Чланци поређани по датуму: sreda, 06 decembar 2017 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

Sa ciljem da poljoprivrednicima omogući nova iskustva i razmenu mišljenja, lokalna samouprava Grada Valjeva, putem svog Javnog preduzeća Agrorazvoj, obezbedila je stručno putovanje u Republiku Češku. Provog dana posete sa koje izveštavamo, imali smo priliku da posetimo farmu koja je nastala na mestu gde je do 1989. godine bila zemljoradnička zadruga i farma teladi. Danas je to moderna porodična farma ovaca i koza, koju vodi Josef Puliček, sa svojom suprugom i sinom.

 

U pratnji Josefa, imali smo priliku da vidimo kako se živi i radi na farmi u ovom delu Češke. Naime, njegovo imanje nalazi se u mestu Pencin, koje je udaljeno oko sat ipo vožnje severno od glavog grada - Praga. Kako je istakao naš sagovornik, pored supruge i sina posao obavlja još 17 zaposlenih. Deo proizvodnje obuhvata i zanatska proizvodnja nakita od stakla. Nakit se na mestu gde je farma proizvodi od 14. veka. Gospodin Jozef lepo je sve to upakovao u jednu celinu koja pored radionice za pravljenje nakita, ima  farmu  sa 1.000 koza i oko 500 istočno-frizijskih ovaca. One se koriste za proizvodnju mleka. Sa tim kapacitetom njegova farma je najveća farma koza i ovaca u Republici Češkoj.

 

Celokupnu količinu mleka prerađujemo u vlastitoj radionici, a proizvode prodajemo u tržnim centrima i na farmarskim pijacama, gde se vikendima na trgovima okupljaju razni proizvođači i prodaju bio ili organske proizvode, rekao je za Agrobiznis magazin Puliček i dodao: „Obrađujemo oko 250 ha zemlje, od čega su 5 ha oranice, a ostatak se koristi za proizvodnju sena. Imamo dve vrste podrške, i  to su donacije Evropske Unije i Češke Republike, od čega je 70 % subvencija od EU. Novčana sredstva se dodeljuju zavisno od površine zemljišta, što je otprilike oko 200 evra po hektaru, kao i subvencije od 25 evra po grlu. Postoje i subvencije koje se tiču genetskih izvora. Ako je u pitanju čistokrvna češka genetika, onda su subvencije još po 20 evra na postojećih 25 po jednom grlu. U ishrani ovaca i koza, osnova je trava odnosno senaža. Prosečno koze pojedu 4 kg po grlu dnevno, kao i kilogram žita (ječam i ovas).

Kako ističe naš sagovornik, za ishranu ovaca i koza nabavljaju bio hranu, koja košta 300 evra/t, dok je za konvencionalnu hranu cena duplo niža. Dakle, ovde se radi o organskoj farmi koja ima izuzetno veliki kapacitet. U Južnoj Moravskoj, postoji jedna slična farma kao što je ova, a u celoj zemlji su tri farme ovog obima, dok postoji i oko 100 farmi koje imaju u proseku oko 150 grla.

Ono što je takođe zanimljivo je da ova farma ima godišnju posećenost od 20.000 turista. Uglavnom je reč o školskim grupama odnosno zainteresovanima za razgledanje farme, pored razgledanja farme mogućene su i radionice nakita, gde deset učenika mogu da izrađuju nakit. Nakit je ovde na raspolaganju, kao i vozić koji ima 36 mesta, sa kojima svi posetioci farme idu 4 km od farme na vidikovac, a to je svakako značajan izvor novčanih sredstava za njihovu farmu.

  

Na svim objektima u okviru farme nalaze se solarni paneli. Onu su važni kao još jedan izvor prihoda i način finanrisanje čitave farme. Trenutna instalacija je jačine 200 Kw, od čega 130 Kw prodaju elektro mreži Češke, a oko 70 Kw su sopstvene potrebe. Ove panele Jozef je instalirao  2008. godine i novine su pisale o njegovoj farmi kao pionirima u tom smislu.

