Članci poređani po datumu: петак, 15 јануар 2021 - AGROPRESS - Udruženje novinara za poljoprivredu
петак, 15 јануар 2021 14:42

Sve što treba da znate o rezidbi leske

Proizvodnja lešnika u Srbiji je sve popularnija, a Obrenovac se izdvojio kao jedan od centara proizvodnje gde je osnovano Udruženje proizvođača lešnika. NJih smo posetili u okviru projekta AGROPRESS-a, koji ima za cilj širenje znanja iz različitih oblasti poljoprivrede. Naši sagovornici ističu da je proizvodnja lešnika isplativa, ali naravno za to treba uložiti određeni trud. Jedna od ključnih mera od koje zavisi uspeh u proizvodnji je rezidba.
Da bi bili precizni i jasni u savetima najpre želimo da vam kažemo da se kruna leske sastoji od grana različite veličine, listova, pupoljaka, cveta i ploda. Ova kultura se uglavnom razvija kao žbun sem u slučaju mečije leske koja se razvija kao stablo i može dosegnuti visinu od 25 metara. Kod žbunastih leski grane su nejednake starosti pa su i različite boje. Kod mlađih grana, odnosno onih koje su stare dve godine, kora je siva i prekrivena sitnim dlačicama, dok je kod starijih grana kora je glatka i tamnije boje.
Od značaja za rezidbu je i prepoznavanje pupoljka koji prema ulozi i značaju mogu biti generativni (reproduktivni) i vegetativni. Generativni su samo cvetni, dok su vegetativni drveni, lisni, prelazni i spavajući. Svaki pupoljak ima okce i suočicu koja preuzima ulogu okca ako ono propadne. Kada govorimo o cvetovima treba da znamo da je leska jednodoma biljka, što znači da se i muški i ženski cvetovi nalaze na istoj grani. Muški su grupisani u rese, (cvasti)
koje su dužine četiri do dvadeset centimetara, uglavnom ih ima više dok je kod sorti PIJEMONT i LAMBERTOVA grupisano po manje resa. Stručnjaci su čak izračunali da po jednom žbunu može biti i po jedan kilogram resa. Važno je znati da se one razvijaju krajem juna i početkom jula i u zimski odmor ulaze potpuno formirane i veoma je značajno da muški cvetovi leske cvetaju već od sredine decembra.
Ženski cvetovi se nalaze u pupoljcima koji liče na vegetativne pupoljke i locirane su u donjim delovima grane ili u gornje dve trećine grane. Takođe se razvijaju u junu i početkom jula, tako da u avgustu imaju sve delove osim plodnika. Od svih vrsta voća i cvetanje se dešava u februaru i martu, s tim da treba imati u vidu da različite sorte različito cvetaju tako da mogu istovremeno da cvetaju i muški i ženski cvetovi, a mogu prvo da cvetaju muški, ili prvo ženski cvetovi i to je za sve sortna karakteristika.
U praksi se pokazalo da leska cveta kada je zbir srednjih dnevnih temperatura dvanaest do četrnaest stepeni. Najveći broj sorti je samosterilan, tako da je potrebno obezbediti sortu oprašivača. Za oprašivanje je veoma važna vlažnost vazduha kao i temperatura. Kao sorta dobar oprašivač se navodi običan lešnik. U Americi za sortu BARCELONA najbolji oprašivač je sorta DAVIDIJANA dok se u Bugarskoj koriste HEMPELOV RIMSKI, RIMSKI BADEMOLIKI i BADEMOLIKI KOSFORD

