Чланци поређани по датуму: subota, 10 novembar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Golubović Nemanja iz Prijezdića kod Valjeva pre samo dve nedelje bio je domaćin sa svojom porodicom gostima iz Slovenije, a sada se on sa domaćinima iz valjevskog kraja našao u gostima kod kolega u Sloveniji nakon obilaska sajma EIMA u Bolonji i farme krava. Prema njegovom rečima sajam u Bolonji je ispunio njegova očekivanja i pomogao mu u donošenju odluke u kom pravcu dalje treba da razvija svoje gazdinstvo. „Imam 33 krave na muži i u tovu oko 70 junadi različitog uzrasta. Od tih 70 imam i desetak junica koje će ostati kod mene u proizvodnji.  Ja sam bio u plusu i kada je junetina bila 2 evra  tako da mi sadašnja cena odgovara i iz tog razloga uvećavam proizvodnju. Trenutno radimo na proširenju kapaciteta tovilišta (trenutno tovimo 40 bikova). Moja računica je bila ranije u plusu jer sam tovio svoju telad. Sada je cena oko 2,3 evra“. Na našu molbu da uporedi svoju farmu i domaćina u Italiji i Sloveniji Nemanja nam kaže da je činjenica da oni imaju savremeniju tehnologiju i preciznije mogu da upravlju farmom kako u pogledu ishrane tako i u pogledu investicija. „Do sada nisam koristio podsticaje za mlade, a dobijamo podsticaje za mlečno govedarstvo i tov u skladu sa Uredbama Ministarstva poljoprivrede“. 

Kada je reč o planovima za budućnost mladi Golubović planira osavremenjavanje mehanizacije i primenu novih tehnologija. Pored sopstvenih sredstava nada se i pomoći države kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Nemanja Golubović inače ima svega 24 godine, a kada sa njime razgovarate imate utisak da ima barem toliko radnog staža.

Tokom srdačne dobrodošlice gosti iz Valjeva počašćeni su tradicionalnim specijalitetima iz Slovenije

Stručna poseta Italiji i Sloveniji dovela nas je na gazdinstvo porodice Grega Turinišeka iz Lokroveca kod Celja. On u svojoj farmi ima skoro 100 grla različitog uzrasta, krave imaju prosečnu mlečnost 25 litara i uglavnom su holštajn i crvene simentalske rase. Dok smo bili kod Turnišeka došla je i doktorka veterinarske medicine kako bi osemenila kravu. On je narvno bio sve vreme prisutan i pomagao u sprovođenju ove redovne procedure. Za oplodnju se uglavnom koristi seme domaćih bikova, a ponekad i uvozno radi poboljšanja rasnog sastava. Krave se hrane silažom i koncentratom na bazi kukuruza.

 

Grega Turinišeka iz Lokroveca kod Celja

Krave na sebi imaju ogrlice koje im otvaraju vrata do koncentrovane hrane i to samo jednom ujutro i uveče tako da se na osnovu ovog sistema kontroliše koliko koje grlo pojede. Na isti način kontroliše se mlečnost jer računarski sistem obrađuje podatke o svakom grlu poput onog koji smo videli u Italiji.

 

Greg Turnišek je jedan od članova udruženja stočara kojih ima 180. Članarina u udruženju je obavezna a iznosi 15 evra godišnje. U udurženju su i veliki i mali stočari a najviše dobijaju na obrazovanju i razmeni informacija kroz udruženje. Naravno nezaobilazno pitanje je bila otkupna cena mleka koja kod njih iznosi  0,3 evra i otkup vrši Mlekara Celje sa kojom ima saradnju.

Bavi se i proizvodnjom hmelja koja je u Sloveniji bila u krizi do 2010. godine kada je počeo oporavak. Još 14 hektara obrađuje za setvu žita dok na 28 hektara ima pašnjake.

Podsticaji u Sloveniji od kada je članica Evropske unije ne daju se po grlu već po hektaru i to zavisi od vrste i načina proizvodnje, ali je značajno napomenuti i to da onaj ko je duže u proizvodnji ima pravo na veću subvenciju dok su oni koji tek ulaze u proizvodnju sa nižim subvencijama i one su nešto više od 150 evra, a ostali mogu imati i do 500 evra.   

Druženje kod domaćina koji je nedavno bio u gostima kod valjevaca. Očigledno je da će se produbljivanje prijateljstva nastaviti

Vladimir Maletić koordinator NLB banke za Agrobiznis u Srbiji bio je takođe jedan od saputnika na ovom putovanju. On je zadovoljan viđenim i za Agrobizni magazin kaže da je tokom četiri dana imao prilike da detaljno razgvara sa poljoprivrednicima o njihovim realnim problemima i dilemama. „Pokušao sam da iskoristim vreme koje smo zajedno proveli kako bih im objasnio koliko je važno da uredno vode svoje poslovanje  preko računa jer je ono merodavno za banku. Sa druge strane mi smo tu najpre da im damo korisne savete, a oni su ti koji donose odluke i nabolje znaju šta je dobro za njihovo gazdinstvo i poslovanje“.

Tokom posete farmi došla je i veterinarka koja je izvršila osemenjavanje krave dok su gosti razgoarali o iskustvima iz proizvodnje.

 

Nenad Golubović bio je samo jedan od učesnika putovanja u Italiju i Sloveniju koje je finansiralo JP "Agrorazvoj" iz Valjeva, a koje je realizovano uz podršku AGROPRESS-a, NLB banke i Italijanske trgovinske komore. Više o svemu čitajte u izdanju Agrobiznis magazina za novembar 2018. koje ćete moći da nađete na kioscima od sredine meseca. 

Više fotografija pogledajte na stranici Agrobiznis magazina https://www.facebook.com/agrobiznismagazinsrbija/ 

Објављено у Stočarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30