Чланци поређани по датуму: četvrtak, 03 decembar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Šesta Tkačka kolonija koja je održana u selu Stapar od 6. do 11. septembra, u organizaciji Etno mreže i NALED-a, pod pokroviteljstvom ambasada Kanade
i Sjedinjenih Američkih Država, okupila je više od 10 ambasadora, zainteresovanih za srpsku tradiciju i rukotvorine.
- Pokrenuli smo akciju kako bismo vratili vreme da se opet o našem nasleđu zna u svetu i da rukotvorine krase brojne domove. Želimo da pokažemo svetu šta ima Srbija i zato zvaničnicima poklanjamo rukotvorine naših žena, koje su, između ostalog stigle i do predsednika Rusije i Kine. Planiramo da uvedemo institut „čuvari tradicije” – rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, i dodala da očekuje da
nova Vlada usvoji zakone o rodnoj ravnopravnosti, zanatstvu i socijalnom preduzetništvu, koji bi popravili položaj žena na selu.
Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a, pozvala je donatore da podrže javne radove u kulturi, jer žene tako dobijaju priliku da se društveno i ekonomski afirmišu.
-Ženama bi pomoglo da se omasovi praksa korišćenja rukotvorina kao diplomatskih poklona i ako bi Ministarstvo spoljnih poslova njima opskrbilo ambasade u inostranstvu- rekla je Jovanović.
Zahvalila je ambasadi Izraela na podršci u nabavci repromaterijala i dodala da kulturno blago, poput staparskog ćilima, može da se sačuva i ako se ponudi kupcima u većim gradovima Srbije, te da bi valjalo da se plasman omogući kroz gradske galerije koje bi zanatlijama bile ponuđene po povlašćenim cenama.
- Sombor iz bogate kulturne baštine crpi velike turističke potencijale kao šansu za ekonomski razvoj, gde staparski ćilim i lokalni proizvodi imaju značajno mesto, rekao je gradonačelnik Antonio Ratković.
Tkalje u Staparu zainteresovale su brojne predstavnike diplomatskog kora, poput ambasadora SAD, Kanade, Finske, Nemačke, Belgije, Brazila, Izraela, Egipta, Austrije, Argentine. Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da je ponosan na dugogodišnju saradnju ambasade sa Etnomrežom, koja organizuje ovu koloniju, ali i na svoju suprugu En koja podržava tkalje i aktivno učestvuje u radu kolonije. Ambasadorka Kanade Kati Čaba je izjavila da joj je drago da su
kroz kanadski fond mogli da pomognu rad Etno-mreže i podrže unapređenje položaja žena.
Ambasadorki Čaba je uručeno priznanje Etno mreže za izuzetan doprinos očuvanju nasleđa i osnaživanje žena kroz organizaciju tkačkih kolonija. Priznanja su dobili i Dušanka Golubović, doskorašnja gradonačelnica Sombora i bivši član veća za kulturu i obrazovanje Nemanja Sarač.

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Seoski turizam i ruralni razvoj
četvrtak, 03 decembar 2020 15:09

Veće subvencije EU za mlade poljoprivrednike

Mladi poljoprivrednici u Srbiji moći će lakše da dođu do sredstava iz donatorskog programa IPARD II Evropske unije i da dobiju veće iznose pomoći, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja.
Na incijativu Evropske komisije biće izmenjeni Sektorski sporazum sa Vladom Srbije, program IPARD II i Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi to bilo omogućeno, navedeno je u publikaciji " IPARD na dlanu".Izmene se odnose na definiciju pojma mladi poljoprivrednik što je do sada bila osoba mlađa od 40 godina u trenutku dobijanja sredstava IPARD -a, a ubuduće che to biti poljoprivrednik mladji od 40 godina u trenutku podnossenja zahteva za odobravanje projekta, navelo je Ministarstvo u informaciji dostavljenoj Tanjugu.

Ovim izmenama omogućeno je mladima koji su na granici ove starosne dobi da ostvare dodatnih pet procenata bespovratne podrške na ukupnu vrednost investicije, piše u informaciji.

Dodaje se da će mladim poljoprivrednicima takođe biti olakšano podnošenje zahteva za korišćenje IPARD programa uz mogućnost za ostvarenje većeg iznosa pomoći.

Najavljena je i preraspodela sredstava sa neodobrenih mera na meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i meru 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, za koje postoji najveće interesovanje, navelo je Ministarstvo.

To će omogućiti da korisnici sredstava za manje investicije u oblasti seoskog turizma dobiju podršku iz budžeta Srbije za projekte vrednosti do 20.000 evra, a preko tog izinosa iz IPARD programa, dodaje se u informaciji.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/laksi-pristup-mladima-sredstvima-pomoci-eu_1185040.html

Објављено у Agroekonomija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenulo je javnu nabavku za uslugu uvođenja GIS (geografsko-informacioni sistem) sistema za Vinogradarski registar.

Kako se navodi, ovaj registar podrazumeva licencu za softver Esri ArcGIS for Enterprise Standard License i WEB GIS aplikaciju za vizualizaciju vinogradarskih parcela.

Predmet nabavke obuhvata i obuku korisnika bez posebne naknade koja je uračunata u cenu i tehničku podršku (stručnu pomoć) u periodu od 12 meseci od dana potpisivanja potvrde o primopredaji aplikacije, bez posebne naknade.

Procenjena vrednost nabavke iznosi 4 miliona dinara. Rok za podnošenje ponuda je 16. decembar.

Sve detalje možete pogledati na sledećem linku: 

http://www.minpolj.gov.rs/javni-poziv-za-javnu-nabavku-gis-sistem-za-vinogradarski-registar-zavodni-broj-nabavke-je-404-02-412-2020-02-a-redni-broj-nabavke-je-1/?script=lat

 

Izvor: https://www.ekapija.com/news/3091939/drzava-uvodi-gis-sistem-za-vinogradarski-registar-pokrenuta-javna-nabavka

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 03 decembar 2020 14:55

Otkup voća za sušaru u Bajinoj Bašti

Početkom 2021. godine Sirogojno Company proširiće teritoriju otkupa, priključujući kompaniji i proizvođače voća sa teritorije Bajine Bašte.

Naime, od 1. decembra krenuće sa potpisivanjem ugovora sa svojim proizvođačima, a pogon za sušenje voća u Bajinoj Bašti krenuće sa radom već od naredne godine, najavio je Rade LJubojević vlasnik kompanije. Zbog koronavirusa radovi na pogonu su prolongirani, ali će ovaj proces sušenja voća startovati već u januaru, kaže on.

Inače, firma Sirogojno Company posluje već 30 godina u oblasti prodaje zamrznutog voća i povrća, postižući veliki uspeh pre svega na svetskom tržištu. Trenutno ima oko 2.000 kooperanata uglavnom sa područja zapadne Srbije.

Od jedne male firme postali smo jedan od najvećih izvoznika zamrznutog voća u Srbiji, a od skoro i sušenog voća, kaže LJubojević i dodaje da je način na koji oni suše voće jedini u Evropi: Postoje i drugi pogoni liofilizacija u Srbiji, ali ovo je jedan veoma specifičan način sušenja voća i jedini u Evropi. Kvalitet tog voća koje mi sušimo izdvaja se od drugih po tome što kompletan ukus voća ostaje u tom sušenom voću.

Godišnje se na svetsko tržište plasira oko 20.000 tona zamrznutog voća i povrća, pre svega u zapadnu Evropu, Ameriku, Kanadu, Australiju, Japan.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/655102/-Sirogojno-Company-otvara-pogon-u-Bajinoj-Basti/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31