Чланци поређани по датуму: četvrtak, 30 januar 2020 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva "Agro Belgrade 2020", na kome se predstavlja više od 500 učesnika.

Za poljoprivredu je u okviru programa "Srbija 2025" namenjeno 300 milona evra, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da u narednom periodu sledi projekat komasacije (ukrupnjavanja) zemljišta i elektrifikacije njiva. Ministar je rekao da će dosta novca otići za rešavanje, kako je kazao, "te bolne teme" (komasacije). Nedimović je dodao da je neohodno da se u svim delovima Srbije uradi elektrifikacija polja i da se pilot projekat koji je sproveden u Žitorađi, Trsteniku, Leskovcu sprovede u celoj Srbiji. Ministar je nakon otvaranja sajma Agro Belgrade 2020 kazao da su njive u Srbiji dosta usitnjene i da ce morati da se ukrupnjavaju. On je naveo i da se se pregovara sa Kinom o formiranju jednog "haba" odakle bi srpska roba i roba iz regiona distribuirala po Kini i podsetio da za sada u Kinu izvozimo goveđe i jagnjeće meso i vino. Ministar je dodao i da je završeno 14 projekata za navodnjavanje i da se priprema još deset koji ce se finansirati iz Fonda Abu Dabi, odnosno da su oni odobreni i da se čeka odobrenje za još četiri. Nedimović je rekao da je prošla godina bila dobra što se tiče proizvodnje i izvoza jabuka. "Izvezli smo osam odsto više jabuka nego 2018, godine, a imali smo dobru cenu malina i perspektive su dobre i za 2020 godinu", naveo je ministar i dodao će Budimka krajem marta ili početkom aprila početi da proizvodi. Miniistar je rekao da su povećane subvencije za organsku proizvodnju dva i po puta i da iznose 25.000 dinara po hektaru. Odgovarajući na pitanja novinara, Nedimović je kazao da je ođavljena afrička kuga svinja i da se svinje više ne vakcinišu. Takođe je istakao i da se uskoro očekuje donošenje pravilnika koji bi omogućio posebna pravila za one koji žele da prodaju svoje proizvode kako na kućnom pragu, tako i da ih plasiraju u marketima. Nedimovic je rekao da je, zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, u određenim delatnostima za godinu dana prijavljeno skoro 27.000

Grad Beograd raspisuje nove pozive sa subvencije

U sledeće tri nedelje biće raspisana četiri javna poziva za subvencije u oblasti voćarstva, povrtarstva i poljomehanizacije, najavio je Milinko Veličković, sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, na otvaranju Agro Belgrade 2020, prvog međunarodnog sajma voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji.

- Na traktore do 60 kw davaćemo subvencije od 60% sa PDV-om, to znači da će poljoprivrednik davati samo 20% - izjavio je Veličković.

 

Vladimir Živanović, direktor sajma Agro Belgrade, istakao je da taj sajam ima za cilj da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja iskustva i poslovnih prilika za region Zapadnog Balakana i Jugoistočne Evrope.

 

On je istakao da je Agro Belgrade 2020 novi format događaja koji obuhvata kompletan lanac vrednosti od proizvodnje, preko tehnologije, do plasmana proizvoda.

Mi smo se fokusirali na voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo sa ciljem da Beograd postane centralni sajam za ovaj deo Evrope koji će pokriti te tri poljoprivredne oblasti u kompletnom logističkom smislu, odnosno sve potrebne inpute za proizvodnju-od pravljenja strategija, preko poljoprivredne mehanizacije, protivgradne zaštite, semenskih kuća i zaštite i prehrane bilja, pa do prerade, pakovanja i na kraju plasmana robe na svetsko tržište. To je jedan zaokružen proces kao bismo Beograd profilisali kao stožer ovog dela Evrope za takvu logistiku, a sajam Agro Belgrade kao centralni voćarski, povrtarski i vinogradarski skup - rekao je Živanović i dodao da je zvezda vodilja ovog sajma Sajam Fruit logistica u Berlinu.

 

On je istakao da Beogad ima 4.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i da je njihovo interesovanje za sajam veliko, ali da se za učešće na ovoj manifestaciji se prijavilo i oko 70 opština iz Srbije, a tu su i udruženja poljoprivrednika iz Severne Makedonije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Živanović je za eKapiju naveo da su organizatori za veće proizvođače organizovali b2b sastanke i da ima ima dosta zainteresovanih kupaca i trgovaca svežim i zamrznutim voćem i povrćem iz Engleske, Turske, Nemačke i Rusije.

- Kada je reč o manjim proizvođačima koji nisu u mogućnosti sami da plasiraju svoju robu, ovaj sajam je odlična prilika za kontakte u smislu udruživanja. Na sajmu je prisutan i Zadružni savez Srbije. Naš savet je da proizvođači prate subvencije, a na štandu Uprave za agrarna plaćanja mogu pronaći sve potrebne informacije o refundiranju dela troškova - istakao je Živanović.

