Чланци поређани по датуму: sreda, 08 maj 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Na predstojećem Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Italija će Zemlja Partner, a Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ITA će, kao i prethodnih godina, organizovati zvaničnu kolektivnu italijansku izložbu.

Iz Italije će na sajam doći predstavnici 28 kompanija, pri čemu će najbrojnije biti one koje se bave proizvodnjom različitih poljoprivrednih mašina i rezervnih delova. Na sajmu će se predstaviti i neki od najvećih proizvođača sadnica voća, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura, hrane i suplemenata za životinje, a biće tu i predstavnici sajma u Veroni.

Kompanija Geoplant Vivai osnovana je 2007. godine i nastala je na temeljima preduzeća Geoplant, koje je porodica Danesi pokrenula pre 30 godina. Upravo je na taj način kompanija nasledila svoju stručnost i znanje, kao i veštinu upravljanja rasadnicima za proizvodnju voća. Geoplant Vivai danas je rasadnik poznat po visokom kvalitetu svojih sadnica. Oni se proizvodnjom sadnica voća i jagodičastih plodova bave od 1982. godine, a prisutni su na italijanskom, ali i na tržištima drugih evropskih zemalja. Osim sadnica jagoda, ova kompanija bavi se i uzgojem jabuka, višanja, kajsija, šljiva, bresaka i krušaka. Rasadnik Geoplant Vivai takođe je na polju razvoja i uzgoja novih sorti.

Maccanti Vivai, kao rasadnik voćnih stabala, u Italiji proizvodi više od 300.000 stabala kruške i preko 100.000 stabala jabuke. Čitava proizvodnja oslobođena je od virusa, počevši od baznog materijala, preko podloga i kalema koji svi imaju sertifikate. Kompanija Maccanti Vivai u svojoj ponudi ima sadnice proizvedene u Italiji, kao i stabla koja su proizvedena u Srbiji sa italijanskim baznim materijalom i tehnologijom. Ovaj rasadnik nudi i tehničku podršku za dobijanje najboljih rezultata u uzgoju voća. S.C.A.M. je agrohemijska kompanija koja se bavi proizvodnjom, razvojem i marketingom poljoprivrednih proizvoda. Ova kompanija svojim klijentima nudi prvoklasne proizvode kao što su organsko-mineralna đubriva - granularna đubriva visokog učinka, tečna i vodo-rastvorljiva đubriva, biostimulante, kao i proizvode za zaštitu bilja - herbicide, fungicide i insekticide. Kompanija S.C.A.M. traži strane partnere koji su u stanju da razumeju i promovišu filozofiju ove kompanije i njene proizvode vrhunskog kvaliteta.

Tecnozoo je porodična kompanija specijalizovana za proizvodnju, istraživanje i razvoj proizvoda za rešavanje problema vezanih uz prehranu i zdravlje životinja na farmama. Proizvodi koje nudi ova kompanija sastoje se od komplementarnih vitamina, minerala, probiotika, posebne hrane i veterinarskih specijaliteta. Stručnjaci ovog preduzeća razvijaju optimalnu strategiju i proizvode za svaku fazu u životu životinja, a ceo proizvodni proces pažljivo se proverava i proučava do poslednjeg detalja.

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu biće i zastupnici kompanije Veronafiere za alpsko-jadransku regiju (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija) i Tursku. Zadatak predstavništva Veronafiere jeste pružanje podrške svim kompanijama iz ovog regiona, koje su zainteresovane da učestvuju kao izlagači ili posetioci međunarodnih sajmova u Veroni.Rasadnik Nischler osnovan je 1985. godine i ima više od 30 godina iskustva. Danas predstavlja jedan od tri najveća rasadnika u Evropi, sa administrativnim sedištem u Silandru (Bolcano), dok je proizvodni centar kompanije u gradu Albaredo d'Adiđe (provincija Verona). Godišnja proizvodnja stabala jabuka iznosi oko 5-6 miliona, od čega su 60% Knip sadnice a 40% jednogodišnja stabla. Ona se uzgajaju na površini od oko 500 hektara, dok druge vrste rastu na ostalih 150 hektara.

