Чланци поређани по датуму: subota, 25 maj 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Masovni pomor pčela registrovan je u četvrtak u delu atara Kikinde, što je ojadilo veći broj pčelara nanevši im velike gubitke.Predsednik udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak izjavio je za kikindski portal www.gradski.online da je do sada 15 pčelara prijavilo totalnu štetu u svojim pčelinjacima, a da je više stotina košnica ostalo bez pčela.

- Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans. Trovanje je zabeleženo kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog puta, a nadležne službe obavljaju uviđaj na Vodicama. Alarmirali smo policiju, tužilaštvo, Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, veterinarsku i sanitarnu inspekciju. Oni će uzeti uzorke uginulih pčela na svim lokacijama - rekao je Čolak.

Do pomora pčela dolazilo je i prethodnih godina. Slična nevolja pčelare Kikinde je zadesila 2015. godine. Tada je, kako podseća Čolak stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. Tada je do pomora pčela došlo zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.Pomora pčela, takođe, bilo je prošle i pretprošle godine, ali prema mišljenju Čolaka, do ovog masovnog trovanja došlo je najverovatnije nakon tretiranja pšenice insekticidom i fungicidom.

- Bruka i sramota. Opšti pomor pčela. Neko je očigledno za pčele napravio smrtonosan koktel. Uviđaj je u toku. Tražimo sumnjive parcele i pribojavamo se da će šteta biti još veća, jer neke kolege još nisu obišle svoje pčelinjake - rekao je Čolak.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/vojvodina/pomor-u-pcelinacima-stotine-kosnica-bez-pcela-u-okolini-kikinde-24-05-2019

Објављено у Pčelarstvo

Vina Cuvee No1 2017 i Icon Campana Rubimus 2017 Vinarije Zvonko Bogdan, osvojila su zlatne medalje na prestižnom ocenjivanju vina Decanter World Wine Awards, koje je i ove godine početkom maja održano u Londonu. U konkurenciji od preko 16.000 vina iz celog sveta, zlatnu medalju zaslužuju samo ona koja su ocenjena sa više od 95 poena.

Vinarija Zvonko Bogdan postala je najtrofejnija vinarija iz Srbije, jer je jedno zlato takođe stiglo za prošlogodišnju berbu vina Cuve No 1.

Uspeh Vinarije Zvonko Bogdan rezultat je decenijskog ulaganja, timskog rada i vrhunske tehnologije, uz neprestani rad na podizanju lestvice kvaliteta, kako u vinariji, tako i u vinogradima, navodi portal Vino:

- Potpuno poznavanje podneblja, dobar tim enologa i jasna slika šta želi da se postigne, rezultirali su paletom karakternih vina, što su prepoznali i svetski vinski autoriteti.

Cuvee No1 je vino nastalo od grožđa sorti merlo, kaberne fran i frankovka. Najveći kvalitet mu je apsolutna prefinjenost mirisa i ukusa. Probajte ga uz jagnjeće kotlete, sporo pečenu teletinu ili pačije grudi.

Icon Campana Rubimus nastaje pažljivim kupažiranjem najkoncentrisanijeg grožđa merloa i kaberne frana iz najboljih delova vinograda, uz strogu kontrolu kvaliteta. Vino je odležavalo u buradima od biranog francuskog hrasta. Probajte ovo vino uz zalogaje poput ramsteka, bifteka, divljači ili odležalih punomasnih sireva.

Osim Vinarije Zvonko Bogdan, odličja sa ovog nadmetanja ponela je i vinarija Temet iz Lozovika. Bogatiji su za bogatija za jedno zlato, jedno srebro i četiri bronze. Zlatna Tri Morave reserva 2016, koja u sastavu ima prokupac, naći će se na tržištu tek na jesen. Srebro je osvojilo Ergo crveno 2016 (91 poen), a bronzu etikete Tri Morave penušavo 2017 (89), Ergo belo 2016 (89), Tri Morave belo 2018 (88) i Tri Morave crveno 2017 (87).

