Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 12 oktobar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:38

Šta saditi u blizini vinograda?

Kao i sve biljne vrste i vinova loza ima one koje ne podnosi, koje toleriše i koje obožava kada rastu pored nje. Dobrim izborom useva možemo delovati na zdravlje biljaka, veću rodnost, bolji kvalitet bobica grožđa ili će nas one upozoriti na pojavu bolesti.

Kod odabira vrsta treba obratiti pažnju na zahteve vinove loze jer će se najbolje slagati sa onima koje imaju iste ili slične zahteve uzgoja. Traži terene sa umerenom temperaturom, obiljem sunca, dobro dreniranim zemljištem i dovoljno vlage za rast, razvoj i formiranje roda.Ovu pojavu proučavao je austrijski vinogradar Lens Mocer i otkrio da raste lošije u zasadima gde je posađena samo ona dok je u vinogradima gde se pored nje sade i uzgajaju druge biljke, mnogo bolja i rodnija. To ga je navelo da se posveti proučavanju ove pojave. Testirao je više od 170 vrsta i njihovo dejstvo u združenom usevu sa vinovom lozom.U profesionalnim vinogradima često se mogu videti ruže na početku i na kraju. Razlog za takvu sadnju je što osetljive sorte ovog cveća, obole od pepelnice pre nego vinova loza. Zbog toga su pravi indikator za pojavu pepelnice. Grm ruže u zasadu pokazatelj je zdravlja jer ima iste štetočine i bolesti.Miloduh, origano, bosiljak, zdravac osim što deluju pozitivno na otpornost, odbijaju štetočine i doprinose boljem ukusu grožđa. Svaka biljna vrsta deluje na svoj način.

Miloduh će privući mnoštvo pčela koje će pospešiti oplodnju cvetova vinove loze koji nisu privlačni drugim insektima oprašivačima.

Bosiljak će pospešiti rast i razvoj čokota, obezbediće formiranje više cvetova jer sadrži supstancu za intenzivniji razvoj. Pored bosiljka, krastavac i spanać imaju isti efekat.

Geranijum je naročito koristan na područjima gde se često javljaju lisne vaši na ovoj vrsti, čiji miris je neprijatan za njih.

Pored mirođije, jagode i štavlja vinova loza ima dobar imunitet i manje je podložna bolestima.Grašak i ostale mahunarke zahvaljujući bakterijskim kvržicama na korenju obogaćuju zemljište azotnim materijama. Deteline su odličan pokrivač zemljišta, usvajaju azot, a mogu se iskoristiti kao zelenišno đubrivo. Izbegavajte višegodišnji, mnogocvetajući grašak jer negativno deluje u vinogradu.

Drugu grupu čine aromatične vrste koje odbijaju razne štetne organizme. Zbog te svoje osobine, poželjno ih je zasaditi. Ne deluju direktno na vinovu lozu, ali štite je od štetočina. U ovu grupu ubrajaju se: beli luk, nana, ruzmarin, vratić.Pojedine biljke deluju izuzetno negativno. U tu grupu ubrajaju se razno cveće i kupusnjače. Od cveća se mogu saditi lukovice lala, narcisa i zumbula. Oni se ponašaju neutralno u odnosu na vinograd. Neven, peršun, žalfija i hajdučka trava usporavaju rast mladih prirasta. Njihovo negativno delovanje se ispoljava i na udaljenosti od tri metra od zasađenih čokota.

Naročito negativna reakcija može se očekivati kada su blizu posađeni kupus i rotkvice.

Izvor:https://www.agroklub.rs/vinogradarstvo/koje-su-dobre-a-koje-lose-komsije-vinovoj-lozi/63636/

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:34

Postaje li Surčin centar za uzgoj koka nosilja?

U beogradskoj opštini Surčin u planu je izgradnja kompleksa staja za uzgoj koka nosilja na površini od 23.538 m2.

Planirani godišnji proizvodni kapacitet poljoprivrednih objekata - ukupno četiri staje, iznosi 32.000 koka nosilja i 3.200 petlova, odnosno 4.800.000 priplodnih jaja.