Portal eKapija je strateški medijski partner Sajma.

- S obzirom na to da je veliki poljoprivredni sajam u Novom Sadu uglavnom okrenut ratarstvu i stočarstvu, smatram da smo podrškom sajmu Agro Belgrade 2020 podržali voćarstvo, vinogradarstvo i povrtartvo, grane koje se dominantno šire u zoni ispod naših žitnica - rekao je Aleksandar Parezanović, direktor eKapije. 

Agro Belgrade 2020 trajaće do 1. februara. Manifestacija se održava na Beogradskom sajmu, svakog dana od 10 do 17 časova.

 

Sajamski deo je rezervisan za više 500 izlagača, uključujući najveće svetske kompanije, dok će se konferencijski programi i okrugli stolovi baviti aktuelnim izazovima, novim trendovima u proizvodnji, tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru, pakovanju, u načinu distribucije na evropsko, azijsko i američko tržište, u organskoj proizvodnji i drugim važnim temama.

 

Tokom tri dana sajma biće održano 12 konferencija, a neke od tema o kojima će biti reči su: Izvozne perspektive – Položaj Srbije na svetskom tržištu, Finansiranje i razvoj poljoprivrede, Inspekcije – Bezbednost hrane i izvozne procedure, Perspektive organske proizvodnje, Sistemi udruživanja u cilju izvoza, Razvoj kadrova u poljoprivredi, Autohtone sorte grožđa, Bobičasto voće – Izvozne perspektive, Napredna agri-proizvodnja i tehnologija, Agrotehnologije, Zaštita bilja, Prehrana bilja i konferencija o zadrugarstvu.

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Više mladih ljudi spremno je da ostane na selu BEOGRAD - 30. januara (Tanjug) - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas u Skupštini da se prošle godine 5.500 mladih poljoprivrednika prijavilo za subvencije i da je sada mnogo više njih spremno da ostane u Srbiji i bavi se voćarstvom, povrtarstvom i zemljoradnjom. On je podsetio da je Vlada Srbije 2017. godine odlučila da primeni mere podrške početnicima u poljoprivredi koji iamju do 40 godina. "Te godine pomoć je iznosila 10.000 evra, odnosno 1,2 miliona dinara i tada se na konkurs prijavilo samo 780 mladih. Od toga je 776 ostvarilo pravo na podsticaj. Oni su isplaćeni i na osnovu kontrola koje smo sproveli veliki broj je je ostvario svoj biznis plan", rekao je Nedimović i dodao da je druga ponuda bila godinu kasnije i da je tada bilo 1.300 aplikacija, a novac je dobilo 1.160. Tada su mladi poljoprivrednici dobili po 12.000 evra. Ministar kaže i da će uvek biti onih koji će pokušati da zloupotrebe subvencije, ali je dodao i da postoje stroge mere kontrole. Osim toga, dodaje, Ministarstvo poljoprivrede ima još čitav spektar mera za podsticaj, ali tu nije kraj i u budućnosti bi moglo da dođe do izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu, a jedna od njih bila bi da ženama koje su članovi poljoprivrednih gazdinstava budu data veća prava kako bi ostale na selu. "Ako nema njih nema ni zasnivanja porodica, a ni razvoja", poručio je ministar i dodao da bi se druga mera odnosila na zemlju u parlogu, odnosno na zemljšite koje se ne obrađuje. Trebalo bi takvo zemljište, kaže ministar, ponuditi pod povoljnim uslovima na duži vremenski period i uz povoljne cene. Iseljavanje iz ruralnih područja prisutno je i u svetu, primetio je Nedimović, te dodao da su nam na raspolaganju i neki drugi "alati" kako bismo ljude zadržali na selu, poput IPARD 3 fondova. "Mi smo u predlozima Evropske komisije za ovaj budući program predložili posebnu mera podrške, za koju je bi EU davala 75 odsto novca, za mlade poljoprivredne proizvođače, a Srbija 25 odsto", rekao je Nedimović. Inače, ugovor o kreditnoj podršci Svetske banke za poboljšanje konkurentnosti srpske poljoprivrede biće sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, a odnosi se pretežno na podršku sektorima voćarstva, povrtarstva, kao i startap projekte za početnike u proizvodnji. Paket, odnosno kreditna podška Svetske banke iznosi oko 50 miliona dolara, rekao je ministar.

