Чланци поређани по датуму: nedelja, 14 april 2019 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Biljana Petrović nova je direktorka Uprave za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Biljana je završila Filozofski fakultet, odsek sociologija, živi u Šapcu. Ima 15 godina iskustva u bankarskom sektoru. Biljana ima bogato iskustvo u radu sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, a na poziciji direktorke Odeljenja za upravljanje prodajom agro biznis u NLB bila je tri godine. Ona je vodila tim od skoro 30 zaposlenih koji su na raspolaganju vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava bez obzira gde se ona nalaze.
Dva meseca ste na čelu Uprave za Agrarna plaćanja. Šta ste zatekli i kako vam se sada čini?
- U Upravi za agrarna plaćanja dočekao me je sistem i način rada državne uprave koji se u dobroj meri razlikuje od načina rada u privatnom, preciznije bankarskom sektoru iz kog dolazim. Nastojim da unapredim sistem rada kroz prenos dobre prakse i duha privatnog sektora u Upravu za agrarna plaćanja.
Pred nama je veliki posao i težimo da ga što efikasnije i transparentnije obavimo i poljoprivrednim proizvođačima na svaki način pomognemo u procesu ostvarivanja prava na podsticaje u poljoprivredi.
Šta se po vama promenilo na bolje od kada ste vi direktorka?
- U ovom trenutku nastojimo da sa kapacitetima kojima raspolažemo rešimo zaostale zahteve i omogućimo prostor za uspostavljanje jednog efikasnijeg sistema isplate podsticaja u kojem će poljoprivrednici odgovore na podnete zahteve dobijati u roku od sedam dana od kompletiranja zahteva. Brzina rada je povećana, pa sada jedan obrađivač zahteva na dnevnom nivou obradi po 40 zahteva, što je dvostruko više u odnosu na dosadašnju praksu. To je slučaj u svim merama po kojima je pristigao veliki broj zahteva, pa samim tim u njima imamo i najviše zaostatka. Takođe, sve više smo okrenuti ka korisnicima i nastojimo da damo odgovor na svako njihovo pitanje i pomognemo im u samom procesu ostvarivanja prava na podsticaj što će voditi većem broju i kvalitetu
zahteva.

Znamo da ima puno zahteva, do kada će oni moći da se reše?
- Uprava za agrarna plaćanja ulaže velike napore da nadoknadi zaostatak u isplati podsticaja i u što kraćem roku isplati zahteve koje su poljoprivredni proizvođači i prerađivači podneli tokom 2017. i 2018. godine. Nastojimo da svi zaostali zahtevi za podsticaje iz nacionalnog budžeta koji ispunjavaju propisane uslove za ostvarivanje prava na podsticaj budu rešeni kako bi bez dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima dočekali podnošenje zahteva za podsticaje u tekućoj godini, koji će u slučaju premije za mleko početi već prvog aprila. Velika efikasnost je pokazana i u isplati osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji,
popularnih podsticaja po hektaru, koje ove godine uključuju i gorivo. Isplaćena je većina zahteva koji se podnose od 1. marta ove godine 177 hiljada gazdinstava je ostvarilo prava na ovaj podsticaj.
Da li u slučaju promene nosioca gazdinstva, pravo na podsticaje zadržava novi nosilac u slučaju da zahtev nije rešen do trenutka promene nosioca?
- Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi se sprovodi u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku (ZUP). Ako se u toku upravnog postupka – posle podnošenja zahteva, a pre donošenja rešenja povodom ovog zahteva, promeni nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji je ujedno i podnosilac zahteva, postupak se obustavlja. Takođe, u skladu sa Zakonom o podsticajima podnosilac zahteva i korisnik podsticaja može biti samo fizičko ili pravno lice – nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Ne postoji poljoprivredno gazdinstvo kao pravno lice i pravni subjekat koji bi mogao biti nosilac prava i obaveza, te se i pravo na podsticaje ne može preneti na drugo lice, odnosno novog nosioca gazdinstva.
Da li po vama ima dovoljan broj ljudi koji radi na obradi predmeta i da li tu treba doći do nekih promena?
- Uprava za agrarna plaćanja sprovodi više od 20 mera podsticaja u poljoprivredi koje se isplaćuju iz nacionalnog budžeta, kao i dve mere IPARD programa.
U Registru poljoprivrednih gazdinstava upisano je preko 440 hiljada gazdinstava, a nekih 380.000 je živo, aktivno, komercijalno i ima pravo da koristi subvencije po više osnova. Na godišnjem nivou bude oko 500.000 isplata podsticaja, što preko Uprave za agrarna plaćanja, što preko Uprave za Trezor Ministrastva finansija. Treba imati u vidu i činjenicu da broj podnetih zahteva raste iz godine u godinu, a da su ljudski kapaciteti UAP ograničeni, što će se, nadamo se, promeniti u narednom periodu.

