Чланци поређани по датуму: četvrtak, 07 decembar 2017 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Institut za voćarstvo je jedini specijalizovani Institut u Republici Češkoj koji se bavi istraživanjem u voćarstvu. U institutu je zaposleno 100 ljudi, od toga 36 je visoko obrazovanih. Ova naučna ustanova postoji još od 1958 godine, ali je 2015. godine uz pomoć Evropske Unije, dobio novu lokaciju, objekte, opremu, i infastrukturu, gde je uloženo 22 miliona evra. Institut ima tri odeljenja, laboratoriju, odeljenje za oplemenjivanje i selekciju, i čuvanje materijala u banci gena kao i odeljenje za zaštitu bilja.

Imali smo priliku da se upoznamo sa radom Instituta koji poseduje 100 ha voćnjaka, najviše pod jabukom, kruškom, šljivom, višnjom i trešnjom. Na površini od 3 ha nalazi se protivgradne mreža, 20 ha imaju integralnu proizvdnju. Većina zasada nema sisteme za navodnjavanje.

U sklopu instituta nalazi se i hladnjača, koja se koriste za skladištenje, ali najviše za istraživanja, koliko u hladnjači može da ostane neko voće, te se u te svrhe rade različita istraživanja u odnosu na temarature, vlagu i sastav vazduh. Na primer, trešnja u nekim normalnim uslovima opstaje 30 dana, a novim tehnologijama, zadržava vreme svežine i do 60 dana ošto nam produžava prisustvo na tržištu. Ukupan kapacitet hladnjača je 900 tona svešeg voća. U zavisnosti od  vrste hladnjača se prilagođava i možebiti novralna atmosfera, kontrolisana kao i ULO. Za pojedine voćne vrste koriste i preparat Smart fresh, koji blokira sintezu etilena i omogućava sproije propadanje voća odnosno produžava vreme čuvanja. Trenutno se u institutu između ostalog bave istraživanjem uticaja protivgradnih mreža na plod.

Ovde se intenzivno radi na stvaranju novih sorata, a do sada su stvorili 35. Poseduju i akreditovanu laboratoriju za folijarnu analizu, i agrohemijske analize zemljišta. Poizvođači mogu da dostave Institutu uzorke na osnovu kojih dobijaju obgovarajuće preporuke za đubrevnje voćarskih i ratarskih kultura. Poseduju i staklenik sa voćem gde vrše ispitivanje na zaraženim biljkama, i rade istraživanja efikasnosti pesticida.

Kako Institut ima i proizvodnju, jednom nedeljno prodaje se voće direktno kod hladnjače. Predstavnici instituta su uspostavili saradnju sa kolegama u  Srbiji, a nedavno su boravili u našem Institutu za voćarstvo u Čačku.

Većina učesnika ove stručne ekskurzije koju je finansiralo JP Agrorazvoj iz Valjeva slaže se da su česi u nekim stvarima bolji negde smo isti negde i napredniji.

Jedan od učesnika bio je i Vladimir Vuković iz Miličinice koji ima proizvodnju maline, kupine i šljive. Vladimir ima 1.200 stabala šljive i od 2012. je intenzivirao proizvodnju. Gaji sorte stenlej, čačansku lepoticu i džanariku. Poseduje i sušaru gde proizvodi suve šljive. Kpacitet je 1.300 kg za 24h. Vladimir misli da bi mi mogli biti i bolji kada bi imali sredstva EU na raspolaganju. Za sada ne planira da širi proizvodnju, ali ukoliko bi se bolje organizovali misli da bi jabuka bila dobra za proizvodnju u valjevskom kraju.

 

Vladimir Vuković iz Miličinice

Jovica Stefanović je takođe iz Miličinice. On takođe ima proizvodnju šljive, a ima i kupine. Njegov problem je najviše voda za navodnjavanje jer je nema dovoljno. Planira da širi zasade šljive, a svoje šljive prodaje Podgorki iz Osečine. Jovica vidi sebe i u budućnosti kao poljoprivdnika jer je i završio Srednju poljoprivrednu školu u Valjevu. Što se tiče naplate Jovica kaže nema nikakvih problema, pored voćarstva tu je i stočarska proizvodnja samo za svoje potrebe.

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 07 decembar 2017 11:16

Kako razgovaraju psi?

Mada mnogi misle da psi komuniciraјu laјanjem, režanjem, zavijanjem i cvilenjem, to je samo deo istine. Naime, „razgovor" između pasa se odvija složenim i često suptilnim јezikom njihovih tela.

Ako naučimo da tumačimo govor tela psa, lakše ćemo razumeti i šta on pokušava da nam kaže. Glavni stavovi u njihovom govoru tela jesu, u stvari, saopštavanje drugima da li su - u podređenom ili nadređenom položaju.

Šta će, međutim, pas pokazati svom „sagovorniku”, čoveku ili drugom psu, u velikoj meri je definisano njegovim mestom u hijerarhiji njegovog čopora.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar. 

 

Da li znate zašto psi ovo rade? 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/sitne-zivotinje/item/3300-da-li-znate-zasto-psi-ovo-rade

 

Објављено у Sitne životinje
četvrtak, 07 decembar 2017 10:57

Malinari i dalje nezadovoljni

Usled neuspelih pregovora i neispunjenja obećanja i obeveza preuzetih od strane Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije u rešavanju problema niske otkupne cene maline, udruženja su primorana na radikalne mere, saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Užice“.

