Чланци поређани по датуму: četvrtak, 27 septembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 27 septembar 2018 09:17

Tresije srce Kosmajske Svete Gore

U severozapadnom delu vrhova Kosmaja nalazi se potok čija je voda bistra kao suza i studena i u najtoplijim danima žarkih leta. Pored tog potoka po imenu Tresije nalazi se muški manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, u narodu poznat pod imenom Tresije. Istoričari se spore kada je manastir izgrađen. Jedni kažu da je nastao u doba despota Stefana Lazarevića, drugi da je izgrađen u vreme kralja Dragutina 1309. godine. Crkva manastira Tresije građena je u stilu raške škole, a oblik osnove i način gradnje potvrda je da je manastir podigunut u vreme kralja Dragutina. Tokom vekova često je rušen i obnavljan, a za sam manastir vezane su brojne legende.

Opširnije u novom broju Agrobiznis magazina.

Izvor:Agrobiznis magazin

Објављено у Seoski turizam i ruralni razvoj
četvrtak, 27 septembar 2018 08:25

Kako postupati sa praznom ambalažom od pesticida?

Opšte je poznato da sredstva za zaštitu bilja mogu biti veoma štetna po čoveka i životnu sredinu. Zakonskom regulativom je propisano šta treba raditi sa praznom ambalažom i kako njome manipulisati. Međutim, u stvarnosti smo svi svedoci nedovoljnog poznavanja ove problematike ili odsustva svesti, gde treba da završi prazna boca upotrebljenog hemijskog sredstva. 

Kompanija JT International a.d Senta sklopila je ugovor o preuzimanju i i odnošenju prazne pesticidne ambalaže sa svojim dobavljačem sredstava za zaštitu bilja i uspešno ga sprovodi već nekoliko godina. Međutim, da bi ovaj otpad bio bio preuzet mora biti "pripremljen" na adekvatan način. 

Šta to konkretno znači i kako postupati sa praznom ambalažom pročitajte u novom broju Agrobiznis magazina.

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
četvrtak, 27 septembar 2018 08:03

Gajenje šipurka sve uspešniji biznis

Kada se Aleksandar Prodanović pre šest godina odlučio za plantažno gajenje divlje ruže i šipurka, nije se osvrtao na komentare da gaji korov. Govorio je svima da je to lekovita bilja od koje može i da se zaradi. Prvi i za sada jedini uzgajivač ovog voća u valjevskom i kolubarskom kraju, danas može da se pohvali uspešnom proizvodnjom. Na površini od dva hektara u valjevskom selu Mrčić on je 2012. zasadio 3.000 sadnica. Iako ova godina nije bila idealna, ističe da je sa 4.500 kilograma svežeg ploda zadaovoljan. 

"Tržište za šipurak je veliko a potražnja za njim je iz godine u godinu sve veća i veća. Sav rod preradim u džem i voćnu kašu, a pored toga mnogi me zovu da bi kupili svež plod. U odnosu na sve druge voćne kulture, malinu ili šljivu koje su bile potcenjene, širurak je dosta isplativiji", ističe Prodanović.

Sve o uzgoju šipurka, otkupnoj ceni i iskustvu ovog voćara možete pročitati u novom broju Agrobiznis magazina.

Izvor:Agrobiznis magazin 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Kompanija „Dunav osiguranje“ i Agropress – udruženje novinara za poljoprivredu, Vas sa zadovoljstvom pozivaju da prisustvujete stručnoj radionici “Žene u agrobiznisu”. Radionica će biti održana u Gornjem Vrtogošu (u okolini Vranja), 27. septembra sa početkom u 13.00 časova, u prostorijama Mesne kancelarije.
 
Kompanija “Dunav osiguranje” predstaviće uslove za osiguranje poljoprivrede i imovine. Učešće u radu radionice uzeće:
- Boban Kostić, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Vranju,
- Jelena Mitić, šef Odeljenja za internu prodaju Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Vranju,
- Nebojša Mladenović, gradski većnik za poljoprivredu,
- Goran Đaković, direktor Udruženja novinara koji se bave poljoprivredom i urednik Agropesa,
- Nebojša Stamenković, ing. poljoprivrede i nosilac poljopivrednog gazdinstva

Izvor:Agropress 

Објављено у Agroekonomija

Sela oko jezera i hidroakumulacije Stubo-Rovni imaju veliki potencijal za proizvodnju organske hrane. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa gradom Valjevom i uz dobru organizovanost meštana sela Poćuta, koji su već osnovali Zemljoradničku zadrugu, zajedno će raditi na pokretanju ove proizvodnje.

Organska hrana je veoma tražena, naročito za izvoz i Ministarstvo je spremno da podrži napore Grada i meštana Poćute, rekao je mr Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva, tokom razgovora sa rukovodstvom grada i poljoprivrednicima iz Poćute.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić i zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović, sa direktorom JP „Kolubara“ Zoranom Mitrovićem, gostima iz Ministarstva su pokazali i branu Stubo-Rovni i potencijal za vodosnabdevanje koji ovaj kapitalni objekat ima ne samo za Valjevo, već i ovaj deo Srbije, ali i navodnjavanje oko jezera. U razgovoru sa brojnim meštanima Poćute, dogovoreno je da se preduzme sve što je potrebno da se omogući korišćenje godinama napuštene zgrade bivše fabrike kože „Milan Kitanović“. Predlog stanovnika Poćute je da uz podršku Ministarstva, grad Valjevo pomogne otvaranje mini mlekare, koja bi proizvodila organske proizvode od mleka.

Izvor: http://www.valjevskaposla.info/grad-pomaze-pocuti/

Објављено у Organska proizvodnja
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30