Izvor:Agrobiznis magazin

 

Објављено у Agroekonomija
nedelja, 14 april 2019 07:34

SPOS: Registracija pčelarskih vozila

Kako su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećali pčelarima prethodnih dana (OVDE), do kraja aprila bi trebalo da bude završen rad na usaglašavanju stavova nadležnih sa SPOS-om oko registracije pčelarskih vozila. Prekjuče je u Agenciji za bezbednost saobraćaja održan prvi sastanak na tu temu.

Sastanku su ispred Agencije za bezbednost saobraćaja prisustvovali direktorka Agencije Jasmina Milošević i pomoćnik direktora koji je i načelnik sektora za vozila Milan Petrović. Ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je izaslanik ministra poljoprivrede, specijalni savetnik Radivoj Nadlački. Ispred SPOS-a prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, koje je Ministarstvo poljoprivrede imenovalo u radnu grupu koja treba da radi na Pravilniku, ispred Ministarstva poljoprivrede, zajedno sa predstavnikom Ministarstva Milošem Stojanovićem.

Iako je delegacija SPOS-a i ranijih meseci imala više sastanaka u Agenciji za bezbednost saobraćaja na ovu temu, i iako Agencija nikad nije pravila nikakve probleme po tom pitanju, naprotiv – direktorka Agencije pružila nam je i pruža maksimalnu i svesrdnu podršku da se ovaj veliki problem konačno zauvek reši, tek na ovom sastanku, kada se ušlo u dubinu problematike, moglo je da se vidi koliko je cela problematika kompleksna i velika, te mi jednostavno ne možemo biti sigurni da će se uspeti sa završetkom ovog posla do kraja aprila, jer treba usaglasiti, izmeniti i osmisliti i brojne druge procedure, a uvesti i neke nove. Ono što je najvažnije jeste da je na ovom sastanku apsolutno utvrđena osnovna nit koja će biti vodilja za dalji rad, jer je osmišljen OSTVARIV način kako da se Pravilnik napiše, a da ne zahteva promenu viših akata, što ide u prilog maksimalno brzom donošenju istog. Svakako ima dosta posla, jer potrebno je postići punu saglasnost čak tri ministarstva (poljoprivrede, unutrašnjih poslova i saobraćaja).

Na sastanku su razmotreni brojni aktuelni problemi i zaključeno je da se dobar broj njih, možda i većina, može rešiti i sada, bez novog Pravilnika, a novi Pravilnik će zaokružiti sva pčelarska vozila i omogućiti brojnim drugim vozilima da se u budućnosti mogu registrovati pod povoljnijim uslovima, što do sada nije bilo moguće. Kako stvari stoje, cena registracije će shodno ostalim propisima, moći da iznosi upravo onoliko koliko je i do sada iznosila za vozila sa ugrađenim košnicama, samo što će se od sada na taj način moći da registruju sva vozila (sve vrste prikolica i kamiona, na kojima nisu ugrađene pčele), ali će smeti da se koriste isključivo za prevoz pčela, pčelarske opreme, pribora, repromaterijala i pčelinjih proizvoda. Prevoz bilo koje druge robe biće najstrožije zabranjen! Ustanovljen je predlog da svako vozilo bude obeleženo posebnom nalepnicom, na kojoj bi pisalo da se radi o pčelarskom vozilu, te bi policija znala već na prvi pogled da je u pitanju pčelarsko vozilo. Videćemo da li će to biti prihvaćeno ili će neka druga ideja biti ostvarivija. Najvažnije je da imamo apsolutnu podršku nadležnih da se problem registracije reši.