Vinarije Vista Hill iz Šida okitila se srebrom za Red Reserva 2010 (94) vino, a vinariju Deurić srebrom za Princeps Brut Nature (91) i Talas Crveni 2017 (92), kao i broznom za penušavo The 2016 (89).

Najbolja mlada vinarija Srbije za godinu 2018. Virtus iz Žabara posrebrila je etikete Marselan 2016 (90) i Prokupac 2016 (90), dok je Pinot Noir 2015 dobio preporuku.

Vinarija Janko iz Smedereva osvojila je srebro za etiketu Zavet Stari 2016 (91), kao i bronzu za Zapis Testament 2016 (88).

Pinot Noir 2016 vinarije Lastar iz Sekuriča zaslužio je bronzanu medalju i 87 osvojenih poena.

Više bronzanih odličja otišlo je i u Negotinsku krajinu. Vinarija Matalj dobila je bronze za Kremen Kamen 2015 (89), Kremen 2016 (86) i Terasa Chardonnay 2017 (86), a preporuku za sovinjon blan Terasa 2017. Vinarija manastira Bukovo ovog puta nagrađena je bronzom za Filigran Game 2015 (88) i preporukom za vino od autohtone sorte Filigran Crna tamjanika 2017. Među dobitnike bronzane medalje upisala se i vinarija Vimmid novom etiketom Dentelle Cabernet Sauvignon 2016 (86).

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2516130/veliki-uspesi-srpskih-vinarija-na-decanter-world-wine-awards-dva-zlata-za

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Uslovi za dobijanje državnog zemljišta u zakup su pooštreni, a opštine i gradovi, kako nadležni ističu, ostvarili su rekord, bar kada je reč o ovom poslu.Uz zemljište u Vojvodini, najveće površine pod zakupom bile su u 47 opština i gradova u centralnoj Srbiji. Inače, pravo prečeg zakupa u Srbiji imaju stočari, jer je to i jedna od strategija države za razvoj ove grane poljoprivrede.

Ipak, nedavno je usvojen i izmenjeni Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup, kojim se ozbiljnije kontroliše upotreba dobijene zemlje.U agroekonomskoj 2018/19. godini, u 56 opština i gradova ostvaren je rekordan zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Stočari, koji zakupe oranice, na njima moraju isključivo da seju onu kulturu koja im je potrebna za stoku.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u odnosu na površine date u zakup i na korišćenje prethodnih godina, ove beležimo rekord u Aleksandrovcu, Aleksincu, Arilju, Babušnici, Beogradu, Boljevcu, Boru, Bosilegradu, Brusu, Čačku, Čajetini, Crnoj Travi, Ćupriji, Dimitrovgradu, Ivanjici, Kniću, Koceljevi, Kosjeriću, Krupnju, Leskovcu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Malom Crniću, Medveđi, Mionici, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Osečini, Preševu, Prijepolju, Raški, Ražnju, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Surdulici, Svilajncu, Topoli, Tutinu, Ubu, Užicu, Valjevu, Varvarinu, Velikoj Plani, Vlasotincu, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru i Žitorađi.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=05&dd=25&nav_id=1546389

Објављено у Stočarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je od početka godine pravilnike za konkurse za dodeljivanje sredstava za primarnu proizvodnju(višegodišnji zasadi, tov grla stoke). U aprilu su objavljeni konkursi za dodelu sredstva za priključne uređaje za biljnu proizvodnju, priključne uređaje za stočarsku proizvodnju, za kreditnu podršku gazdinstvima, za izgradnju objekata za primarnu poljoprivredu proizvodnju (biljnu i stočarsku), u stočarskoj proizvodnji subvencije za priplodna grla i subvencije po košnici pčela.

