Чланци поређани по датуму: utorak, 12 decembar 2017 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu

U protekloj godini u oblasti poljoprivrede ostvareni su vredni rezultati, i stvoreni su uslovi koji ulivaju optimizam da se može ostvariti još više. Vredni domaćini i preduzetnici mogu očekivati još izdašniju podršku Vlade i ministarstva, naših međunarodnih partnera, uz podršku i sa lokalnog nivoa, i uz učešće stručne i naučne zajednice i civilnog sektora.

Ovo je u ponedeljak kazao potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, govoreći na otvaranju Konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja se, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, održava u Nikšiću.

Rezultatima i iskoracima koje zajedničkim naporima ostvarujemo, poljoprivreda i ruralni razvoj će biti sve važniji i biće predmet sve izdašnije brige i podrške i sa lokalnog i državnog nivoa, uz sve veću podršku pristupnih fondova EU.

- I sve to, kao put do podrške, koju će nakon pristupanja Crne Gore EU naši proizvođači i naše ruralne sredine imati od evropskog budžeta. Da bismo taj put ubrzali moramo zajedno da radimo: Vlada, lokalne samouprave, poljoprivredni proizvođači i prerađivači, stručna i naučna zajednica i civilni sektor - kazao je Simović. 

BLIŽE EU

SIMOVIĆ je istakao da se državna politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja postepeno, pažljivo i odgovorno prilagođavala evropskoj poljoprivrednoj politici.

Izvor: www.novosti.rs

 

Konkurišite za subvencije na poljoprivrednu mehanizaciju!

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/agroekonomija/item/3396-konkurisite-za-subvencije-na-poljoprivrednu-mehanizaciju

 

Објављено у Agroekonomija

Beograd će i ove godine tokom praznika biti grad sa odličnom atmosferom i bogatim programom. Novogodišnji Beogradski Noćni Market (BNM), koji će se održati na pijaci „Skadarlija“ u petak, 22. decembra od 18 do 24 časa, učiniće Beograd još dinamičnijim i zanimljivijim mestom. Marketi koji su organizovani tokom ove godine, na Bajlonijevoj (Skadarlija), Kalenićevoj, Zemunskoj pijaci i pijaci u Bloku 44, vrlo brzo, postali su prepoznatljiva gradska manifestacija koja privlači veliki broj posetilaca – građana i turista.

Specijalno, novogodišnje izdanje Beogradskog noćnog marketa obeležiće praznična atmosfera, uz različite kreativne dizajnerske proizvode, idealne kao poklon za predstojeće praznike. Zimski specijaliteti šampiona pijaca – od suvog mesa, vrućih čvaraka, pršute, raznih vrsta sireva, zimnice, sezonskog voća i povrća do proizvoda beogradskih ugostitelja – pečenih kobasica, burgera i ukusnog peciva deo su gastronomske ponude marketa koja zadovoljava svačiji ukus. Na marketu će se služiti tradicionalna novogodišnja pića – kuvano vino i rakija, kao i čajevi, prirodni sokovi, pivo i drugi napici.

Do sada je tokom deset Beogradskih noćnih marketa kroz kapije gradskih pijaca prošlo oko 220.000 posetilaca svih generacija, kao i novinara i turista, a program su upotpunili nastupi poznatih sastava koji su svirali popularnu i klasičnu muziku, kao i nastupi DJ-eva.

Sneg koji se očekuje u narednim mesecima zabeleće planinske vrhove, koji će postati mesta okupljanja, uživanja i druženja. Na Novogodišnjem noćnom marketu predstaviće se Turistička organizacija Zlatibora sa bogatom i raznovrsnom ponudom. U goste nam dolazi i nekoliko izlagača sa Pijaca Pale, koje su ove godine organizovale dva noćna marketa po uzoru na beogradske, kao i Turistička organizacija Istočno Sarajevo sa ponudom opštine Pale i Jahorine. Na Novogodišnjem noćnom marketu očekuje se još veći broj starih i novih izlagača, kao i posetilaca koji će uživati u nastupu benda Bambolerosi, muzici DJ Brke i drugih.


Beogradski noćni market organizuju JKP „Gradske pijace“ i „Redesign“ d.o.o.

Објављено у Tržište
utorak, 12 decembar 2017 07:41

Primena nanotehnologije u poljoprivredi

Nanotehnologija je nova grana nauke i privrede koja je u stanju da revolucionarno promeni pristup u medicini, poljoprivredi i stočarstvu. Nanotehnologija proučava upotrebu, manipulisanje, stvaranje materijala, uređaja i sistema u vrlo malim skalama a to znači na nivou molekula i atoma. U toj skali osnovna pravila fizike i hemije više ne važe i materijali u nano skali pokazuju iznenađujuće osobine koje se mogu  koristiti.