Prvi sastanak Radne grupe na kojoj će se konkretno raditi na svim odredbama Pravilnika već je zakazan u Ministarstvu saobraćaja za sredu 17. april 2019. godine.

Zahvaljujemo se direktorki Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmini Milošević i pomoćniku direktora koji je i načelnik sektora za vozila Milanu Petroviću, kao i specijalnom savetniku ministra poljoprivrede, Radivoju Nadlačkom na pomoći i iskazanom razumevanju. Direktorka Agencije je zaista svesrdno podržala sve naše zahteve, i vidi se njena rešenost da nam apsolutno pomogne, da sve što je moguće bude uvaženo, jer su se konačno stekli svi uslovi da se problem registracije pčelarskih vozila u potpunosti reši. Svima se zahvaljujemo na razumevanju, a zahvalnost posebno upućujemo ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su prepoznali važnost rešavanja ovog problema, radi daljeg razvoja pčelarstva kao važne grane srpske poljoprivrede! Na sastanku je u detaljima razgovarano o problemu koji već duže vreme imaju srpski pčelari, koji su do sada imali vozila registrovana kao pčelarska i godinama su ih uspešno registrovali, ali sada više ne mogu jer ne raspolažu atestom za svoja vozila. Ili ga nikad nisu posedovali jer su vozilo kupili bez pratećeg atesta, ili su ga imali pa izgubili, a MUP ateste ne čuva toliko dugo shodno zakonu, te ih više nema ni u MUP-u. Međutim, rešenje za ovaj problem itekako postoji!

Naime, najpre treba objasniti da ste po zakonu dužni da atest držite u vozilu i pokažete ga na zahtev službenog lica, što znači da ga morate imati i inače, a ne samo prilikom registracije. Zatim, trebate da znate da se kopija atesta može dobiti u kući koja je atest izdala. Tu postoje dva scenarija. Prvi je da ta kuća postoji, i tada trebate da joj se obratite sa zahtevom da vam se izda kopija atesta, i sa time ste svoj problem rešili. Drugi scenario je da ta kuća ne postoji ili da ne znate tj. ne sećate se koja ga je kuća izdala. U tom slučaju, trebate da znate da Agencija za bezbednost saobraćaja raspolaže bazom podataka sa praktično svim atestima ikada izdatim, i od Agencije možete dobiti dokument o tome. I u ovoj scenariju postoje dva podscenarija. Prvi je da Agencija ima te podatke, i tada ste rešili problem, a drugi je da ih nema. Ako ih nema, to znači da vaše vozilo NIKADA nije ni bilo atestirano, što znači da je u pitanju bio LAŽNI atest, kojih je na žalost u prošlosti bilo dosta i prolazili su nekada kao „validni“ ali to više nije moguće. Novim Pravilnikom koji se radi biće precizirano kako će Agencija ubuduće izdavati potvrdu da je vaše vozilo zaista nekada bilo atestirano, a sada će taj problem svakako biti rešavan odmah, pre donošenja Pravilnika, odgovarajućim dokumentom. Evo i kako:

Da Agencija ne bi bila opterećena velikim brojem ličnih zahteva pčelara što će dovesti do toga da pčelari neće moći brzo da dobiju odgovore na svoja pitanja, dogovoreno je da pčelari SPOS-a svoje zahteve ispostavljaju preko SPOS-a da bi se u prvoj fazi BRZO PROVERILO da li je njihovo vozilo ikada bilo atestirano.

Potrebno je da SPOS-u momentalno prosledite svoje lične podatke da znamo ko je zahtev poslao, a što se tiče vozila, prosledite ISKLJUČIVO SAMO BROJ ŠASIJE i ništa drugo, jer broj šasije kod vozila ima isti značaj kao JMBG kod ljudi, te će Agencija jako ekspeditivno obaviti proveru u svojoj bazi podataka, a vi ćete dobiti povratnu informaciju preko SPOS-a. Svoj zahtev šaljite na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefon 060/444-08-08. Najbolje je da to učinite mejlom ili SMS porukom, kako ne bi došlo do greške u ispisivanju broja šasije.

