Чланци поређани по датуму: sreda, 26 septembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
sreda, 26 septembar 2018 07:36

JTI nastavio sa investicijama u Srbiji

Najveći japanski investitor u Srbiji, kompanija Japan Tobacco International (JTI) pokrenula je novu proizvodnu liniju u fabrici u Senti u okviru investicionog ciklusa vrednog 7 miliona dolara.

Novu liniju su svečano pustili u rad potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i Jasutake Tango, predsednik JT grupe koji je ovim povodom došao u posetu iz Japana.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić tom prilikom, izjavio je: „Velika zahvalnost kompaniji JTI za sve što je uradila za srpsku ekonomiju. JTI spada u uspešne privatizacije, kompanija je investirala oko 180 miliona dolara, među pet je najvećih poreskih obveznika, ali i ne samo to! JTI je doneo i novu tehnologiju, kulturu rada, politiku zaštite radnika, društveno-odgovorno poslovanje, kao i doprinos zajednici. Duvanska industrija značajno utiče na  smanjenjenje spoljnotrgovinskog deficita, duvana izvozimo manje od kukuruza, ali više od malina. JTI je partner Vladi u suzbijanju ilegalne trgovine duvanskih proizvoda i  najbolja preporuka za druge japanske investicije u Srbiji. Puno uspeha“.


Investicioni ciklus, pored nove proizvodne linije uključuje i dodatnu modernizaciju mehanizacije u fabrici, kao i inovaciju proizvoda. "Sa novom proizvodnom linijom, JTI nastavlja da širi svoje poslovanje, čime jasno pokazuje svoju dugoročnu opredeljanost ka daljem rastu kompanije u Srbiji, doprinoseći tako razvoju cele domaće privrede", rekao je Jasutake Tango, predsednik JT grupe. Ističući zahvalnost Vladi Srbije na podršci i naporima usmerenim ka stvaranju stabilnog i predvidivog poslovnog okruženja, Tango je poručio da je JTI posvećen partnerskom odnosu sa Vladom zasnovanom na međusobnom razumevanju.

Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 180 miliona dolara u Srbiji, utrostručio broj zaposlenih sa 84 na 290, pokrenuo proizvodnju cigareta i njihov izvoz na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, kao i izvoz duvana i cigareta u EU.

U periodu od 2006. do danas vrednost izvoza iznosi gotovo 230 miliona dolara, dok je udeo kompanije na tržištu Srbije u toku istog perioda utrostručen. JTI je jedan od pet najvećih poreskih obveznika u Srbiji sa 2 milijarde dolara uplaćenih u budžet u periodu 2006 - 2018.Kao jedina strana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, JTI je najveći proizvođač duvana u Srbiji koji angažuje oko 1.000 zaposlenih u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana, članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike.

Za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj posluje, JTI je dobitnik priznanja Virtus.

 

Објављено у Agroekonomija
sreda, 26 septembar 2018 07:09

Nagrade za novinare i njihove radove

Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) dodeliće 28. septembra 2018. godine na 12. Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči, po drugi put, novinarsku nagradu „SELENČA ORGANIC“ za medijske priloge koji se bave temama organske proizvodnje i promovišu je.

 

Nagrade će biti dodeljene za najbolje radove objavljene u štampanim, elektronskim i internet medijima (novinski prilog, radijski, televizijski i internet prilog), od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

 

Na konkurs koji je bio otvoren do 17.9.2017. godine stigla su 44 medijska priloga u sve četiri kategorije. Žiri, kojeg su činili predsednik COPS-a Jozef Gašparovski (predsednik žirija), autorka konkursa i novinarka Mirjana Damjanović Vučković i prošlogodišnja laureatkinja, novinarka lista “Poljoprivrednik” Aleksandra Milić, odlučio je da nagrade za najbolje medijske priloge dodeli sledećim novinarima:

  

Za najbolji prilog u oblasti eketronskih medija – TV prilog – dodeljuju se tri ravnopravne nagrade:

 

-Milošu B. Pajiću, AgroTV Srbija, emisija “Može bolje” za prilog “Organska proizvodnja ratarskih kultura”;

 

-Slaviši Dabižljeviću, Novosadska TV, emisija “Otkos”, za prilog “Sedam organskih musketara iz Pivnica”;

 

-Sonji Balaban, RTV, emisija “Agromozaik”, za prilog “Biobašta, sklad čoveka i prirode”.

 

Za najbolji prilog u oblasti internet medija:

 

- Violeta Jovanov Peštanac, Ekološki veb portal “Zeleni minuti”, za prilog “Gde su potencijali za razvoj organske proizvodnje u Srbiji”.

 

U konkurenciji radijskih i priloga u oblasti štampanih medija nema nagrađenih.

 

U nastavku su linkovi ka nagrađenim radovima:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ex9K0fP05Sc

 

https://www.youtube.com/watch?v=EUO_m_Z8pXk&t=3s

 

http://media.rtv.rs/sr_ci/agromozaik/39914

 

Najbolji novinari će uz pakete organskih proizvoda kao nagradu dobiti jedno od studijskih putovanja u organizaciji Centra za organsku proizvodnju Selenča.

 

Uz nagrade za najbolje priloge u oblasti elektronskih i internet medija, COPS će na 12. Forumu organske proizvodnje uručiti i zahvalnice novinarima i redakcijama koje u svom svakodnevnom radu nastoje da afirmišu organsku proizvodnju u Srbiji.

 

Zahvalnice za saradnju sa COPS-om i promovisanje organske proizvodnje u medijima, uz uvažavanje visokih standarda novinarske profesije, dobiće:

 

- urednik fotografije u listu „Poljoprivrednik“ Goran Mulić

 

- novinar i član Odbora za selo SANU Branislav Gulan-portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine

 

- novinarka i urednica portala “Poljosfera” Aleksandra Mihajlović

 

- novinarka i urednica portala “Domaćinska kuća” Svetlana Kovačević.

Објављено у Organska proizvodnja
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30