U saopštenju se navodi da će u okviru borbe za opstanak 500.000 ljudi koji direktno ili indirektno žive od maline, udruženja poljoprivrednih proizvođača održati protest u subotu u Prijepolju sa početkom u 12 časova.

Protesti će se održavati do ispunjenja datih obećanja od strane Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i ministra Branislava Nedimovića.

Glas zapadne Srbije

 

Novi problemi sa prodajom maline!

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3403-novi-problemi-sa-prodajom-maline

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 07 decembar 2017 09:58

Još jedna nagrada za JKP "Gradske pijace"

Na svečanosti u Starom dvoru, direktoru JKP „Gradske pijace“ Ivanu Soči, dodeljena je nagrada „Beogradski pobednik“, za postignute rezultate u privređivanju za 2016. godinu, u organizaciji Privredne komore Beograda.

„Od dolaska novog menadžmenta, Gradske pijace uvele su mnoge inovacije u cilju unapređenja pijačne delatnosti, promocije poljoprivrednh proizvođača zdrave i bezbedne hrane koja se plasira na beogradskim pijacama. Ovakvo priznanje predstavlja podstrek za rad u narednom periodu kada nam predstoji nastavak obnova i rekonstrukcija beogradskih pijaca, a trenutno za nas najznačajnija je izgradnja pijace „Palilula“ koja će predstavljati najmoderniju pijacu u jugoistočnoj Evropi. “ – rekao je Ivan Sočo, direktor JKP „Gradske pijace“.

Nagrada „Beogradski pobednik“ koja je postala statusni simbol poslovnog sveta, uručuje se po 32. put najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima koji su svojim izuzetnim rezultatima značajno doprineli unapređenju privrede Beograda i Republike Srbije.

 

Novi konkurs u JKP "Gradske pijace"

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/trziste/item/3399-novi-konkurs-u-jkp-gradske-pijace

 

Објављено у Agroekonomija
četvrtak, 07 decembar 2017 07:15

Novi problemi sa prodajom maline!

Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane obavestio je našu zemlju da je pošiljka malina iz Srbije, namenjena Mađarskoj i Nemačkoj, zaražena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je prekjuče. Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAF, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna isnpekcija poslata je na teren da prikupi podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisustvo inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

- To je veliki problem za našu zemlju, jer ovakvi propusti urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline - priča Dejan Radulović, voćar iz Čačka. - Dešava se i da sa tim virusom uvezu malinu, pa je reeksportuju kao našu. Svašta se radi, samo da se sroza i spusti cena našoj malini, koja je najaromatičnija i najkvalitetnija. Kod nas i ne postoje neke službe detaljne kontrole. To mora ozbiljno da se pregleda, a ne površno. Nije ni prvi put da se norovirus pronađe u srpskoj malini. Loše vesti se daleko čuju, pa žig virusa, zbog jednog kamiona, trpe svi.

Prema rečima Radulovića, hladnjačari moraju da znaju čime su maline tretirane i pre nego što su ušle u hladnjaču, mora da budu urađene analize iz bilo kog voćnjaka da je. To može da se desi samo neozbiljnim kućama koje se bave ovim poslovima.

Izvor: www.novosti.rs

 

Da li je i ova sorta maline rentabilna? 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3212-da-li-je-i-ova-sorta-maline-rentabilna

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
četvrtak, 07 decembar 2017 06:56

Saveti za uzgoj vinove loze

Godišnji ciklus obuhvata promene koje se događaju u okviru jedne godine, a zovu se faze razvoja ili fenofaze. Poznavanje fenofaza vinove loze važno je pri izboru sorte i podloge za neko područje, ali i za pravovremeno obavljanje određenih tehnoloških zahvata u vinogradu.

Kod vinove loze razlikujemo sedam fenofaza ili sedam faza karakterističnih promena u toku jedne godine:

 

  1. Suzenje ili plač vinove loze
  2. Rast i razvoj vegetacije
  3. Cvetanje i oplodnja
  4. Rast bobica
  5. Dozrevanje grožđa
  6. Priprema za zimski odmor
  7. Zimski odmor

 

Suzenje ili plač vinove loze

Početak suzenja vinove loze ukazuje na prolećno buđenje vinove loze. Glavni činilac za početak ove faze je temperatura zemljišta i vazduha. Kada temperatura zemljišta na dubini od 25-30 cm dostigne 7-10 °C, počinje aktivnost korena koji usvaja vodu iz tla, kako bi nadoknadio zimski gubitak vode u organima. Za početak suzenja potrebno je i da srednja dnevna temperatura vazduha bude 8-10 °C, odnosno potreban je zbir pozitivnih dnevnih temperatura. Na rezu vinove loze u fenofazi suzenja, vidljivo je kretanje vode u obliku kapljica (suze). Ovi sokovi nisu bogati hranljivim materijama, pa nisu ni značajni gubici organskih i mineralnih supstanci. U ovoj fazi neophodna je: rezidba vinove loze, prolećna obrada zemljišta, đubrenje i zimsko prskanje.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar. 

 

SAVETI: Zaštita vinove loze od izmrzavanja

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3139-saveti-zastita-vinove-loze-od-izmrzavanja

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2017 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31