Odmah na samom sastanku napravili smo jednu probu uživo. Pozvali smo predsednika društva u Petrovcu na Mlavi i zatražili broj šasije nekog od pčelara koji nema atest, a ranije je registrovao vozilo. Proverom u bazi utvrđeno je da vozilo tog pčelara NIKADA nije imalo validan atest, tj. ili ga nikad uopšte nije imalo, ili je bio lažan. Tako da je očigledno da svega ima na terenu.

Što se tiče druge važne stvari, a to je da mnogi tehnički pregledi imaju RAZLIČITE KRITERIJUME prilikom tehničkog pregleda vozila, čak i dva operatera na ISTOM tehničkom pregledu, te pčelari često budu vraćeni sa tehničkog kao neispravni, zaključeno je da to ne sme da se događa, i da se sa time treba izboriti na sledeći način. Član 29. Pravilnika o tehničkom pregledu vozila kaže da se vozila koja ne ispunjavaju uslove moraju evidentirati, a izdavanje Izveštaja o utvrđenom stanju vozila vrši se kada stranka to ZAHTEVA. U napomeni se OBAVEZNO moraju navesti RAZLOZI zbog kojih tehnički pregled nije vršen ili nije izvršen u celosti! Nakon toga, stranka ima tri dana da problem reši i ponovo dođe na tehnički pregled da ga ne bi ponovo platila. Međutim, ako smatrate da ste oštećeni, sa tim Izveštajem odmah idete u saobraćajnu policiju i žalite se, a inspekcija će posetiti tehnički pregled i utvrditi da li on nešto ne radi shodno propisima. To je jedini način da se ovakvi problemi reše, i tu nadležni državni organi stoje stalno na raspolaganju, kako bi se sprečavala različita tumačenja propisa na različitim tehničkim pregledima. Jer, mnogi na tehničkim pregledima nisu najbolje upoznati sa propisima, a stalno su pod raznim kontrolama te im preti zatvaranje ako pogreše, i iz tih razloga često primenjuju regoroznije odredbe od propisanih, u svim slučajevima gde njihovo tumačenje propisa nije dovoljno sigurno. Zato iskoristite ovu zakonsku odredbu i izborite se za svoja prava.

Izvor:http://spos.info/registracija-pcelarskih-vozila-krenulo-usaglasavanje-stavova-sa-nadleznima/

Објављено у Pčelarstvo
nedelja, 14 april 2019 06:49

Muke voćara u Titelu sa rutavim bubama

Slučajni prolaznici ovih dana su u rubnim delovima Titela, u malim voćnjacima i na okućnicama, mogli da primete neobičan prizor.Ispod procvetalih voćaka postavljeno je mnoštvo raznih posuda – uglavnom kanti, raspoređenih na nevelikoj udaljenosti od stabala u cvatu. U posudama, koje su delimično napunjene vodom, bila je uglavnom povelika količina rutavih buba – cvetojeda, koje su tu upale primamljene mamkom od rastopljenih bombona ili raznih aromata za kolače.

Rutava buba (Triponota hirta) je insekat tvrdokrilac koji se hrani cvetom voća, korova, povrća, strnih žita, a u nedostatku navedenog, i mladim listovima voćaka. Smatra se da je najopasnija kada zbog lošeg vremena voćke cvetaju sporo i u dugom periodu, pa bube unište sve otvorene cvetove. U slučaju da voćke cvetaju brzo i obilno, moguće je dopustiti da bube pojedu izvesnu količinu cveta bez prevelike opasnosti po rod voća.

Rutave bube su najaktivnije između 10 i 16 časova. U toku dana svaka buba pojede prašnike i tučak na više cvetova, pa ih na taj način uništi i onesposobi za oplodnju. Preporuka je da se mamci-klopke stavljaju u bele kante, ili još bolje, u plave. Hemijsko tretiranje nije preporučljivo jer će otrovi uništiti pčele, ili će ih bar odvratiti od cveta, što za rezultat ima neoplođen cvet i gubitak roda kao što bi bilo i da su ga uništile bube.

