Чланци поређани по датуму: četvrtak, 20 septembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 20 septembar 2018 12:29

NIS POMAŽE JESENjU SETVU

U narodu poznata i kao „blagorodno godišnje doba“, jesen je od posebnog značaja za poljoprivrednike jer su upravo tada beru plodovi prolećne i letnje sadnje. Benefiti jesenje setve su višestruki kako za pojedinca, tako i za agrarni sektor, ali i za privredu Srbije, a upravo je poljoprivredna proizvodnja značajan pokretač ekonomskog rasta, dok je podsticanje razvoja srpske poljoprivrede jedno od glavnih prioriteta nacionalne agrarne politike.
Poboljšanje produktivnosti useva, bez sumnje, pozitivno utiče na ekonomiju Srbije, i u tom smislu svaka pomoć poljoprivrednicima je dobrodošla. Kao vodeća naftna kompanija na tržištu Srbije, kompanija NIS prepoznala je značaj poljoprivrede za ekonomiju Srbije i već petu godinu zaredom pomaže agrarni sektor u okviru NIS Agro programa. Kako bi pružila podršku poljoprivrednicima tokom jesenje setve, NIS tokom cele godine uz NIS Agro karticu omogućava popust od pet dinara po litru evrodizela, odnosno tri dinara po litru gasnog ulja 0,1 na svim NIS-ovim benzinskim stanicama. Dodatnu pogodnost kompanija je obezbedila na akumuliranu potrošnju, tako da u zavisnosti od količine kupljenog evrodizela, odnosno gasnog ulja, korisnici NIS Agro kartice su u mogućnosti da ostvare popust od čak 15 dinara po litru standardnog i premium dizel goriva, odnosno 11 dinara za gasno ulje 0,1. Radovi u polju danas su nezamislivi bez upotrebe poljoprivrednih mašina, tako da pored nižih cena derivata NIS obezbeđuje i popust od 15 odsto na „NISOTEC“ ulja i maziva.
Pogodnosti NIS Agro kartice mogu da se iskoriste u okviru najveće maloprodajne mreže naftnih derivata u Srbiji, na više od 320 NIS Petrol i GAZPROM maloprodajnih objekata širom Srbije, koje su raspoređene na svim važnim putnim pravcima, u gradovima i selima, a koje potrošačima, osim goriva evro-pet standarda domaće proizvodnje, nude i širok spektar proizvoda iz dopunskog asortimana, kao i visok nivo usluge.
Troškovi izdržavanja poljoprivrednig agregata, što uključuje i izdatke na gorivo, predstavljaju značajnu stavku u budžetu svakog poljoprivrednika, tako da svaki vid podrške u ovom segmentu predstavlja značajnu olakšicu, posebno u periodu intenzivnih poljoprivrednih radova. Preko 130 hiljada zadovoljnih korisnika pouzdan su pokazatelj da su poljoprivrednici prepoznali značaj podsticajnih mera koji nudi Agro program kompanije NIS.

 

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 20 septembar 2018 12:20

Pravilan transport stonog grožđa

Transport stonog grožđa do potrošačkih centara vrši se kamionima (kraće relacije) tj. termoking vagonskim hladnjačama na temperaturi  od 5 °C (duže relacije).

Uspeh transportovanja grožđa uslovljen je većim brojem faktora,  i zavisi od elastičnosti i čvrstoće pokožice i mesa, prisustva pepeljka na bobicama, stepena zrelosti grožđa, kao i pedoklimatskih uslova gajenja vinove loze i primenjene agro- i ampelotehnike.

Navodnjavanje vinograda pre berbe naročito je bitno za transportabilnost stonog grožđa. U tom smislu određene su kvalitetne grupe sorti po transportabilnosti grožđa, koje se iskazuje preko reakcione čvrstine bobice na pritisak; razlikujemo sorte slabe transportabilnosti (bobice trpe pritisak manji od 700 g/cm2 površine), srednje transportabilne (pritisak u opsegu 700-1000 g/cm2 površine) i visoko transportabilne sorte (pritisak u opsegu 1000-1500 g/cm2 površine), kao i veoma visoko transportabilne sorte (bobice su u stanju da izdrže pritisak veći od 1500 g/cm2 površine).

Većina poznatih sorti vinove loze koje se gaje u našim vinogorjima imaju stono grožđe dobre transportabilnosti (Sultanina 970 g/cm2; Muskat hamburg 1196 g/cm2; Kardinal 1864 g/cm2; Muskat Italija 1879 g/cm2; Afus-ali 2016 g/cm2). Tokom transporta stonog grožđa vodi se računa i o sl. elementima: ne pakuje se više od 10 holandeza u redu u visinu zbog stabilnosti pakovanja, kamioni se ne opterećuju sa više od 70 % svoje maksimalne nosivosti, praktikuje se da grožđe u transportu od vinograda do hladnjače ne provede više od 2 h kako bi se što bolje čuvali u rashladnim komorama. U SAD-u je uobičajen postupak da se najveći procenat stonog grožđa prethladi, sumporiše i čuva u struji ’’Forced air’’ za maksimalno 6-12 h od trenutka berbe.

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 20 septembar 2018 12:11

Novi Agrobiznis magazin je na kioscima!

Brojne manifestacije i ovog leta ulepšale su srpska sela i varoši , pa su se i mladi i stari i domaći i gastrabajteri seli da popričaju o svojim uspesima i problemima. Radosnim i teškim trenucima koje ipak čine život svakog od nas.

Mi smo sa nekoliko manifestacija preneli utiske kako je bilo, ko se proslavio nagradama,  a ko se najlepše  proveo.

Ovih dana razmišljao sam i o tome kako se tradicija i običaji menjaju u duhu sa vremenom  u kom  živimo pa sa tim u vezi i pečenje,  pa i torte više se ne spremaju kao nekada.

Kakvo meso jedemo,  ponovo je u žiži interesovanja javnosti, bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli...

Iz novog broja preporučujemo da pročitate kako se pravi dobro vino, kako se transportuje stono grožđe, koji su najbolji uslovi za gajenje koza,  i brojne druge teme.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina…..

www.agrobiznis.rs 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30