Чланци поређани по датуму: sreda, 28 novembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Nedavno je u pojedinim dnevnim novinama plasirala reklama za sok Ariljska malina, jabuka i grožđe. Taman kada smo se spremali da napišemo lepu kolumnu o odličnom potezu velikog proizvođača soka, i da smo konačno naše maline spakovali u kvalitetan proizvod koji neće piti samo bogata klijentela u EU, kada smo pogledali specifikaciju na etiketi. Na njoj piše da od minimum 50 odsto voćnog sadržaja maline ima 17 posto isto koliko i jabuke i grožđa. Uspeli su da u kompaniji Nektar izbroje da u pakovanju ima tačno 65 "posebno slasnih malina" (tako piše na samom pakovanju). Nameće se pitanje, da li su sve maline jednake uvek i da li u svaku bocu stane baš 65 plodova srpskog crvenog zlata kako smo nekad zvali malinu? Zašto je sa samo 17 odsto zastupljena malina u soku koji košta 169 dinara proverili smo kod proizvođača, ali i razgovarali i sa predsednicom Centra za zaštitu potrošača Srbije Verom Vidom.

Opširnije u Agrobiznis magazinu.

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Borovnica ima perspektivu, a interesovanje, naročito među mladima je veliko, zaključeno je na skupu o ovoj vrsti voća koji je organizovala mlada Zemljoradnička zadruga "Borovnica" iz Brestovika. Na ovoj konferenciji govorilo se o sortimentu, problemima uzgoja, plasmanu borovnice i brojnim pitanjima koja su zanimala početnike, ali i one koji već imaju zasade ovog voća. Gostujući predavač bio je Tadeuš Husibaba, koji se bavi proizvodnjom sadnog materijala u Poljskoj.

Profesor doktor Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu je istakla da je proizvodnja borovnice od 2013. godine uvećana pet puta. Računa se da danas ima oko 1.000 hektara zasada borovnice, a i dalje je dominantna sadnja borovnice u u zemljiše iako ima i onih koji se opredeljuju da ovu voćku gaje u saksijama. Koju tehnologiju će odabrati poljoprivrednici zavisi od uslova zemljišta.

Opširnije u Agrobiznis magazinu

Izvor.Agrobiznis magazin

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Gornji Milanovac, na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, dodeljena je bespovratna pomoć u mineralnom đubrivu KAN 27% N u količini od 162.500 kilograma.

Šef kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković izjavila je da će veštačko đubrivo biti podeljeno poljoprivrednicima, prvenstveno voćarima, koji su se prijavili na osnovu javnog poziva koji je raspisala opština Gornji Milanovac.

„Preporuka Vlade Republike Srbije bila je da se na osnovu Javnog poziva poljoprivrednim proizvođačima dodeli maksimalno 500 kilograma po hektaru površina zasađenim pod voćem. Voćarske kulture su morale biti prijavljene u biljnoj strukturi tokom 2018. godine i evidentirane u Upravi za trezor“, izjavila je ona.

Nedeljković je dodala da su se poljoprivrednici javljali na osnovu Javnog poziva, da je odrađena selekcija i da su svi poljoprivredni proizvođači koji su se u roku od sedam dana prijavili dobili besplatno veštačko đubrivo za svoje voćnjake.„Distribucija je krenula i u toku je isporuka druge ture đubriva koje stiže iz Pančevačke azotare i taj proces ide ustaljenom dinamikom. Lokacije na kojima je planirano da se distribuira đubrivo za voćare jeste na teritoriji cele opštine Gornji Milanovac. Ova tura sada je za okolna sela, raspoređena u okolini Milanovca. Lokacije na kojima će još biti raspoređeno veštačko đubrivo jesu u pranjanskom kraju, Teočinu, u Rudniku, Trudelju, Dragolju i u gružanskom kraju“, navodi Nedeljković.

Prema njenim rečima opština Gornji Milanovac i ove godine, kao i prethodne izdvvojila je 50 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Pored mera namenjenih direktnim korisnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za davanja u poljoprivredi, opština Gornji Milanovac je i ove godine za potrebe kalcifikacije i popravku hemijskog sastava zemljišta poljoprivrednim proizvođačima uspešno isporučila i 430 tona krečnog materijala.
„U toku je isporuka poslednje ture krečnog materijala koji su poljoprivredni proizvođači ove jeseni na vreme mogli da dobiju“, zaključila je šef Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac Milka Nedeljković.