Vitalnog penzionera Iliju Trbojevića Karingtona, predsednika Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Titel, zatekli smo s njegovim „ulovom” – velikom količinom buba koje je uhvatio u posudu plave boje. Rekao nam je da je uočio da je tačna informacija koju je pronašao na internetu, da su plave posude, iz njemu nepoznatog razloga, najprivlačnije za cvetojede. Posebno ih privlače otopljene bombone poznatog proizvođača kojeg ovom prilikom ne smemo reklamirati.

Ilija je poznat kao pedantan čovek pa je izmerio ukupnu količinu buba koje je ulovio u svom voćnjaku na nevelikoj okućnici. Kaže da je u desetak dana, koliko je trajala najezda, izmerio neverovatnih pet i po kilograma i još nije siguran u to da je sačuvao rod.

I drugi ljudi s kojima smo kontaktirali sumnjaju u rezultat borbe sa zaista velikim brojem cvetojeda koji su ove godine napali voćnjake.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/poljoprivreda/lov-na-rutave-bube-u-titelskim-vocnacima-13-04-2019

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Više od 170 meštana Sjenice koji se bave poljoprivredom i stočarstvom učestvovalo je danas u edukativnoj radionici u Hotelu Borovi u organizaciji AGROPRESS-a i podršku „Dunav osiguranja“ na kojoj je o stanju i potencijalima za razvoj poljoprivrede pred okupljenima sa čitave Pešteri govorio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senad Mahmutović.

O značaju ulaganja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje putem osiguranja govorili su učesnici radionice Radojica Petrović, direktor, i Radule Živković, šef interne prodaje u Glavnoj Filijali „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru, a predsednik skupštine opština Sjenice Hazbo Mujović, zamenik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović i pomoćnik predsednika opštine Tutin Esad Holić, kao i direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Sjenice Esad Hodžić otvoreno su sa okupljenima razgovarali o potencijalima poljoprivrede I stočarstva kao motora razvoja ovog kraja.                                                     

Vlada Republike Srbije odobrava subvencionisanje osiguranja useva i plodova već duži niz godina za registrovanje poljoprivrednih gazdinstava, a na ovom području subvencioniše se odnosno regresira 70%, odnosno 40% iznosa od ukupno plaćene premije osiguranja, u zavisnosti da li je gazdinstvo registrovano u Zlatiborskom ili Raškom okrugu, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

“Ministarstvo poljoprivrede je u pogledu osiguranja i drugih mera podrške usmereno na registrovana poljoprivredna gazdinstva i mi cenimo to što „Dunav osiguranje“ putem edukativnih radionica koje realizuje u svim regionima Srbije neguje direktne susrete sa osiguranicima i doprinosi njihovom informisanju u segmentu zaštite poljoprivredne proizvodnje, uloženih sredstava u proizvodnju i rada – dodao je Mahmutović i dodao da je jako važno da te mere budu dostupne poljoprivrednicima.

On je naglasio značaj udruživanja proizvođača kako bi efikasnije nastupali na tržištu, pozvao na sistematsko korišćenje raznih vrsta subvencija koje država pruža poljoprivredi, a kako je naglasio postoje velike šanse za izvoz crvenog mesa ali nedostaju investicije u veće mlekare i klanice značajnijeg kapaciteta.

Pored brojnih poljoprivrednika na skupu su bili direktro PSSS Novi Pazar Nihad Hasanovic, kao i predsednik Opstine Sjenica Hazbo Mujović a u ime lokalne samouprave Tutina, pomoćnik predsednika Esad Holić. Njih trojica su se založili za bržu isplatu subvencija sa republičkog nivoa, a sa svoje strane su obećali maksimalnu pomoć iz lokalnih samouprava koje predstavljaju. Oni su ovom prilikom inicirali sastanak sa direktorkom Uprave za agrarna plaćanja Biljanom Petrović kako bi se rešili problem u isplati za gazdinstva na teritoriji koje su u njihovoj nadležnosti i bagovremeno pripremili za očekivane promene u smislu podnošenja zahteva.