Pored veoma bogatog izložbenog dela, posetioci Međunarodnog sajma poljoprivrede imaće priliku da prisustvuju i velikom broju seminara i predavanja. Tako će 14. maja sa početkom u 11 časova na programu biti seminar i radionica pod nazivom "Sustainable, Green & Circular Economy" (prijavite se OVDE), čiji je pokrovitelj italijanski Nacionalni centar za istraživanja (CNR). Ovaj seminar biće posvećen pitanjima ekologije i održive poljoprivrede.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2494293/italija-zemlja-partner-medjunarodnog-sajma-poljoprivrede-predstavnici-najvecih-italijanskih-rasadnika-dolaze-u

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Međunarodni poljoprivredni sajam počinje u subotu, 11. maja. Prvi put u istoriji ima i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis. Nastupiće 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države, najavljeno je na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.
Prvi put ćemo u okviru Nacionalne izložbe stoke imati Izložbu genetskih potencijala u okviru koje će biti predstavljene autohtone rase, neophodne za održanje biodiverziteta. Posle više od 20 godina imamo 17 kolektivnih izložbi. Prvi put ćemo imati i Dan voćara, u sredu, 15. maja. Izložbom hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada promovisaćemo potencijale naše zemlje, a Izložba poljoprivredne mehanizacije organizuje se na čak 35.000 metara kvadratnih – istakao je Cvetković.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava Nacionalnu izložbu stoke, Izložbu hrane u okviru koje predstavlja organsku proizvodnju, proizvode sa oznakama geografskog porekla i "Srpski kvalitet", kao i zanatske pivare. Uz to, na štandu u Hali "Master", posetioci će iz "prve ruke" moći da dobiju sve informacije. U Kongresnom centru će svakodnevno organizovati, konferencije, panele i edukacije.

Nastup oko 30 italijanskih kompanija najavila je Marina Skonjamiljo, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu. Prema njenim rečima očekuje se i dolazak oko 45 privrednika koji će imati direktne B2B susrete sa izlagačima. Među izlagačima su zastupljeni proizvođači i prodavci poljoprivredne opreme i mehanizacije. Biće i kompanija sa sistemima za tretman voća i povrća posle berbe i proizvođača opreme i mašina za prehrambenu i mlekarsku industriju. Od 11. do 17. maja, na novosadskom sajmištu biće i predstavnici sajma u Veroni, kao i agencije za promociju italijanske regije Veneto.

U Poklon-igri za posetioce su dva traktora i sejalica. Agropanonka poklanja "belarusa", KITE d.o.o. će nekog od posetilaca obradovati "John deere-om", a pneumatsku sejalicu pripremio je VGP Ozdoken.

Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma je Aldahra koja će u Hali "Master" predstaviti svoj proizvodni program iz 15 zemalja.

Dan stočara je u četvrtak, 16. maja na Manježu, a Bečejka i Likra su sponzori.

Porodični dan je sreda, 15. maj.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/sve-je-spremno-za-otvaranje-poljoprivrednog-sajma_1015205.html

Објављено у Agroekonomija

Poreska uprava Srbije saopštila je danas da je u toku uručenje rešenja za uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2019. godinu, za osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa.
Uručenje rešenja vrši se shodno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Napominje se da se rešenje smatra dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje rešenja pošti, a na rešenju je naznačen datum predaje.Na osnovu člana 27. stav 3. i člana 38. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje utvrđena je mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 23.921 dinara i godišnja u iznosu od 287.052 dinara.

Stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje propisana je članom 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosi 26 odsto.

Takođe, stopa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje propisana je članom 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosi 10,3 odsto.

Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2019. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15.02, 15.05, 15.08, i 15.11.2019.) na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP).

Privremene tromesečne akontacije u 2020. godini, počev od prve koja dospeva 15. februara 2020. godine, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP, opredeljen za uplatu obaveza za 2020. godinu, koji je prikazan u samom rešenju.

Prilikom uplata poreskih obaveza za 2019. odnosno za 2020. godinu, potrebno je da poreski obveznici postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene, navela je Poreska uprava.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/urucenje-resenja-o-uplati-socijalnog-osiguranja-za-poljoprivrednike_1015056.html

Објављено у Agroekonomija

Značajno intenziviranje saradnje između Srbije i Mađarske, posebno u delu investicija u prehrambenu industriju i otvaranja novih prerađivačkih kapaciteta u Srbiji, dogovoreno je na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ministra spoljnih poslova Republike Mađarske Petera Sijarta u Bačkoj Topoli.

Prvi naredni projekat biće izgradnja fabrike za preradu povrća u Bačkoj Topoli, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na sastanku je takođe dogovoreno i da se u narednih mesec dana završe i dogovori za izgradnju tri do četiri nova kapaciteta za preradu voća i povrća u centralnoj i južnoj Srbiji.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2493957/srbija-i-madjarska-dogovorile-izgradnju-fabrike-za-preradu-povrca-u-backoj-topoli

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31