Ilustracija: Božićna zvezda Ilustracija: Božićna zvezda Milica Lukić

Божићна звезда - како је неговати и размножавати? Istaknut

Napisala  дец 20, 2017

Овако интензиван колорит ретко срећемо у ово доба године код вишегодишњих саксијских биљака па вам стога представљамо један од најчешћих и најлепших божићних украса. Божићна звезда Еупхорбиа пулцхеррима је биљка из породице Еупхорбиацеае, пореклом из Мексика. Ботаничко име еуфорбија је добила по Еупхорбусу, омиљеном доктору нумидијског краља Јубе који је, према предању, први употребио отрован сок божићне звезде као лек. Још је зову и поинзеција по Роберту Поинзецу који је први донео ову биљку у Северну Америку.

Божићна звезда у природи расте као грм висине до 3 метра, а као саксијска биљка порасте на висину 30-45 цм и знатно је гушћа. У свету је опште прихваћена као један од симбола божићног празника иако до хришћанског света није дошла све до 18. века. У Мексику је узгајана стотинама година пре тога. Према још једном веровању прастановника Централне Америке, божићна звезда свој привлачан изглед дугује астечкој богињи, којој је због неузвраћене љубави препукло срце. Легенда каже да је из капљица њене крви израстао ватрени цвет жаркоцрвене боје окружен тамнозеленим листићима.

Оно што ми називамо цветовима у ствари су листићи – брактеје (лажни цветови црвене, жуте, наранџасте, беле и крем боје дуги и до 25 центиметара) који окружују готово неприметне цветове. Цвет је врло мали и састоји се од зелених или жутих бобица, сакупљених у штитасту цваст на крају гране, окружених венцем листова који у време цветања добијају сјајну и интезивну црвену боју. Улога брактеја је да различитим бојама привуку инсекте који опрашују биљку.

Биљка кратког дана

Божићна звезда као фотопериодична биљка захтева карактеристичну и дуготрајну негу, идеална температура на којој расте је 12-25 °Ц, а оптимална температура за време цветања је између 15-18 °Ц. Потребна јој је велика влажност ваздуха, стога ваља прскати сваки дан зелени део биљке пазећи да брактеје и цветови остану непрскани. Да би процветала, захтева најмање 12 до 14 сати таме сваке вечери па зато и кажу за њу да је биљка кратког дана. Да би се унапредило цветање крајем октобра биљку треба прекрити тамним платном, кутијом или неким сличним тамним непрозирним материјалом у трајању од најмање 14 сати дневно (од поднева до наредног јутра) сваког дана. Овако скраћивање дана треба вршити свакодневно око 8 недеља. Уколико до биљке допре и трачак светла нарушиће процес формирања црвених листова.

Поинзеција воли мекану, добро нађубрену, хумусну земљу уз додатак мало песка. Тражи доста светлости, али јој највише одговара фи лтрирана светлост, јер директни сунчеви зраци могу оштетити листове. Захтева високу влажност ваздуха и држи се у подметачу с влажним каменчићима, али би требало водити рачуна да не буде ни преобилно заливана. Када једном процвета не би је требало много померати са места на коме се налази, јер се лако може догодити да сама биљка одбаци цветове, чак и листове.

Орезивање и размножавање резницама

После опадања брактеја божићну звезду треба оставити да мирује око 2 месеца на нешто нижој температури (12-16 степени), како би биљка могла цветати и следеће зиме. У периоду мировања заливати оскудно, допуштајући да се компост готово исуши. Када Божићна звезда заврши са цветањем и крене да отпада (негде у марту) све гране скратите оштрим ножем на око 10-15 цм или на једну трећину њене укупне висине, изнад кореновог чвора (место гранања), да би се омогућило цветање следеће године, зато што се цвет формира на једногодишњим гранама. Ставите је на мало хладније место (најниже на око 10-15 °Ц), склоните са директног сунца и смањите заливање.

Божићна звезда се лако размножава из пелцера, најбоље у јуну. Пелцере величине око 10 цм би требало до половине потопити у врућу воду и тако држати 3-4 сата како би се спречило истицање млечног сока јер он се при сушењу стврдне и направи чеп на бази резнице тако да жиле не могу да потерају па такве резнице пропадају. Одсечени делови се могу ожилити у мешавини земље и шљунка на температури од 21 °Ц, под фолијом или стаклом. Ожиљавање траје 2-3 недеље и препоручује се коришћење фитохормона за ожиљавање у малим саксијама, обавезно их редовно заливајте и прскајте листове. Убрзо по пресађивању појавиће се млади изданци. Поново је пресадите 4-6 недеља пре цветања. На главној биљици, са које су узети пелцери, млечни сок треба одмах посути пепелом од цигарете, сувим песком или прашином дрвеног угља. Губитак сока ослабљује биљку, па уколико га је много истекло не постиже се поново цветање. Ово је неопходно и како би се остатак биљке заштитио од инфекције. У периоду док су брактеје црвене не треба додавати ђубриво, јер тада биљке не расту.

Извор: www.агроплод.рс

Poslednji put izmenjeno среда, 20 децембар 2017 06:58

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Календар

« Januar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31