Dejan Aleksić iz Šilopaja gaji malinu i šljivu i kako kaže ovaj vid pomoći mu dosta znači.

„Sin mi studira Poljoprivredni fakultet pa nam je ovo dodatni podsticaj. Ovom raspodelom dobio sam četrnaest džakova po dvadeset i pet kilograma“, kaže Aleksić.

I Tulović Aco iz Grabovice, koji se bavi uzgajanjem šljive i jabuke, ovom raspodelom je dobio 280 kilograma veštačkog đubriva i rekao je da je jako zadovoljan i da mu ova bespovratna pomoć veoma znači.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest584959.html

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa delegacijom Višenacionalne zakonodavne skupštine Bolivije.Prilikom posete razgovarano je o bilateralnoj saradnji u oblasti poljoprivrede između dve zemlje.

Predstavnici Bolivije pokazali su interesovanje za uvoz i proizvodnju semenskog materijala, u prvom redu kukuruza, ali i za angažovanje srpskih stručnjaka iz oblasti agrara.

Na sastanku je obostrano potvrđena opredeljenost za dalje jačanje i unapređenje dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa.

 

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php?yyyy=2018&mm=11&dd=27&nav_id=1474724

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Od ukupno 100 milijardi dinara subvencija za narednu godinu, 41,5 milijardi biće izdvojeno za davanja u poljoprivredi, što je za sedam milijardi dinara više nego što je budžetom bilo predviđeno za ovu godinu.Predlogom budžeta za 2019, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, najviše novca planirano je za Upravu za agrarna plaćanja – 37,2 milijarde dinara. Uprava je ove godine na raspolaganju imala 29,8 milijardi, a za „skok“ od sedam milijardi najzaslužnije su mere ruralnog razvoja za koje će u 2019. država izdvojiti osam milijardi (u 2018. bile 5,2). Za direktna plaćanja subvencije su 22 milijarde dinara, dok je za posebne podsticaje izdvojeno 250 miliona dinara. Iznosi za ove dve poslednje stavke nisu se mnogo menjale u odnosu na ovu godinu.

Ali zato jeste davanje za IPARD, prošle godine subvencije su za ovaj program bile 2,4 milijarde, a ove čak šest milijardi dinara.

Iz budžeta Ministarstva poljoprivrede naredne godine biće izdvojeno i 600 miliona dinara kreditne podrške za podsticanje poljoprivrede, za 200 miliona dinara više nego što je predviđeno za ovu godinu. Tri milijarde dinara namenjene su zaštiti zdravlja životinja kojim rukovodi Uprava za veterinu, dok će za subvencije u bezbednost hrane životinjskog porekla biti izdvojeno 100 miliona dinara. Za fitosanitarni sistem bezbednosti hrane planirano je 120 miliona, za unapređenje šumarstva 750 miliona i 110 miliona dinara za lovstvo.

Za podršku unapređenju poljoprivrednog zemljišta država će naredne godine izdvojiti 340 miliona, a za zaštitu i korišćenje zemljišta 40 miliona dinara, što je više nego ove godine kada je za obe stavke ukupno planirano 300 miliona dinara.

Ukupan budžet Ministarstva poljoprivrede za narednu godinu je 51,7 milijardi, opšti prihodi su 45,5 milijardi, dok je 4,8 milijardi pomoć od EU. Država je budžetom za 2019. planirala 100 milijardi dinara subvencija, nepunih 11 milijardi više nego ove, a najviše sredstava planirano je za poljoprivredu. Subvencije u privredu u 2019. biće 17,7 milijardi dinara, železnicu 14,6, puteve 9,4, za kulturu se izdvaja 3,1 milijarda, a 1,27 milijardi dinara za turizam. Na sve ostale subvencije biće potrošeno 12,5 milijardi dinara.

 

Izvor:https://www.danas.rs/ekonomija/najvise-za-mere-ruralnog-razvoja-i-ipard/

Објављено у IPARD
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30