Izmedju ostalih odrzali prof. dr Brana Radenkovic, stručnjak za zoohigijenum  dipl. inž. Esad Hodzić koji je driektor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede, a direktor glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru učesnicima radionice i novinarima Radojica Petrović rekao je da je kompanija pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava. “Neki domaćini i nosioci poljoprivrednih gazdinstava prepoznali su potrebu za osiguranjem jer im je onda jedina briga proizvodnja, a rizik od vremenskih nepogoda i eventualnih šteta preuzima osiguravajuća kuća”, rekao je Petrović i dodao kako se “Dunav osiguranje” trudi da budemo pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije proceni štete i isplati odštete.

Kompanija „Dunav osiguranje“ najveća je osiguravajuća kuća u zemlji, a kako je rečeno u Sjenici to je jedina domaća kompanija registrovana za sve vrste osiguranja, među kojima je i osiguranje poljoprivrede.a

Na teritoriji opštine Sjenica poljoprivredne površine prostiru se na od oko pet hiljada hektara a kompanija „Dunav“ samo na teritoriji opštine Sjenica osigurava oko sedam odsto zasejanih površina što u ovoj je ocenjeno kao izuzetno nizak nivo osiguranja.

“Cilj okupljanja i razgovora je da podstaknemo poljoprivrednike i mlade koji tek započinju poljoprivrednu proizvodnju iz Sjenice, Novog Pazara, Tutina da osiguraju svoje useve i Životinje, imajući u vidu vrlo prihvatljivu cenu osiguranja, odnosno premije, kao i uredbu Vlade Republike Srbije o subvencionisanju 70 odsto premije osiguranja”, rekao je Radule Živković, iz  „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru i  dodao da osiguranje jednog hektara pod heljdom iznosi 2.760 dinara, dok premija za osiguranje krave iznosi oko 5.000 dinara.

Živković je rekao da ovo osiguranje nastoji da na edukativnim radionicama u direktnim susretima i razgovorima sa osiguranicima prezentiramo i vrste i značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje i istakao da je osiguranje jedna od najjeftinijih agrotehničkih mera u poljoprivredi.

“Zaključivanje polisa je jednostavno i osim ličnih dokumenata, potvrda o registraciji gazdinstva i podacima o površini, kao i nazivu parcele i vrsti kulture pod kojom se nalazi, potrebna je samo još odluka o osiguranju”, rekao je on i dodao da su direktni susreti prilika da se odgovori na pitanja i dodatna interesovanja poljoprivrednika.

Čelni ljudi Tutina, Sjenice I Novog Pazara naglasili su da postoji potreba da sa predstavnicima države jednom sedne i dogovori način na koji će se čitav kraj realizovati svoje potencijale pa i u proizvodnji hrane, a da se zatim taj dogovor dosledno I sprovede.

Predsednik skupštine opština Sjenice Hazbo Mujović najavio je da će uskoro u ovom mestu biti otvoren Poljoprivredni fakultet što će dati novi podsticaj razvoju.

Na edukaciji u Sjenici bio  je Momir Kovačević iz firme „Organski visovi Peštera“ koji proizvodi heljdu na 20 hektara a štetu od grada sa 1,4 miliona dinara nedavno mu je pokrila polisa Dunav osiguranja.

On kaže da tradicionalno koristi usluge Dunav osiguranja što njegovom poslu garantuje sigurnost ulaganja tokom čitave godine i dodaje da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju najveći rizici vremenske nepogode pa preporučuje i ostalim poljoprivrednim proizvođačima da svoja ulaganja i rad zaštite polisama osiguranja.

“Dunav osiguranje” kao kompanija koja u svojoj ponudi ima više od 90 različitih usluga osiguranja i plasira ih na više od 600 prodajnih mesta u Republici Srbiji  a edukacije ovog tipa organizuje širom Srbije posebnu pažnju posvećujući poljoprivredi kao strateškoj grani razvoja Srbije.

Izvor: TANJUG

 

Објављено у Osiguranje
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30