Investitor je preduzeće Miodragović produkt iz Bečmena, a i dejno rešenje projekta uradio je ArhiTekt iz Jagodine.Prema podacima iz Studije o proceni uticaja budućeg kompleksa na životnu sredinu, koju je izradio Expert inženjering iz Šapca, na lokaciji planiranoj za izgradnju, u KO Petrovčić, već postoji jedna staja površine 1471,86 m2, a u planu je izgradnja još tri potpuno identična objekta, čiji se početak očekuje, kako je navedeno, nakon dobijanja građevinske dozvole i dobijanja Rešenja o saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Investitor u budućem kompleksu staja planira proizvodnju priplodnih jaja za sopstvenu inkubatorsku stanicu u Bečmenu, putek kupovine osamnaestonedeljnih kokica i petlića koje će gajiti do kraja nosivosti i zatim prodavati klaničarima.

Kada je reč o opremanju objekata za uzgoj koka i petlova, potrebna oprema za staje podrazumeva gnezda, računajući jedno gnezdo za četiri kokoši, zatim, transportne kontejnere za hranjenje (ako su hranilice okrugle, računa se na 50 hranilica za hiljadu kokica), kao i nipl-pojilice.

Za ishranu koka i petlova planirane su kompletne smeše uz dodatak lomljenog kamena i zrna zobi.

U planu je i nabavka EggSort sistema za sakupljanja jaja, plafonsko osvetljenje, Big Dutchman silosi za skladištenje hrane, kao i sistem grejanja iste kompanije i njihov "BigFarmNet Manadžer" PC program koji omogućava automatsko upravljanje proizvodnjom u staji i analizu celog proizvodnog ciklusa.Investitor planira da za nove objekte uvede grejanje na električnu energiju, a da u postojećem objektu izvrši zamenu kotla na čvrsto gorivo sa elektro-kotlom čime bi se potpuno eliminisala mogućnost aerozagađenja, navedeno je u dokumentaciji.

Snadbevanje objekata tekućom vodom planira se sa novog priključka izgradske vodovodne mreže, a kompleksu se planira i postavljanje četiri spoljna nadzemna hidranta.

Od elektro instalacija u objektima je predviđeno postavljanje samo dovoda niskonaponskih elektro-instalacija.

S obzirom da se sav stajnjak prodaje poljoprivrednim gazdinstvima u okolini, koji ga sa farme odnosena kraju svakog proizvodnog ciklusa, preporučena je nabavka mini traktora sa utovarnom lopatom (poput mini utovarivača tzv. "bobcat"-a).Za kompleks će biti nabavljani i biocidi i sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju, između ostalih 120 litara formalina godišnje.

Javna rasprava o proceni uticaja kompleksa staja na žiovtnu sredinu zakazana je za 5. novembar u 11 časova, u prostorijama GO Surčin.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3034748/u-surcinu-planirana-gradnja-kompleksa-staja-za-uzgoj-35200-koka-nosilja-i

Објављено у Živinarstvo
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:24

Optimalno vreme za setvu pšenice

U toku je optimalan agrotehnički rok za setvu pšenice , kojom bi ,kako se očekuje trebalo da bude posejano između 550 i 600 hiljada hektara .U Vojvodini ta ozima strnina gaji se na površini nešto većoj od 300 hiljada hektara. U ataru Turije površine 5.500 hektara ,očekuje se da pšenice bude zasejana na oko 30 odsto obradivih površina .Kakvo je interesovanje za setvu hlebnog zrna i da li poljoprivrednici upotrebljavaju deklarisano seme u proizvodnji? Poljoprivrednici u Turiji počeli su setvu pšenice i kako navode tu biljnu vrstu gaje najviše zbog plodoreda , vodeći pri tome računa da u tehnolgiji proizvodnje primenjuju sve neophodne agrotehničke mere, uz obavezno poštovanje optimačnih agrorokova za setvu hlebnog zrna."Ja se struke pridržavam tako da sam krenuo na vreme , spremio sam na suncokretištu, na kukuruzu na džombi ,tako da tanjirao sam i išao sam tom redukcijom .Posejaću trideset neko jutro pšenice .Koristim deklarisano seme uglavnom strano ali i malo domaće",rekao je Slavko Jojkić,Turija

Miroslav Medurić , ratar iz Turije ove jeseni odlučio je da poseje pšenicu na 6 jutara .