Kao i predhodnih godina, pravilnici obuhvataju najveći deo onoga što bi jedno gazdinstvo moglo investirati u poljoprivredu, od priključnih uređaja, opreme za navodnjavanje, opreme za zaštitu bilja, plastenika, protivgradnih mreza, mreza za zasenu, ulaganje u višegodišnje zasade itd.

Obuhvaćeni su objekti koji su neophodni za primarnu proizvodnju, npr. objekti za čuvanje voća i povrća, i npr. objekti za uzgoj stoke.

U stočarstvu takođe dosta toga, obuhvaćena je oprema za stočarstvo, objekti za životinje, oprema za upravljanje stajnjakom, oprema za sakupljanje i pregled konzumnih jaja ... Obuhvaćeno je i pčelarstvo, podrška po košnici pčela.

Subvencioniše se i kamata kod kreditne podrške poljoprivrednim gazdinstvima.

Ostaju razdvojeni pravilnici na biljnu i stočarsku proizvodnju, kao što je to i bilo ranije. Dalje, ne ide se više na predračune, nego se investira, pa se prikupe računi i i dokazi o plaćanju, pa se onda aplicira.

I dati su jasni kriterijumi ko moze da konkuriše, tako da manja gazdinstva mogu u nacionalne mere kao što je ova, a sva veća gazdinstva mogu da konkurišu na IPARD program.

Pravilnici su zapravo u najvećem broju izmene i dopune onih Pravilnika od predhodnih godina, i to manje izmene, ali pogledajte i njih jer mogu uticati i na Vas.

U nastavku možete naći linkove objavljenih pravilnika:

http://www.minpolj.gov.rs/dokumenti/pravilnici/

http://uap.gov.rs/


http://uap.gov.rs/pravilnici/mere-ruralnog-razvoja/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-novih-masina-i-opreme-za-unapredjenje-primarne-proizvodnje-biljnih-kultura/

http://uap.gov.rs/pravilnici/mere-ruralnog-razvoja/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-novih-masina-i-opreme-za-unapredjenje-primarne-poljoprivredne-proizvodnje-u-stocarstvu/

http://uap.gov.rs/pravilnici/zivotinje/pravilnik-o-podsticajima-za-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednog-gazdinstva-za-nabavku-kvalitetnih-priplodnih-grla-za-unapredjenje-primarne-stocarske-poljoprivredne-proizvodnje/

Rokovi za pojedine mere su različiti. Rokovi su dati u Pravilnicima, i prilično su razumni, tako da ima vremena za konkurisanje.


Izvor: Agrobiznis magazin i Ministarstvo poljoprivrede

Објављено у Agroekonomija

U sredu 29. maja u restoranu "Kod dvoglavog orla" na Terazijama biće predstavljeno izdanje "Najbolji etno brendovi". Naime, na osnovu istraživanja i ankete sa oko 160 proizvođača i firmi iz objasti usluga, koje se bave stvaranjem autentičnih domaćih proizvoda, ekonomski portal Privredni.rs i izdavačka kuća DM Vision Media napravili su posebno izdanje “Najbolji etno brendovi”. Obuhvaćene su firme, zadruge, poljoprivredna gazdinstva, ugostiteljski objekti, turističke organizacije, zanatske radnje iz više robnih grupa. U uži izbor ušlo je dvadesetak brendova robnih i korporativnih od kojih su oni najbolji po oceni organizatora
i stručnog žirija, dobili nagrade za etnobrend godine - “Etnobrend 2018”.Projekat je urađen u saradnji sa sa Zadružnim savezom Srbije koji u poslednje dve godine vodi veoma aktivnu kampanju oživljavanja zadrugarstva i udruživanja malih proizvođača kako bi zajedno lakše plasirali svoje proizvode i ostvarili svoje interese.

Na ovoj manifestaciji najboljima će biti dodeljenje nagrade, predviđeno je obraćanje nadležnih iz državnih instituacija, organizatora, kao i degustacija nagrađenih proizvoda.

Izvor: Agrobiznis magazin i Zadružni savez Srbije

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31