Чланци поређани по датуму: ponedeljak, 24 septembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
ponedeljak, 24 septembar 2018 06:17

U Vranju sve više izlagača na sajmu pčelarstva

Drugi po redu Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana svečano je otvoren u Sportskoj hali u Vranju, u prisustvu gradonačelnika Slobodana Milenkovića. državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Velimira Stanojevića i predsednika Pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljuba Živadinovića.

Veliki broj posetilaca sajma FOTO: vranje.org.rs

Veliki broj posetilaca sajma FOTO: vranje.org.rs

U ime domaćina, pred velikim brojem posetilaca i izlagača, obratio se gradonačelnik Milenković, naglasivši da Vranje, osim po bogatom kulturnom nasleđu, pesmi, igri i tradiciji, polako postaje prepoznatljivo i po Sajmu pčelarstva.
 
On je dodao da je namera lokalne samouprave da ovaj sajam bude najbolji u regionu.
 
- Potrudili smo se da ovaj sajam ne bude samo prodajno – izložbenog, već i edukativnog karaktera, da pčelari imaju priliku da uporede svoja znanja i dostignuća sa onima koja postoje u svetu – rekao je Milenković i dodao da je znanje jako onoliko koliko se nadograđuje.
 
Predsednik SPOS-a se zahvalio gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na podršci uz konstataciju da je sajam zaživeo, jer je prisutan veći broj izlagača i posetilaca nego prethodne godine.
 
Državni sekretar Velimir Stanojević je rekao da su pčelari kao organizacija neprikosnoveni kada je poljoprivreda u pitanju i naveo da oni mogu služiti kao primer ostalim granskim udruženjima.
 
- Pčelari najviše napreduju tamo gde imaju pomoć lokalnih organizacija i lokalne samouprave bez čije podrške taj efekat ne bi bio isti.
 
Prošle godine smo imali 14.000 zahteva za subvencije po košnici, a ove samo do sada oko 15.000, što znači da je za oko godinu dana ta pčelarska porodica za oko 1.000 članova veća – rekao je on.
 
Posetioci sajma u prilici su da se upoznaju sa širokom prezentacijom prodajnih, izložbenih, obrazovnih, promotivnih, privrednih i turističkih sadržaja.
 
Pored tribine o načinu rada pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, zainteresovani su pratili predavanje Mišela L. Smita, američkog istraživača i molekularnog biologa.
Објављено у Pčelarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30