Чланци поређани по датуму: utorak, 16 oktobar 2018 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Minulog vikenda u Dom omladine Beogradu održan je 8. Balkan Cheese Festival na kome je bilo izloženo više od 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Francuske i Holandije koja je bila i zemlja gost. Holanđani su se potrudili da ponude gostima najbolje iz svog bogatog asortimana, a posetiocima se najviše dopao sir dimljen na bukovim drvima. Gužve je bilo na svim štandovima, a brojnim posetiocima ponuđene su najrazličitije vrste od čuvenog sira sa Paga, koji je dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima širom sveta do prve kozje gaude proizvedene u Srbiji.

Posebna gužva vladala je na štandu proizvođača srpske mocarele iz Valjeva koji svoj sir seku i prodaju u trakicama! Mali prozvođači su se potrudili da konkurišu sa najneobičnijim ukusima - kozji sir sa vrganjima, borovnicama, aronijom, zelenim biberom... Poseban hit na ovom festivalu bio je kozji sir u Ginis pivu koji su posetioci bukvalno razgrabili. Probali smo i neobičnu grickalicu - čips napravljen isključivo od sira koji se suši, ali i prvi srpski sir za grilovanje koji se ne topi kada ga pečete. Sve o VIII Balkan Cheese Festivalu, šta kažu proizvođači, a šta kupci pročitajte u narednom broju Agrobiznis magazina.

Izvor:Agrobiznis magazin 

Објављено у Agroekonomija

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane i globalne borbe protiv gladi, na dan kada je 1945. godine i osnovana ova organizacija. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane se u Srbiji obeležava se pod sloganom: „Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost”sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu.

Naime, posle perioda pada, učestalost gladi u svetu ponovo raste. Prema najnovijem izveštaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, dakle jedna na svakih devet osoba,a od toga 60% čine žene. U okviru obeleževanja Svetskog dana hrana danas će širom Srbije biti organizovanja predavanja, tribine, izložbe na temu unapređenja ishrane.

Prema brojnim istraživanjima koje se rade svake godine Srbi najviše jedu krompir i kupus, dok potrošnja mesa opada svake godine. Meso, koje je sve skuplje, zamenjuje se mesnim prerađevinama, pa prosečna četvoročlana porodica mesečno pojede oko četiri kilograma mesnih prerađevina. Jedemo i sve manje hleba u proseku po dve kriške dnevno po glavi stanovnika, pa je poslednjih godina kupovina ove za mnoge osnovne životne namirnice opala za 18 procenata. Iako se upotreba hleba uvek povećavala u periodima ekonomske krize i siromaštva, danas to nije slučaj, pa godišnje pojedemo oko 72 kilograma hleba po glavi stanovnika.

Kakve su nam navike kada je ishrana u pitanju, kao i kakav je kvalitet hrane na srpskim trpezama možete pročitati u svakom broju Agrobiznis u našoj redovonoj rubrici "Šta jedemo".

Izvor: Agrobiznis magazin  

Објављено у Agroekonomija

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena koji se obeležava 15. oktobra, predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Delegacije EU u Srbiji i UN Women posetili su udruženje žena "Udahni život" iz Stanišića, koje se bavi organskom proizvodnjom povrća i edukacijom žena za preradu, proizvodnju sadnica i povrtarstvo. Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, poručila je da su žene na selu ogroman potencijal i imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane i poljoprivredi, te da kao takve ne smeju da ostanu marginalizovane i neplaćene za posao koji obavljaju.Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, istakla da su žene na selu najugroženiji i najranjiviji deo seoskog stanovništva, te da je neophodno podržati ih i ohrabriti da se udružuju, registruju poljoprivredna domaćinstva i zajedničkim snagama istupaju ka tržištu.

“Znamo da je više od polovine njih formalno nezaposleno, da 60 odsto nema pravo na penziju, da su retko vlasnice imovine. Država je kroz IPA fondove obezbedila 300.000 evra za projekte koji za cilj imaju ekonomsko osnaživanje žena, posebno žena na selu," navela je Zorana.

"Hoćemo da im pomognemo da se udruže, nabave opremu za proizvodnju, da ih naučimo da razviju poslovanje, plasiraju svoje proizvode - da posao koji rade unovče", poručila je ministarka i istakla:

"Na taj način osnažuju sebe i svojim porodicama i deci obezbedjuju kvalitetniji život”, istakla je Mihajlović.

Izvor:http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414391/mihajloviceva-pozvala-zene-sa-sela-da-se-udruze.html

Објављено у Žene u agrobiznisu
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31