Ilustracija: Mladi proizvđač u polju soje Ilustracija: Mladi proizvđač u polju soje Goran Đaković

Подстицаји за младе пољопривреднике у 2018. години Istaknut

Napisala  јан 19, 2018

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да ће у 2018. години за меру подршке младим пољопривредним произвођачима бити издвојено три пута више новца него у претходној години.

Та мера је први пут имплементирана у 2017. години, а одобрено је 667 захтева за младе пољопривреднике до 40 година старости из свих крајева Србије и исплаћено укупно 459 милиона динара, рекао је Недимовић у Чачку где је разговарао са пољопривредницима којима су одобрена средства на поменутом конкурсу.


Недимовић је истакао да ће се Министарство у наредном периоду посебно фокусирати на младе, и да ће им на располагању бити све подстицајне мере.

Министар Недимовић сматра да нема корисније подршке за секторе воћарства, повртарства и сточарства на простору централне Србије јер је реч о гранама које захтевају тежак рад и целодневни ангажман пољопривредног произвођача или групе њих.

„Ако посебну пажњу не будемо посветили младима, не видим како ћемо уопште функционисати у будућности“, нагласио је Недимовић, додајући да Министарство оваквим потезима прави основ за бољи развој будуће пољопривреде. Недимовић је на скупу коме је присуствовао и и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, истакао да се управо у том крају мора развијати воћарство због потенцијала који постоје на том простору.

Министар Недимовић је претходно посетио и Институт за воћарство у Чачку, где је изјавио да је жеља да се у Институту направи један модеран огледни центар за воћарство где ће људи моћи да дођу и да науче оно што је најновије.

Он је у интервју за Агробизнис магазин и овом приликом одговорио на бројна питања. Овом приликм издвајамо питање о подстицајима за младе произвођаче:

Изузетно добар одзив и мера која је наишла на одобравање у јавности су подстицаји за младе пољопривреднике. Да ли ће и у 2018. годину бити конкурса са овом наменом?

Бранислав Недимовић: Министарство пољопривреде је планирало подршку за младе пољопривреднике и у 2018. години и то по више основа. Пољопривредници млађи од 40 година живота се додатно бодују при обради захтева у оквиру мере за унапређење конкурентности пољопривредних газдинстава у ИПАРД ИИ програму. Такође и у оквиру националних мера руралног развоја, пољопривредници млађи од 40 година живота ће имати или већи проценат повраћаја, за оне мере где се не врши рангирање, или ће бити додатно бодовани, за оне мере где се врши рангирање.

Конкретна мера за младе пољопривреднике ће бити незнатно измењена и пажњу у оквиру ове мере ћемо усмерити само на новооснована пољопривредна газдинства чији су носиоци пољопривредници млађи од 40 година живота и тако ће та мера више бити усмерена на помоћ за започињање и унапређење пољопривредне производње на новооснованим газдинствима.

6 komentara

 • Nenad
  Link komentara Nenad уторак, 17 април 2018 14:49

  Postovani imam 26 godina i ozenjen sam. Sa suprugom zivim ma selu i planiramo tu da ostanemo.zivimo od poljoprivrede radimo maline i imamo stoke..imamo zelju da to prosirimo jer zemlju imamo afekbatnu za to al nemamo finansija da to ispratimo pa mre zanima da li mozemo necemu da se nadamo i koji su preduslovi za to...

  Odgovor: Konkurs jos nije izsao, Objavicemo kada bude raspisan.

 • Filip
  Link komentara Filip петак, 13 април 2018 16:30

  Postovani, koji su uslovi i sta mi je sve potrebno da konkurisem na konkursu za mlade poljoprivrednike odnosno želim da se bavim stočarstvom-uzgajanje ovaca.
  S'postovanjem
  Unapred zahvalan

  Odgovor: Konkurs jos nije izsao, Objavicemo kada bude raspisan.

 • Stojanovic Andja
  Link komentara Stojanovic Andja уторак, 03 април 2018 20:54

  Postovani dali je raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike u 2018. Unapred hvala

  Odgovor: Konkurs jos nije raspisan. Pratite nas ili sajt resorgog ministarstva.

 • Nikols
  Link komentara Nikols субота, 24 март 2018 01:16

  Postovani ja i brat imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo.Formirane malinjake na parcelama oko dva hekta. Nemamo nikakve masine ni pomocne objekte. Ssmo imamo jaku volju. Ako mozete pomozite. Da nastavimo sa ulaganjem jer imamo jos obradive zemlje i za druge kulture. Nikola.
  0642399998.unapred hvala.

  Odgovor: konkurisite kada bude raspisan konkurs. Javite se kada bude raspisan ocekuje se u aprilu.

 • Marko
  Link komentara Marko петак, 16 фебруар 2018 19:07

  Imam zasad lesnika,povrsine 1.66h i sistem za navodnjavanje koji nije dovrsen,takodje imam problem i sa divljaci jer mi parcela nije ogradnjena.. Pomoc od 5.000e mi treba da zavrsim sve to... Zasad mi je u druga godina i ima puno ulaganja a nisam u mogucnosti da ispratim to.. Pa vas molim ako moze novcana pomoc.. Opstina Bac!

 • Martin
  Link komentara Martin уторак, 30 јануар 2018 04:03

  Postovani mene zanima da li ima neka vrsta subvencije gde se nama novac,mehanizacija..itd
  Recimo vi nama sada date a kasnije mi to da vracamo, jer mala poljoprivredna gazdinstva nemaju novca da bi ulozila pa da cekaju da se neki deo toga vrati? Hvala u napred na odgovoru

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 1. Popularno
 2. Aktuelno
 3. Komentari

 

Календар

« Septembar 2020 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30