 

Објављено у Svinjarstvo

"Ne mora sve što je korisno i dobro biti skupo. Kada se o pčelarstvu radi, tretman oksalnom kiselinom govori u prilog tome. Po više nego pristupačnoj ceni dobije se kvalitetan tretman na varou ekološkim, organskim sredstvom, i jedino što preostaje je zadovoljiti neke parametre da bi se dostigla izuzetno visoka efikasnost koja se procenjuje na čak 97-98 %. Pri tom za razliku od gotovo svih preparata različitih aktivnih materija, oksalna kiselina je jedinstvena i po tome što ne stvara rezistenciju,"rekao nam je Željko Pavlović, koji je svoje iskustvo u pčelarenju i ovoga puta podelio sa nama. 

Neću se previše baviti hemijskim aspektima oksalne kiseline. Navešću samo nekoliko podataka koji za nas pčelare mogu u nekoj meri biti značajni. Njen pronalazak datira od 1776. godine. Po jačini u odnosu na sirćetnu kiselinu, jača je oko 3.000 puta. U izvornom obliku nalazi se u biljkama, plodovima biljaka, orašastim plodovima i čokoladi. U malom procentu je i med sadrži. U kristalu je izuzetno stabilna, dok u rastvoru nema stabilnost i preporuka je da se odmah po spravljanju upotrebi. Za tretiranje pčelinjih zajednica koristi se preporučena koncentracija jačine 2-3 %, a način na koji oksalna kiselina deluje na varou još uvek nije pouzdano utvrđen. Najprihvatljivije objašnjenje je da oštećuje sistem organa za varenje parazita.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar. 

 

Decembarski saveti pčelarima

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/pcelarstvo/item/3384-decembarski-saveti-pcelarima

 

Објављено у Pčelarstvo
sreda, 06 decembar 2017 09:05

Novi konkurs u JKP "Gradske pijace"

JKP „Gradske pijace“ raspisale su konkurs za prijem osme generacije volonterskog centra, koji je otvoren do 25. decembra 2017. godine. Ukoliko si pri kraju studuja ili si diplomirao/la na Poljoprivrednom, Pravnom fakultetu ili Fakultetu veterinarske medicine, volonterski centar je pravo mesto za tebe.


Šta vas očekuje tokom angažovanja u Volonterskom centru? Pored edukativnih radionica sa mentorom, upoznavanja funkcionisanja rada javno komunalnog preduzeća, volonteri pomažu u obavljanju različitih administrativnih poslova u direkciji preduzeća, pružaju inforamacije korisnicima pijačnih usluga, učestvuju u promotivnim aktivnostima preduzeća i dr.


Šta se očekuje od kandidata? Poznavanje rada na računaru (MS office i internet), znanje engleskog jezika, kreativnost, želja za sticanjem novih znanja i veština.

Nakon devetomesečnog angažovanja u Volonterskom centru, dobija se potvrda koja će volonteru pružiti prednost prilikom traženja posla.


Kako da se prijaviš? Sve što treba da uradiš je da pošalješ radnu biografiju na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do 25. decembra 2017. godine. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na broj: 011/7857 917

 

                    

                    Ivan Sočo, direktor "Gradskih pijaca" na razgovoru sa kandidatima

 

Ostalo je još samo tri dana do javne licitacije

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/item/3398-ostalo-je-jos-samo-tri-dana-do-javne-licitacije

 

Објављено у Tržište

Nastavljajući sa javnim i jasnim načinom dodele pijačnih kapaciteta, Gradske pijace raspisale su oglas za davanje u zakup tezgi, rashladnih vitrina i ramova na pijacama „Zeleni venac“, „Skadarlija“, „Kalenić“, TC „Novi Beograd“, „Blok 44“, „Zemun“, „Mirijevo“, „Zvezdara“, „Dušanovac“, „Banovo brdo“, „Vidikovac“, „Banjica“, „Gornja varoš“, „Miljakovac“, „Braće Jerković“ i „Senjak“.