Izvor: TANJUG

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 30 januar 2020 17:29

Etno selo Radosavljević kraj manastira Lelić

Etno selo Lelić je novoizgrađeni turistički objekat na uzvišenju iznad manastira Lelić. Kompleks raspolaže sa 6 vajata, ili smeštajnih jedinica koje imaju od 3
do 9 kreveta. Svi apartmani moderno su opremljeni za prihvat gostiju. Svaka smeštajna jedinica ima tv uređaj, kupatilo i sve drugo potrebno za udoban smeštaj gostiju.
U okviru samog kompleksa nalazi se veliki restoran iz kojeg se pruža fantastičan pogled na celo selo, okolinu i sam manastir Lelić do koga se lako stiže
petominutnom šetnjom. U ponudi ovog etno sela je i domaća hrana kroz sva tri obroka, a moguće je ići u okviru grupa. Cena smeštaja je 10 evra, polu pansiona odnosno noćenja sa doručkom i večerom je 20 evra, a pun pansion košta 25 evra. Naš domaćin Zoran Radosavljević, koji je ovo etno selo izgradio na svojoj dedovini, kaže da je mukotrpno prethodnih desetak godina radio i ulagao u ovaj projekat i da ni sam ne zna koliko je novca utrošeno, ali svakako preko 200.000 evra bez pomoći države. Sada je konkurisao kod Ministarstva poljoprivrede za dovršetak radova na opremanju celog gazdinstva i
nada se podršci. On za Agrobiznis magazin kaže da imaju malo imanje i velike želje da što više domaćih specijaliteta iz sela plasiraju kroz njihov objekat: „Ja sam pre svega u ovo ulagao da bi mi deca ovde ostala i opstala, to je za mene najveća zarada, ako tako može da se kaže. Nadamo se naravno da će se investicija isplatiti. Svi iz kuće radimo, deca, buduća snajka, zet, supruga u zavisnosti od trenutnih potreba“ - pojašnjava naš domaćin dok poslužuje nedavno pripremljene sušene proizvode od mesa i sir i kajmak, a naravno tu je i dobra domaća šljivovica koja se peče u skoro svakom domaćinstvu u Leliću i naravno
celom valjevskom kraju.
Nedaleko od Lilića i etno sela nalazi se još jedan poznat manastir Ćelije, gde se nalaze mošti Ave Justina Ćelijskog, tako da pored etno turizma ovaj objekat se uklapa i u potrebe verskog turizma. O kvalitetu smeštaja i usluge govori i kategorija koju ima, a to su velike četiri zvezdice koje nije lako zaslužiti. Za ljubitelje prirode, svežeg vazduha i rekreacije ovo je zaista mesto gde će uživati, jer pored manastira Ćelije protiče i jedna od najčistijih reka Evrope, veoma hladan a ponekad i brz Gradac.
Etno selo Lelić nalazi se na svega 6 km od Valjeva, sa dobrom putnom infrastrukturom koja omogućava dolazak u svako doba godine vozilima. U sklopu objekta je i sala pogodna za prezentacije i organizaciju stručnih skupova, opremljena sa audio i video opremom što daje novu mogućnost napređenja kongeresnog turizma u valjevskom kraju. Ako se ima u vidu da se broj seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge značajno uvećao te su i porasle mogućnsti za prihvat većih grupa u isto vreme. Očekuje se da u narednom periodu ovaj trend bude još bolji jer su turisti sada toliko zainteresovani za posetu manastirima da odsedaju i u mestima udaljenim 20 do 30 km od Lelića. Inače, od Lelića do Divčibara ima samo 44 km, a do aerodroma 115. Nakon završetka auto
puta Miloš Veliki brzina dolaska da Valjeva je sada na oko jedan sat, a spajanjem grada na taj auto put biće još brže i lakše doći do ove etno i verske turističke destinacije.

 

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Seoski turizam i ruralni razvoj
četvrtak, 30 januar 2020 17:22

Ko će imati pravo na besplatno zemljište?

Ministarstvo poljoprivrede počelo je akciju identifikacije državnog napuštenog obradivog zemljišta. Ideja je da se zaparložene njive i pašnjaci ustupe na korišćenje poljoprivrednicima koji su spremni da ih koriste.

Marija Mitrović iz Uprave za poljoprivredno zemljište rekla je za RTS da su zaključeni ugovori za 2.400 ha zemljišta.

Da bi se zemljište u ovom slučaju smatralo napuštenim, potrebno je da ispuni dva uslova – da tri godine nije imalo ugovor sa inostranstvom i da je zapisnikom inspektora na terenu utvrđeno da nije bilo korišćeno.

Reč je o parcelama koje su u državnom vlasništvu, odnosno Republika Srbija je vlasnik, bez ikakvog tereta.

Pravo na korišćenje zemljišta imaju ne samo ratari već i drugi poljoprivrednici. Njihova obaveza je investiraju u proizvodnju.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2770139/zaparlozene-njive-i-pasnjaci-bice-ustupljeni-poljoprivrednicima-koji-su-spremni-da-ih

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31