnicima naših usluga osiguranja kontaktiraće stručna lica Kompanije i dati im sve neophodne instrukcija o daljem postupku regulisanja zahteva. Elektronski obrasci obaveštenja o nastalim štetama, za fizička i pravna lica, obrasci za prijavu štete i adresar nadležnih službi, nalaze se na zvaničnoj internet stranici Kompanije www.dunav.com.
Rokovi za prijavu odštetnih zahteva produženi su do ukidanja vanrednog stanja u zemlji. Svi odštetni zahtevi biće uredno obrađeni i rešeni bez rizika po zdravlje klijenata i njihovih porodica. 8. Korisnici zdravstvenog osiguranja sva obaveštenja i moguće izmene u radu davalaca zdravstvenih usluga i njihovom radnom vremenu mogu dobiti posredstvom Medicinskog kontakt centra ‒ putem i-mejl adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozivom na broj 011/3341-488.
Službe prodaje osiguranja Kompanije „Dunav“ biće otvorene radnim danima od 10 do 13 časova. Kontakt centar Kompanije na raspolaganju je klijentima radnim danima od 7:30 do 21:00 čas putem telefonskog broja 0800 386 286 i i-mejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
Pravi prijatelj je odgovoran prijatelj!
Stoga apelujemo na vas: OSTANITE KOD KUĆE!

 

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Osiguranje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30