Sva zainteresovana lica u prostorijama uprave pijace, gde se nalazi pijačna oprema za koju žele da licitiraju, popunjavaju prijemni list i preuzimaju licitacioni broj. Početna licitaciona cena utvrđena je u iznosu od 3.650,00 dinara do 120.000,00 dinara, dok se licitacioni iznosi kreću od 1.000,00 do 10.000,00 dinara. Slobodna IPP i STR/SZR pijačna oprema dodeliće se 09. decembra 2017. godine u Skupštine opštine Vračar, ulica: Njegoševa 77, sa početkom u 14 časova, a krajnji rok za prijavljivanje je 24 sata pre početka licitacije.

Izložite svoje proizvode na najfrekventnijim beogradskim pijacama i ostvarite najbolje poslovne rezultate uz sigurnog partnera, JKP „Gradske pijace“.

 

Dobili smo novi cenovnik sa Kvantaške pijace 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/trziste/item/3390-dobili-smo-novi-cenovnik-sa-kvantaske-pijace

 

Објављено у Agroekonomija
sreda, 06 decembar 2017 07:28

Tikvice - kako se gaje, a kako čuvaju?

Tikvice se u svetu uzgajaju na oko 650.000 ha. Sa te površine se godišnje ubere preko 7,5 miliona tona uz prosečan prinos od 12 t/ha. Tikvica je jednogodišnja povrtarska kultura, čiji je koren razgranat i većim delom se nalazi u površinskom sloju zemljišta. Listovi su krupni, najčešće tamnozelene boje ili sa svetlim pegama između žila.

U tehnološkoj zrelosti, plod je najčešće svetlozelene ili tamnozelene boje, dužine 15-20 cm. U punoj fazi zrelosti, plod dostigne dužinu i do 80 cm, dobije žutonarandžastu boju i kora mu bude tvrđa. Postoji nekoliko vrsta tikvica, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, meso i cvet (u italijanskoj i francuskoj kuhinji) i semenke. Seme tikvice je spljošteno i ovalno.

Uz pravilno čuvanje zadržava klijavost oko pet godina.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec januar.

 

Da li znate gde se uzgaja najljuća paprika na svetu?

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/ratarstvo-i-povrtarstvo/item/3389-da-li-znate-gde-se-uzgaja-najljuca-paprika-na-svetu

 

Објављено у Ratarstvo i povrtarstvo

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je konkurs za sufinansiranje nabavke poljomehanizacije na teritoriji Vojvodine.

Bespovratna sredstva se odobravaju za mehanizaciju kupljenu posle 1. januara 2017. godine, i to u iznosu do 40 % ukupnih troškova.

Ukupno je opredeljeno 156.581.928,78 dinara.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 8. decembrom 2018. godine.

Za bespovratna sredstva mogu konkurisati fizička lica, zemljoradničke zadruge, kao i mikro i mala preduzeća.

Ovim konkursom obuhvaćena je, između ostalog, nabavka mehanizacije za pripremu i distribuciju kabaste stočne hrane, voćarsko-vinogradarskih traktora do 100 kW, mašina za rezidbu i berbu, mašina za skupljanje jezgrastog voća, meganizacije za setvu, sadnju i zaštitu bilja, traktora za ratarsku proizvodnju do 100 kW, priključnih mašina za setvu i berbu, mašina za obradu zemljišta, sejalica, prskalica...

Izvor: www.naslovi.net

 

Ko će u narednoj godini dobiti najviše novca?

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/agrarni-budzet/item/3391-ko-ce-u-narednoj-godini-dobiti-najvise-novca

 

 

 

Објављено у Agroekonomija
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2017 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31