Бело теле Бело теле Оливера

Како правилно збринути теле након телења? Istaknut

Napisala  феб 06, 2018

У условима нормалног порођаја, крава обично може да устане 10-15 минута по рађању телета и одмах му поклања пуну пажњу. Лиже га и подстиче да стане на ноге. Три четвртине свих губитака телади настаје приликом порођаја, а само једна четвртина њих умире након тога. Сазнајте које су то мере које би требало предузети да би се теле збринуло након порођаја краве.


За пружање прве помоћи телету неопходно је да се припреми:

-чист пешкир или чисте крпе
-ПВД – раствор јода
-медикаменти за подстицање дисања

Уколико теле по рођењу не остаје уз мајку, треба припремити одговарајући бокс за смештај животиње. Прва мера у збрињавању телета је да се уклоне остаци слузи из ноздрва и усне дупље. На тај начин омогућава се да ваздух допре до плућа.

Стављање прста у ноздрву није баш најбољи начин да се подстакне дисање код телета, пошто постоји могућност од стварања инфекције. Исто тако, није добро ни увлачити сламку у ноздрву, јер је она често запрљана (бактерије, гљивице) тако да лако преко ноздрва може да дође до инфекције горњих дисајних путева.

Теле се обично држи за задње ноге да би порођајна слуз која се нагомилала у плућима могла да истече. Порођајна слуз може се нагомилати у великим количинама. Слуз која при овом поступку излази често долази из абдомена и избацује се преко носа.

Да би се подстакло на дисање, неки сточари тело телета поливају хладном водом. Ово никако не би требало радити, зато што се тако теле расхлађује. Хладну воду из посуде требало би просути само на главу и врат, јер се непосредно уз потиљак налази центар за дисање. Знак да је теле пребродило кризу је његова способност да подиже главу и легне у прсни положај.

Кидање пупчане врпце руком је тешко, јер је она врло еластична и отпорна. За овај поступак требало би користити хваталицу за крвне судове. Пре стављања инструмента требало би потиснути крв из пупчане врпце надоле.

Уколико се пупчана врпца при телењу сама прекинула и нормалне је дужине (6-9 центиметара), требало би истиснути остатке крви. Ово би требало урадити тако што се стисне пупчана врпца између два прста и крв се потисне надоле. Потом се пупчана врпца отвори на крају и раствор са повидон јодом се потисне ка пупчаном отвору и лагано се масира


Преглед и дезинфекција пупка мере су које се обавезно морају спровести приликом збрињавања телета. Повидон јод је добар за дезинфекцију, а осим тога и исушује пупчану врпцу. Требало би дезинфиковати и област око пупка, а не само пупчану врпцу. Неопходна је и контрола пупка 24 сата по порођају. Уколико пупчана врпца није потпуно сува, треба предузети још једну дезинфекцију.

Нормално и витално теле одмах по рођењу лежи неколико минута у прсном (стерналном) положају са савијеним предњим ногама пре него што покуша да устане. Није добро да теле лежи на боку, јер тада не могу оба плућна крила бити у пуној функцији.

Теле се рађа са телесном температуром од 40 степени, која за 12 сати опада на 38 степени. Овај губитак топлоте често је последица ниске температуре у штали. Нагло губљење телесне температуре није добро, па се зато препоручује да се употребе и лампе за грејање.

 

извор : https://www.agromedia.rs

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Календар

« Januar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31