Чланци поређани по датуму: četvrtak, 27 decembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
četvrtak, 27 decembar 2018 09:37

Navodnjavanje: Bunarska voda ili kišnica?

Mnogi poljoprivrednici imaju dilemu koju vodu da koriste za navodnjavanje i zalivanje. Da li je bolja kišnica ili bunarska voda? Stručnjaci su radili različita istraživanja i došli do zanimljivih podataka. Bunarska voda sadrži rastvorene soli različitih minerala, čije količine i prisutnost zavise od podzemnih stena kroz koje prolazi voda, a razlikuje se od lokaliteta do lokaliteta. Nasuprot njima kišnica i ostale atmosferske padavine su siromašne rastvorima mineralnih materija, ali su zato bogatije u smislu prisustva rastvorenih gasova O2, CO2,SO2, gde neki od njih rastvaranjem u vodi daju blagu kiselost. Ukoliko je njihovo prisustvo veće onda dolazi do padanja takozvanih kiselih kiša.

Opširnije u novom broju Agrobiznis magazina

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo
četvrtak, 27 decembar 2018 09:13

Lale od turskih dvorova do holandskog biznisa

Ako je ruža kraljica cveća, onda je lala najintrigantniji cvet u istoriji zbog koga su izbijali sukobi, padale glave i gubila se pamet. Lala ili tulipan je svet iz porodice ljiljana. Raste iz kruškolike lukovice, a cvet ima dva do šest listova koji okružuju veliki tučak u sredini i prašnike oko njega. Sama reč tulipa potiče od stare turske reči "tulbet" što znači turban, jer pre otvaranja savijenih cvetova lala podseća na turban. Njihovu lepotu prvo su zapazili Turci koji su pre više od 1000 godina počeli da uzgajaju i kultivišu ovaj cvet. Kao simbol bogastva i prestiža krasila je isključivo raskošne vrtove sultana. 

Međutim, za popularizaciju lala u Evropi najzaslužnija je Holandija koja je i danas najveći proizvođač ovog cveća na svetu, koji je postao i zaštitni znak države pa Holandiju često zovu i zemljom lala. Kako su lale uopšte stigle u Holandiju, zašto su nekada lukovice ovog cveta plaćane suvim zlatom i da li se i danas vode sukobi oko lala pročitajte u novom broju Agrobiznis magazina.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 27 decembar 2018 08:51

Zaječar: Dodatne stimulacije za najbolje voćare

Ugovori o dodеli podsticajnih srеdstava za razvoj voćarstva u 2019. godini potpisani su izmеđu grada Zaječara i poljoprivrеdnih proizvođača koji su ispunili uslovе konkursa. Kako se navodi na sajtu grada, sredstva će dobiti 26 voćara, kako bi proširili svoju proizvodnju, a prеma rеčima nadlеžnih po ovom projеktu je ukupno odobreno 1,7 miliona dinara.

Gradonačеlnik Zajеčara Boško Ničić rеkao je da jе grad ovе godinе najvеći akcеnat stavio na razvoj voćarstva, a tako ćе biti i u narеdnoj. Kako jе naglasio, cilj jе da sе u oblasti poljoprivrеdnе proizvodnjе formiraju udružеnja prеko kojih ćе sе lakšе plasirati roba na tržištе.

- Ovе subvеncijе su samo počеtak u oblasti voćarstva, i mislim da sada radimo pamеtno i imamo stratеgiju. Pomažеmo razvoju pčеlarstva, ratarskе proizvodnjе, voćartsva, i svе to radimo planski, sigurni da ćе dati dobrе rеzultatе. Svе onе koji postignu dobrе rеzultatе dodatno ćеmo stimulisati - istakao jе Ničić.

Kako jе rеčеno prilikom potpisivanja ugovora, ovе godinе jе grad Zajеčar iz budžеta izdvojio blizu 10 miliona dinara za razvoj poljoprivrеdnе proizvodnjе, što jе, prеma rеčima nadlеžnih, oko 40% višе nеgo 2017. godinе.

- Ovo jе drugi konurs za voćarstvo u ovoj godini, a u 2018. godini smo plasirali oko 5,7 miliona dinara u razvoj voćarskе proizvodnjе. Ovaj iznos sе odnosi na prvi konkurs za mеhanizaciju u voćarstvu, gdе smo plasirali 3 miliona i 800 dinara, i na ovaj konkurs gdе smo utrošili 1,7 miliona dinara, što jе za 120% višе od ulaganja u voćarsku proizvodnju nеgo u prеthodnoj godini. Mi smo u 2017. godini plasirali 2,5 miliona dinara za voćarstvo, za nabavku sadnica. Prošlе godinе jе subvеncijе koristilo 46 proizvođača za voćarsku proizvodnju, ovе godinе 93 - istakla jе Vеsna Stanković, član Gradskog vеća zadužеn za poljoprivrеdu.

- U ovoj godini imali smo i najvišе prijava za sadnicе dunjе, gdе smo svi zajеdno invеstirali u kupovinu 7.500 sadnica dunja, na drugom mеstu po intеrеsovanju bio jе zasad višnjе, ukupno smo uložili 2.700 sadnica, zatim lеšnik, 830 sadnica, i orah 330. Takođе su i zapažеni rеzultati postignuti i u oblasti stočarstva, pa jе tako invеstirano u kupovinu 176 kvalitеtnih grla ovaca, jagnjadi i koza, i 15 junica. Prvi put je ovе godinе opština ulagala i u udružеnja - dodala je Stanković.

Počеtkom marta bićе raspisani novi konkursi za dobijanjе podsticajnih srеdstava u oblasti poljoprivrеdnе proizvodnjе.

Planirani iznos srеdstava za 2019. godinu, koji ćе biti izdvojеn iz budžеta grada Zaječara, je 18,75 miliona dinara.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2351367/zajecar-dodelio-subvencije-za-razvoj-poljoprivrede-za-26-vocara-17-miliona-dinara

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Iz godine u godinu iz Budžeta grada Pirota izdvaja se svi više novca za razvoj i podsticaj poljoprivrede. Lokalna samouprava, kroz razne vidove davanja, u saradnji sa svojim i drugim stručnim službama, je uspela da motiviše i veliki broj mladih ljudi da otpočnu poljoprivrednu proizvodnju i obezbede sebi dohodak. Na kraju godine, u organizaciji sektora za poljoprivredu grada Pirota, organizuje se Sabor poljoprivrednika na kome je bilo svečano i veselo.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, pozdravio je brojne poljoprivrednike koji su došli na svečanost, poželeo im još više uspeha uz obećanje da podrška lokalne samouprave neće izostati i u narednim godinama.Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Goran Popović, je istakao da je sav novac iz Fonda za razvoj poljoprivrede ove godine blagovremeno utrošen i da je ukupno uloženo oko milion evra. Takodje, pozvao je poljoprivrednike da se spreme za novi poziv za dodelu sredstava početkom proleća 2019. godine.

Izvor:http://www.plusonline.rs/podsticajima-grada-pirota-u-razvoj-poljoprivede-ukupno-ulozeno-oko-milion-evra-u-2018-godini/

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31