Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 13 april 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Setva kukuruza zahuktava se u Pomoravlju, a semena, po izboru, ima dovoljni kao i drugih reprudukcijskih materijala, đubriva, zaštitnih sredstva, rekli su danas Tanjugu poljoprivrednici na njivama.
Jedinu pritužbu imaju da je "zemljište suvo i bez dovoljno vlage".Kukuruz je, tradicionalno, najzastupljenija žitarica u Pomoravlju, Resavi i Levcu i ovog proleća biće zasejena na 50.000 do 60.000 hektara, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

U ovdašnjim "agroekološkim uslovima kalendarsko vreme setve je period između 10. i 25. aprila", izjavio je Tanjugu stručni savedovalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

"Kukuruz je toploljubiva biljka i poželjno je da prilikom setve temperatura zemljišta bude 10 do 12 stepeni Celzujsovih na dubini pet do sedam centimetara", rekao je Simić.

Značaj temperature zamljišta ogleda se u tome da, ako seme stoji dugo u hladnoj i vlažnoj zemlji, podložno je truljenju i napadu žičara, a to može da dovede do proređivanja useva, objasnio je Simić.

U savetu poljoprivrednicima, Simić ističe da je "gustina setve bitna komponenta prinosa, broj biljaka treba da bude usklađen sa potencijalom godine, nivom agrotehnike, potencijlom zemljišta, mogućnošću hibrida koji se seju".

Ako je tokom zimskih meseci bilo dovoljno padavina i ako se azotna hraniva nalaze na dobini od 60 do 90 centimetara, a njiva je visoke plodnosti sa visokim stepenom agrotehnike, preporučuje se gušća sadnja, rekao je on.

Ovaj iskusni agronom ističe da u povoljnim uslovima hibride "FAO 500 i FAO 600, treba sejati na 70 centimetara (razmak redova) a razmak od biljke 22 od 24,5 centimetara a u nepovoljnim uslovima rastojanje treba biti 70 puta 26 do 30 centimetara".

Hibride FAO 300 i 400 grupe zrenja u povoljnim uslovim sejati na rastojanju 70 centimetara peta 18 do 22 centimetra a u nepovoljnim uslovima na razmaku 70 peta 22 do 24,5 centimetara.

Simić upozorava da na ostvarenje pronosa utiču: "niska plodnost zemljišta 15 odsto, neadekvatan sklop 14 odsto, nepovoljan raspored padavina 13 odsto, slaba priprema zemljišta 11 odsto, FAO grupa sedam odsto, potencijal hibrida šest odsto, kavlitet semena osam odsto, ukupne padavine šest odsto, bolesti i štetočine osam odsto, poleganje četiri odsto koliko i niske temperature i četiri odsto ostali činioci".

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/drustvo/zahuktava-se-setva-kukuruza-u-pomoravlju_1113667.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Svedoci smo toga da je većina povrtara iznenađena, da ne kažemo šokirana neočekivanim niskim temperaturama za sam početak proleća. Svaka neočekivana situacija iziskuje znatno više pažnje, posvećenosti i nege, pogotovo u rasadu, dok su biljke mlade, osetljive i podložnije uticaju spoljašnje temperature.U prošlom broju bilo je reči o pravilnom izboru hibrida biljne vrste, proizvodnji zdravog rasada, savremenom pristupu i savetima o obraćanju pažnje na stvari
koje mogu da izazovu fatalne probleme u povrtarskoj proizvodnji koje se, po svemu sudeći, kasnije teško koriguju.
Većinu proizvođača su niske temperature iznenadile, s tim u vezi, ukazaćemo vam opštim i proverenim smernicama na potencijalne probleme i njihovo rešavanje stručnim pristupom.
Krenućemo od osnovnih stvari. Na izuzetno niskim temperaturama, pogotovo kada biljke na to nisu spremne, može doći do propadanja istih. Nepripremljenost biljaka, odnosno njihovo propadanje, je osim temperature, uslovljeno nizom faktora, koje ćemo se potruditi da vam predstavimo u tekstu koji sledi.
Prvo i osnovno je zdrav i kvalitetan rasad, šta se pod tim podrazumeva, mogli ste da pročitate u prošlom broju izdanja magazina AgroBiznis, da nastavimo...
Kaljenje rasada je proces koji se podrazumeva, pogotovo u možemo ih nazvati, nepredvidivim situacijama i kolebanjima temperature, kao što je to sada slučaj.
Pod tim podrazumevamo izlaganje rasada spoljnim vremenskim uslovima pred iznošenje, kako bismo što više ojačali biljku.Pravilna primena folijarnih đubriva igra
izuzetno važnu ulogu pogotovo u samom startu. Bez adekvatne i blagovremene primene folijarnih đubriva sa naglašenim fosforom (P), (primer 12:52:05 u količini od 50g/10 litara vode), biljka će apsorpcijom makro i mikroelemenata u primerenim količinama prvenstveno razviti jak i razgranat korenov sistem, koji je preduslov za jaku i zdravu biljku.
Moramo napomenuti i zalivanje. Kada su hladni dani, rasad se zaliva mlakom vodom u najtoplijem delu dana, a ako su dani topliji ujutru ili predveče. Određene
biljke se zalivaju po mogućnosti bez kvašenja lista.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Biljna proizvodnja

