Поље пшенице Поље пшенице Горан Ђаковић

Како се понашати у сезони као што је ова година, савет стручњака за заштиту биља ПССС Ваљево Istaknut

Napisala  феб 15, 2018

Обзиром да је ова зима, бар за сада била блага, можемо очекивати бројне проблеме када су у питању болести пшенице и јечма. А како је циљ сваке ратарске производње квалитетан и висок принос, нега и заштита усева мора бити на високом нивоу.
Бројне су болести које изазвају фитопатогене гљиве у усевима стрних жита. На њихову појаву уопште, али и на њихов интензитет утичу бројни фактори спољашње средине, блага зима, висока влага и температура, сортимент, густина сетве, количина примењених ђубрива а све чешћи проблем представља непоштовање плодореда и гајење у монокултури дужи низ година. У нашим условима се јављају болести које су најопасније у првом делу вегетације, сива пегавост листа, лисна рђа и пепелница. Њихова појава је скоро истовремена, и услед ђубрења азотом већим од стварних потреба и појачане влажности ваздуха штете могу бити велике. Имајући то у виду, ратари би пшеницу требали прихрањивати након урађене Н-мин методе као сигурног показатеља за ђубрење.
Практично, у пшеници би требало први третман обавити почетком пролећа, до појаве другог коленца, када су најопасније пепелница, рђа и пегавост листа.
Болести листа потребно је пратити од бокорења па све до класања, јер најбоље је третман урадити превентивно или по појави првих симптома јер ниједан препарат нема ерадикативни ефекат, тј. не може сузбити болест.
Септориа тритици (сива пегавост листа пшенице) - Споре се током јесени и зиме шире са прошлогодишњих стрништа, а преносе се кишом и додиром самих листова. Први симптоми у виду сивих пега се јављају прво на врху листа и на најстаријем лишћу и то 14-28 дана од оставрене заразе. Када утврдимо економски праг штетности, који износи 10% биљака са симптомима на првом листу изнад другог коленца, тада је већ неопходно приступити хемијском третирању. Потребно је сачувати лист заставичар и два листа испод њега као носиоце приноса. Ако знамо да сива пегавост листа пшенице може уништити и до 40 % рода, онда би у фази влатања требало обавезно урадити превентивну заштиту.
Пуцциниа граминис (лисна рђа пшенице) - Симптоми се јављају на листовима и на лисним рукавцима. Услед високе влаге и благе зиме повећани су услови за развој лисне рђе. Оптимална температура за развој рђе је 20Ц, али се може јавити када температура пређе 15Ц. Први симптоми се испољавају 7-14 дана након остварене инфекције, у виду раница, односно пегица наранџасте боје. Са наличја листа оне су отворене и кроз њих пшеница губи воду. Просечан губитак рода је 10%, а услед јаке заразе може однети и до 50% очекиваног приноса. Третирање фунгицидима одрадити одмах по појави првих симптома на доњем лишћу, а пре ширења на горња три и на клас, како би заставичар остао здрав. Протективни фунгициди, из групе дитиокарбомата нису довољно ефикасни. Када је у питању рђа пшенице, треба знати да већи садржај протеина значи и већу осетљивост , па треба изабрати између отпорнијих сорти са мањим процентом протеина, или повећати број третмана.
Ерисипхе граминис (пепелница пшенице)- Симптоми се јављају у пролеће, током марта и априла месеца, у листовима и лисним рукавцима, у виду беличастих пега. Услед ширења заразе лист изгледа као пепелом посут по чему је болест и добила назив. Пеге касније попримају сивкасту боју у оквиру којих се формирају црна телашца (клеистотеције). Препорука је сетва отпорних сорти, и куративна примена фунгицида, како би сачували три вршна листа.
Од мера за сузбијање болести листа пшенице значајну улогу имају превентивне, агротехничке мере, плодоред, заоравање жетвених остатака и избалансирана прихрана азотним ђубривима. При избору сорте предност дати отпорнијим сортама. А уколико су штете услед напада веће од приноса свакако је примена фунгицида исплатива и оправдана.
За борбу против симптома сиве пегавости, лисне рђе и пепелнице добре резултате дају сл. фунгициди: Тилт 25 ЕЦ 0,5 л/ха (а.м. пропиконазол); Ацанто Плус 0,6 л/ха-(а.м.пикококстробин+ ципроконазол), Артеа 330 ЕЦ 0,5 л/ха (а.м. пропиконазол + ципроконазол), Фалон 460 ЕЦ 0,6 л/ха( тебуконазол+триадименол+спиросамин), Дуетт ултра 0,4 -0,6 л/ха (а.м епоксиконазол+тиофанат метил), Просаро 250 ЕЦ 0,75-1 л/ха( а.м. протиоконазол+тебуконазол).


Дипл.инг. Слађана Гавриловић
Саветодавац за заштиту биља
ПССС Ваљево

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Календар

« Januar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31