Чланци поређани по датуму: sreda, 17 oktobar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
sreda, 17 oktobar 2018 08:30

Priprema pčela za zimu

Pčelarstvo je vrlo specifična grana poljoprivrede, a za bavljenje ovim poslom neophodna je velika ljubav, ali i znanje. Postoji oko 20.000 vrsta pčela koje nastanjuju sve kontinente na planeti osim Antartika. "Kako pčele pripremiš za zimu, tako ćeš vrcati med sledeće godine", jedno je od najvažnijih pravila u pčelarstvu. Svaki pčelar će vam reći da je priprema pčela i košnica za zimu najvazniji posao u godini, jer od toga zavisi njihov opstanak, obnavljanje pčelinje zajednice, i prinos meda u narednoj sezoni. Pčele koje su dobro zimovale tokom sezone sakupe i do 50 odsto više meda i ostalih pčelinjih proizvoda, nego one koje su iz zime izašle oslabljenje. Pčele u jesen nepovoljno reaguju na uznemiravanja, zato treba raditi pažljivo i nastojati da košnice budu što kraće otvorene.

Da li zimi treba skidati sneg sa košnica? Da li pčele zimi treba prehranjivati šećernim sirupom, šta kažu stručnjaci, a šta pčelari? Odgovor na ova, ali i mnoga druga pitanja možete pronaći u novom broju Agrobiznis magazina.

IZVOR:Agrobiznis magazin

Објављено у Pčelarstvo
sreda, 17 oktobar 2018 08:17

Kakva vina pijemo

Postoji bezbroj, često kontradiktornih informacija o tome kako odabrati vino, kako ga spariti sa hranom, a u današnje vreme postaje nužno imati bar osnovno znanje o vrstama vina, o načinu procene i ocene, tj. treba znati razlikovati osrednje od izvrsnog vina. Određena vina idu uz određena jela i donošenje odluke o uravnoteženoj kombinaciji može biti znatno lakše ukoliko znate osnovne osobine vina. Vrsta grožđa od kojeg se pravi vino, kod nas poznata kao "sorta" je najznačajnijih faktor kod ukusa vina. Ipak, na ukus utiču i drugi činioci kao što je zemlja, izloženost suncu, klima, način rukovanja i fermentacija grožđa, vrsta kvasca, mesto i dužina odležavanja vina. 

Koje vino se služi kao aperitiv, koje uz predjela, pihtije i namaze, a koje uz pršutu i suhomesnate proizvode ili ribu pročitajte u novom broju Agrobiznis magazina.

IZVOR:Agrobiznis magazin 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
sreda, 17 oktobar 2018 08:07

Saveti za pripremu zimnice

Jesen je vreme kada se ubiraju plodovi i priprema zimnica. Bez obzira da li je pripremate sami po bakinim receptima, kupujete na pijaci kod proverenog prodavca ili u supermarketu, po neki savet uvek dobro dođe. Odkada je sveta i veka ljudi su pokušavali da pronađu načine kako da sačuvaju namirnice. Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane, odnosno način da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu van sezone. Konzervisanje se može vršiti sušenjem, zaslađivanjem, kiseljenjem u zavisnosti da li je u pitanju voće ili povrće. Za bogatu i kvalitetnu zimnicu, ako je pripremate sami, osim proverenog recepta, postoji nekoliko osnovnih pravila. 

Koja su to pravila, koje su mane i prednosti konzervansa, šta uraditi kada se, recimo, na džemu uhvati plesan možete pročitati u novom broju Agrobiznis magazina.

IZVOR:Agrobiznis magazin

Објављено у Agroekonomija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da poljoprivredna gazdinstva nemaju obavezu vođenja poslovnih knjiga, već samo oni koji su u sistemu PDV-a i registrovani kao preduzetnici.

"To su dezinformacije, molim vas nemojte da uzenemiravate naše seljake, imaju svog posla", rekao je Nedimović za Radio televiziju Srbije.

On je rekao da je dobra vest to što će od decembra za izvoz srpske pšenice posle 30 godina biti otvoreno egipatsko tržište.

"Godinu dana smo radili da se kvalfikujemo za njihovo tržište. Ove godine imamo 2,0 miliona tona pšenice. Sada će proizvođači biti mnogo ohrabreniji da ulaze u setvu pšenice", objasnio je Nedimović.

Kako je dodao, Srbija ne želi da bude usmerena samo na jedno tržište, što je do sada bila Rusija, jer mora imati neku "alternativu ukoliko nešto krene naopako sa tržištem".

"Nama je ideja da sa Kinom i Indijom otvaramo neka nova tržišta, možda i na prostoru severne Afrike, pre svega Maroka i Alžira, da se vratimo na neke prostore gde smo nekada bili prisutni sa poljoprivrednim proizvodima", rekao je Nedimović.

Nedimović je kazao da je ove godine cena industrijske jabuke nepovoljnija i da je zato važno imati što više tržišta koja su platežno sposobna.

"Sa Izraelom dogovaramo izgradnju nove klanice koja je po posebnom standardu zbog njihovih verskih razloga. Sledeće sedmice će kod nas biti iz njihove klanice Vel dan i razgovaraćemo o klanju goveda i ovaca", najavio je Nedimović i dodao da Srbija više ne prodaje "živa grla", već prerađena, što je bitno, jer je njihova vrednost veća.

On je kazao i da je u Astani u Kazahstanu bilo reči o tome da se srpska malina izvozi u tu zemlju, što će biti "još jedan kanal za robu koja se dve godine muči sa cenom".

Izvor:http://www.novimagazin.rs/ekonomija/nedimovic-poljoprivrednici-ne-moraju-da-vode-poslovne-knjige

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31