Vanredno stanje uticalo je i na pad tražnje sveže ribe. U takvim okolnostima, pojedini proizvođači koji se bave uzgojem pastrmki u ribnjacima pronalaze put do kupaca i razmišljaju o prodaji preko interneta.

Ribnjak porodice Đokić projektovan je za godišnju proizvodnju od trideset tona pastrmke. Međutim, proizvodili su pet puta manje, a zbog trenutne situacije, ta fabrika pod otvorenim nebom svela je produktivnost na tonu i po ribe, prenosi RTS."Naš najveći posao, posni dani Vaskršnjeg posta su, da kažemo, propali. Nema više slavlja, veselja, mladenaca, velikih kupovina", rekla je Dragana Đokić iz Seče Reke.

Stare mušterije povremeno i dolaze, ali pojedini zahtevaju ličnu dostavu, što povećava troškove proizvodnje.

"A ne možemo da odbijemo svoje kupce i po kilogram, dva odnesemo. Kupca moramo da ispoštujemo", dodala je Dragana Đokić.

U Sečoj Reci kod Kosjerića pastrmka se uzgaja u dva ribnjaka.Đokići su pre šest, a Starčevići pre dvadeset godina počeli da se bave uzgojem ribe pored reke Tmuše. Među komšijama nema rivaliteta, već se uzajamno pomažu. Dele zajednički i probleme. Jordan Starčević kaže da je u Srbiji za sve one koji se bave tim poslom poslednjih deset godina problem hrana.

"Možeš da odeš u Austriju da kupiš auto i da uvezeš, ali hranu za ribu ne možeš da uvezeš", kazao je Jordan Starčević iz Seče Reke.

Da je drugačije, cena sveže pastrmke, koja je sada pet stotina dinara, mogla bi biti niža, tvrdi Jordan, koji kaže i da bi tome mogle doprineti subvencije za ribarstvo."A kad bismo imali subvencije kao što svi imaju u okruženju - Bosanci imaju subvencije, Hrvati imaju subvencije. Svi u okruženju imaju subvencije na proizvodnju pastrmke, samo nemamo mi. Više bi se riba kupovala", istakao je Jordan Starčević.

Dok se ne pronađe rešenje za probleme, oni koji žive od ribarstva u kosjerićkom kraju razmišljaju i o ličnoj dostavi za narudžbine preko interneta.

Mnogo je onih koji su u vanrednom stanju život u gradu zamenili boravkom u vikendicama. Ali je najvažnije da će biti ribe, pa i za mačke koje stalno vrebaju pored ribnjaka.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/zbog-pandemije-smanjena-potraznja-za-svezom-ribom-umesto-trideset-tona-pastrmke-sada/cxy14ky

Објављено у Sitne životinje
ponedeljak, 13 april 2020 14:44

Nedimović o otvaranju zelenih pijaca

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da elektronska pijaca za sada radi dobro i da su već počele prve prodaje.

"Danas sa prostora Leskovca, na dva-tri mesta, će biti isporučene po četiri tone krastavaca, nisu to male količine."

Na pitanje kada očekuje da će se ponovo otvoriti zelene pijace koje su zatvorene zbog pandemije korona virusa, ministar je optimistično odgovorio:

"Ja se nadam ako sve bude išlo ovako kako ovi stručnjaci prognoziraju da uskoro otvorimo zelene pijace, ali sa ograničenim kapacitetom i propisanim prostorom i rastojanjem. Ali, otom potom kad budemo videli kako se stvar razvija u narednih desetak dana. Ja ću im predložiti da otvaranje zelenih pijaca bude jedna od prvih mera - objasnio je ministar Nedimović. 

Izvor: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=04&dd=13&nav_id=1674886

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30