"Nisam prošle godine sejao pšenicu imao sam ječam ,a sada će biti pšenica posejana i koristim deklarisano seme u proizvodnji" kaže Medurić.

Poljoprivrednici iz Turije kažu da država treba da subvencioniše upotrebu deklarisanog semena .

A uz upotrebu deklarisanog semena jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje pšenice u vezi je i sa poštovanjem optimalnih setvenih agrorokova, kaže agronom Goran Drobnjak.

" Pšenicu bi trebalo posejati do kraja oktobra to je optimalan agrotehnički rok , a poslednjih godina se pokazalo da najbolje rezultate daje ta neka setva u drugoj dekadi oktobra" potvrdio je Drobnjak.

Inače prošle agronomske godine pšenicom je bilo posejano kako se procenjuje preko 589.000 ha, ostvaren je prinos od oko 5 tona po hektaru i ukupna proizvodnja, od oko 2,97 miliona tona hlebnog zrna.

 

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/optimalno-vreme-za-setvu-psenice_1169129.html

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
ponedeljak, 12 oktobar 2020 16:11

Šta kažu voćari o izvozu jabuka u Indiju?

Ovih dana aktuelan je izvoz jabuka za Indiju. Prvih osam kontejnera poslato je za probu, a očekivanja su da će sigurno položiti test, jer su tamošnji partneri upoznali naše tržište i znaju šta kupuju.

Berba jabuka trajaće do sredine novembra. Već sada je izvesno da će ovogodišnji rod biti oko 500.000 tona, koliko i prošle godine. Na ruku nam ide i to što su prolećni mrazevi umanjili prinose u Španiji, Francuskoj i Poljskoj zbog čega će cene u izvozu biti za nekih 10 do 20 odsto više od prošlogodišnjih 60 evro-centi po kilogramu."Nije loše, super i kažu da će da bude dobra cena", zadovoljan je Milan Jeremić, voćar iz Brestovika.

Dušan Đorđević, takođe voćar iz Kamendola kaže da voćarstvo u Srbiji ima veliku perspektivu. "Naša ideja je da i mi ovde dignemo savremene zasade, savremenu tehnologiju i da u budućnosti dobro zarađujemo od ovog posla", planira Đorđević.

Prvih osam kontejnera za Indiju je uglavnom "gala jabuka". Tamošnje tržište voli i druge crvene sorte i nakiselu "greni smit".

Gojko Zagorac, predsednik Asocijacije proizvođača jabuka "Serbia Does Apples" kaže da je ta cena u ovom momentu za nekih 20 do 30 odsto viša u odnosu na cenu koju im Rusi plaćaju trenutno, odnosno sigurno nekih 10-tak posto više u odnosu na cenu jabuke na Bliskom istoku.

"Naravno, mi se nećemo odreći našeg dominantnog tržišta kao što je Rusija a i novih tržišta koje smo otvorili u poslednjih par godina kao što je tržište Velike Britanije, tržište Bliskog istoka, tržište Dalekog istoka", istakao je Zagorac.

Svega možda ne bi bilo da se proizvođači jabuka nisu udružili a to su podržali resorno ministarstvo i USAID kroz projekat za konkurentnu privredu.

"Ukupni budžet projekta je 12 miliona dolara. U nastavku projekta imamo nameru da ta pozitivna iskustva proširimo i na ostatak srpske industrije voća i povrća. Prvenstveno vidimo veliku šansu u promociji naše industrije bobičastog voća, svežeg bobičastog voća", naglasio je Zlatko Jovanović, rukovodilac Tima za razvoj tržišta USAID.

Beograd i srpska asocijacija proizvođača jabuka sledeće godine biće domaćini svetskog Foruma "Prognozis frut" koji uz vodeće proizvođače okuplja i izvoznike i prodavce tog voća.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4109255/jabuka-izvoz-indija-.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31