Чланци поређани по датуму: četvrtak, 22 novembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

U protekle dve do tri godine primetan je trend rasta broja fabrika koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda u finalne, ili polugotove. Prošlo je tek godinu dana, od kada je kompanija WAY WAY otvorila svoju fabriku nudli u Rumi. Nije teško zaključiti, da se više od 90 odsto sirovina koje se koriste u proizvodnji, kupuje upravo na domaćem tržištu. Ne tako davno podignuta je i fabrika DON DON u Kragujevcu, u kojoj se odvija proizvodnja hleba za tržište EU, i reč je o najvećoj fabrici ovog tipa u jugoistočnoj Evropi. Ovom nizu treba dodati i MITROS, koji se podigao iz pepela i sada sarađuje sa 400 kooperanata u Sremu i okolini, a naše meso ponovo ide kao prerađevina na evropske trpeze. Sve ovo je dobar signal da se srpska prehrambena industrija uzdiže, i da počinje da koristi domaće sirovine.

Opširnije u novom broju Agrobiznis magazina

Izvor:Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Poslednjih godina u poljoprivrednoj proizvodnji sve više se primenjuju dostignuća novih tehnologija. Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti profitabilnijom, da ljudi koji se njome bave mogu od toga i lepo da žive, odgovore može pružiti precizna poljoprivreda. O tome šta je zapravo precizna poljoprivreda za Agrobiznis magazin govori profesor Miloš Pajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, direktor Instituta za za poljoprivrednu tehniku.

- Precizna poljoprivreda je pojam jedne savremene poljoprivrede, koja nam omogućuje da na lakši i jednostavniji način upravljamo našom poljoprivrednom proizvodnjom. Da sa manje ulaganja ostvarimo isto, ili sa isto ulaganja ostvarimo više. Pogled na njivu, parcelu i gazdinstvo kao celinu postaje zastareli model poslovanja. Kontrolišemo i upravljamo poslovima na manjim površinama. Tada postižemo mnogo bolje efekte u proizvodnji, kroz veće prinose, manja ulaganja u proizvodnju i veću profitabilnost - objašnjava profesor Pajić.

Opširnije u novom broju Agrobiznis magazina

Izvor: Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Da od poljoprivrede i poštenog rada na selu u Srbiji može pristojno da se živi dokazuje primer četvoročlane porodice Varaklić iz Sedobra, sela desetak kilometara udaljenog od Prijepolja. Nakon završenih studija u Beogradu Dragana (30) i Aleksandar (32) odlučili su da se vrate iz prestonice i da sviju gnezdo u rodnom selu. I ako je u vremenu kada su u Sedobro ponovo stigli u celoj Limskoj dolini vladala prava pomama za proizvodnjom maline, ovaj domišljati par odlučio se da krene sa sušenjem i preradom prvo šljive, a kasnije i ostalog voća, što se ispostavilo kao odličan poslovni potez. Sada dnevno tokom sezone prerade više stotina kilograma voća, ubranog sa porodičnog imanja, i sve to plasiraju na tržište širom zemlje.Retki su primeri mladih iz ruralnih sredina koji jednom napuste rodni kraj, da se ponovo bar u ranoj mladosti u njega vrate. Ipak, primer Dragane i Aleksandra pokazuje drugačije i šalje jasan signal da bi poljoprivreda i jačanje sela mogli biti pokretač odumrle privrede celom kraju.

Aco je živeo u Beogradu deset, a Dragana pet godina. Oboje su završili fakultete, on je inženjer elektroenergetike, a ona master ekonomista. Kad su odlučili da zakorače u zajednički život, vratili su se u Prijepolje i tu zasnovali porodicu. Bez posla i sa željom da rade nešto u čemu će cela familija učestvovati.

- Pošto nismo imali dovoljno novca da pokrenemo posao, pratili smo konkurse i gledali gde bismo mogli da nađemo investitora. Usmerili smo se ka onome što smo imali na imanju, a to su bili voćnjaci. Regionalna razvojna agencija Zlatibor je raspisala konkurs u saradnji sa USAID Srbija, na kojem smo prošli i tako je sve krenulo - kaže Dragana.

Sa prostranog imanja Acovog oca, od šest hektara, na kojem se nalaze zasadi šljiva, jabuka, dunja, oraha, krušaka bračni par Varaklić ubirao je plodove, a potom ih sušio i dalje prerađivao. Od nedavno u sušari počela je priprema novih proizvoda - čipsa od jabuke, kruške i dunje.

- U jesen 2015. godine smo osušili prve šljive i ubrzo su počeli da nam se javljaju prijatelji i komšije sa željom da i oni uslužno suše voće kod nas. To smo iskoristili da dodatno otkinemo neki dinar. Nedugo zatim krenuli smo da punimo suve šljive medom i orasima i da se polako probijamo na tržištu. Sada vođeni logikom da treba da napravimo nešto za ljude koji u ovom vremenu dosta vode računa o ishrani i traže neprskano voće došli smo na ideju da pravimo čips od voća. Tu su se naročito dobro pokazale kruške, dunje i jabuke - priča glava porodice Aleksandar.

Sedobro je selo nadaleko čuveno po proizvodnji dobre rakije, pa sve voće koje se ne preradi u sušari završi u drvenim kacama, odakle se prerađuje u rakiju.Uz mamu i tatu, dedu i babu i deca su uključena u proces proizvodnje. Iako mali, Sofija (5) i Vukašin (4) vole da pomognu starijima.

- Slažu šljive, dodaju nam drva, a Vule čak pokušava motkom da trese orahe. S druge strane, Sofija se takmiči ko će pre da napuni kantu sa šljivama, ja ili ona - sa osmehom na licu priča Dragana.- Rakijski kazan nabavljen je pre više od šest decenija i od tada nije pomeren sa mesta gde se i sada nalazi. Na njemu ništa nije rađeno, jer je napravljen od visokokvalitetnog materijala. Nekada smo pekli više od dve tone rakije, sada zbog prerade voća ta količina je znatno manja. Ove jeseni u kace i burad stavljeno je više od 50 metara šljiva, kruške, dunje i jabuke - kaže Milanko.

Izvor:http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:761709-OD-SLjIVA-SE-DOBRO-ZIVI-Mladi-bracni-par-zasukao-rukave-u-rodnom-kraju

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo

 Agropress –  udruženje novinara za poljoprivredu, Vas sa zadovoljstvom poziva da prisustvujete stručnoj radionici “Žene u agrobiznisu” koju realizujemo uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Kompanije „Dunav osiguranje“ koja će biti održana u Svrljigu, 22. novembar s početkom u 13.00 časova,  u prostorijama SO Svrljig.

 Učešće u radu radionice uzeće:

  • Goran Gavrilović, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranje“ u Nišu
  • Milan Jojić, šef Odeljenja za internu prodaju Glavne filijale „Dunav osiguranje“ u Nišu
  • Milija Miletić, član Odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije
  • Jelena Trifunović, pedsednik Opštine Svrljig
  • Goran Đaković, Predsednik UO Udruženja novinara za poljoprivredu i urednik Agrobiznis magazina

 

 

 

 

 

                                                                                                                Jugoslava Smiljković Stojanović

Објављено у Seoski turizam i ruralni razvoj
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30