Nanotehnologija može da obezbedi nove alate za molekularnu i celularnu biologiju, nove materijale za detekciju patogena i nove, manje agresivne metode lečenja i aplikacije lekova. Budući da je područje nanotehnologije relativno novo i u većem svom delu predstavlja sivu zonu našega znanja biti će potrebna vrlo široka istraživanja da bi se iz toga područja moglo izvući što više korisnih saznanja za dobrobit životinja, čovečanstva i naše planete. Pri tome se misli u prvom redu na nanomaterijale i nanotehnologiju koji imaju potencijale da struku unaprede do neslućenih razmera.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar. 

Објављено у Agroekonomija

Poljoprivredna stručna služba Valjevo pokriva grad Valjevo i pet opština – Mionicu, Ljig, Osečinu, Ub i Lajkovac, što čini kolubarski okrug. Površine pod voćem variraju i iznose oko 15.000 hektara, malo više nego što ima cela Češka. Najviše je zasada pod šljivom, oko 12.000 ha, od čega je polovina mladih zasada.

Maline su zastupljene na oko 1.200 - 1.400 hektara. Sorta Polka se u poslednje vreme nekontrolisano širi i za sada ne postoje pravi podaci koliko je posadjeno ali, prema proceni Jovana Milinkovića, savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Valjevo, maline ima na oko 600 hektara. Ove jeseni, opalo je interesovanje za ovu kulturu, jer cena nije opravdala očekivanja i sve više se proizvodjači okreću jednorodnim sortama – Vilametu i Mikeru. Površina pod jednorodnom malinom je oko 1000 ha, pod dvorodnom oko 600, a pod kupinom oko 1000 ha.

Proizvodjači nemaju rashladne kapacitete i sva malina ode na stranu, van njihovog okruga. Problem je od kada je “Srbijanka” prestala da radi, pa sada ovo voće nema gde da se skladišti.

Kako je istakao Milinković, sa šljivom je drugačija situacija. U poslednjih nekoliko godina, veliki broj zasada je obnovljen, grad Valjevo je dosta pomogao poljoprivrednim proizvođačima, a zakon je bio takav pa su kupili najjeftinije sadnice, tako da i sada, posle nekoliko godina, imaju problema. Ono što je jeftino, prema njegovim rečima, u ovom slučaju sadnice, u startu je problem. Postoje zasadi koji moraju da se iskrče. Pokrenuta je proizvodnja suve šljive. Veći proizvođači  izvoze oko 2.500 tona, a mali oko 500, 600 tona. Prema njegovim rečima, šljiva u ovom kraju ima svetlu budućnost.

Valjevski kraj nije poznat po gajenju vinove loze. Postojali su mali vinogradi, međutim poslednjih deset godina, došlo je do porasta ovih površina i sada ovaj kraj raspolaže sa tri vinarije i površinom pod vinovom  lozom od oko 170 hektara. U pitanju su poznate svetske sorte - Sovinjon beli, Šardone, Traminac, Merlo... a tu je i sorta Morava, koja je stvorena u Novom Sadu i 2003. godine odlično se pokazala. Udruženje vinogradara i vinara “Gradina” okuplja sedam članova i oko 20 hektara površine pod lozom i, prema rečima Milinkovića, polako postižu sve bolje rezultate i za sada mogu da podmire lokalne potrebe, a jedan deo odlazi i u Beograd.

Poljoprivredna stručna služba, koliko god je u mogućnosti, pomaže poljoprivrednicima i uvek je tu da da stručne savete poljoprivrednicima. Po njihovim rečima nije dobro što je jedan savetodavac samo tri godine na jednom gazdinstvu.

- Republika Češka, iako zemlja u kojoj voćarstvo nije osnovna grana poljoprivrede, prepoznala je da je ono veoma važno. Uloženo je dosta novca i napora da se stvori jedan moćan Institut sa savremenom opremom, gde se poseban akcenat stavlja na stvaranje novih sorti. Kao što smo mogli i da vidimo, izuzetno su u tome uspešni, a posebno je važno to što stvaraju sorte koje su otporne na bolesti. Na taj način se smanjuje upotreba hemijskih sredstava u proizvodnji, naglasio je Jovan Milinković. - Ovo putovanje je od velikog značaja, dosta smo naučili i videli. Jabuke su drugačijeg ukusa nego voće iz naših krajeva, ali su lepo upakovane.

 

Utisci valjevaca sa stručnog putovanja u Češkoj

http://www.agropress.org.rs/lat/zadrugarstvo/item/3411-utisci-valjevaca-sa-strucnog-putovanja-u-ceskoj

 

Објављено у Voćarstvo i vinogradarstvo
  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2017 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31