REZIDBA LESKE U RODU

Rezidbom leske treba da uspostavimo dobar odnos između generativnih, (rodnih) pupoljaka i vegetativnih pupoljaka.
Posle deset do dvanaest godina od sadnje ona postepeno počinje da smanjuje vegetativni prirast i vitalnost, a to dovodi do slabe i neredovne rodnosti.
Kod leske reproduktivni organi se nalaze na jednogodišnjim grančicama koje mogu biti različite dužine, a najbolji prinosi dostižu se kada su te grančice
duže od petnaest centimetara. Treba imati u vidu da leska voli svetlost i da se veći broj ovih grančica formira na periferiji, odnosno na vrhovima krune.
Umerene rezidba se izvodi svake godina sa ciljem da se proredi krošnja kako bi imala što više svetlosti a u Oregonu praktikuju da svake pete godine imaju nešto jaču rezidbu. Takođe se preporučuje da se svake tri do četiri godine radi podmlađivanje, koje se sastoji u skraćivanju grana na pedeset do šezdeset centimetara od zemlje.
Vladimir Perišić kaže da je potrebno vršiti uklanjanje izdanaka kojih bude dosta i najbolje ih je tretirati hemijski, jer ih može biti između pedest i sto, što bi
iziskivalo više radne snage. Što se tiče rezidbe, ona se može obavljati odmah posle opadanja lista i pri niskim temperaturam tako da ako imate veće površine treba početi na vreme. Ukoliko se rezidba izvodi redovno, jedno stablo se može orezati za deset minuta u zavisnosti od bujnosti sorte. Naravno, ukoliko se radi individualno može potrajati pola sata, ali suština rezidbe može da bude da za kratko vreme postignete najbolji rezultat, a to je usklađensot između rasta i prirasta. Prema iskustvu Perišića njegov zasad u dvanaestoj godini starosti imao je prinos ove godine tri tone po hektaru.

Izvor: Agrobiznis magazin 

петак, 15 јануар 2021 14:32

Organska proizvodnja šansa za male proizvođače

Osim povoljnih uslova, organska poljoprivreda u našoj zemlji je nedovoljno razvijena. Za to postoje brojni razlozi sa kojima se naši proizvođači susreću prilikom prelaska ili u bavljenju ovom proizvodnjom.

Kako piše za portal PSSS Svetljana Jerinić, saradnik za ratarstvo i povrtarstvo PSS Valjevo, najveći problem za naše poljoprivredne proizvođače su velika početna ulaganja. U periodu konverzije veća su ulaganja, a proizvod se ne može prodavati po višoj ceni kao organski.

- Takođe, veliki problem kod naših poljoprivrednika predstavlja nedovoljna informisanost o organskoj proizvodnji i nedostatak stručnog znanja. Organska proizvodnja je i dalje velika nepoznanica i to je razlog da se poljoprivredni proizvođači teže odlučuju da se bave ovom proizvodnjom. Evidentna je nedovoljna edukovanost o različitosti u tehnologiji organske od konvencionalne proizvodnje. Iz tog razloga potrebno je raditi na edukaciji svih učesnika organske poljoprivrede, od poljoprivrednih savetodavaca, preko poljoprivrednih proizvođača i potrošača - navodi Jerinićeva.

Jedan od problema je i nedostatak inputa za organsku proizvodnju. Semenskog materijala i sredstava za zaštitu gotovo da nema na našem tržištu.

- Situacija sa mineralnim đubrivima dosta se popravila u poslednje vreme i pojedina đubriva se mogu naći ne samo u velikim centrima, nego i u manjim mestima, gde su dostupnija poljoprivrednim proizvođačima. Registovanih herbicida u organskoj proizvodnji nema, što iziskuje veće učešće ljudskog rada, naročito u proizvodnji voća i povrća - ističe.

Ono što predstavlja problema za naše proizvođače je i malo komplikovanija dokumentacija u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

- Naime, prijava za sertifikaciju, obeležavanje proizvoda, zahtevi za korišćenje semena iz konvencionalne proizvodnje, vođenje knjige polja i mnoga druga dokumentacija jedan je od činilaca koji odvraća naše proizvođače u samom procesu odlučivanja za prelazak na ovaj vid proizvodnje - napominje savetodavka.

Organska poljoprivreda u našoj zemlji, i pored brojnih problema, je velika šansa i dobro rešenje za mala porodična poljoprivredna gazdinstva. Velika poljoprivreda gazdinstva, koja su specijalizovana za određene proizvodnje teško da se mogu preorijentisati i prilagoditi svoju mehanizaciju i opremu za bavljenje organskom proizvodnjom.

- Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo daje savet malim poljoprivrednim gazdinstvima, koja zbog potrebnih velikih ulaganja ne mogu da prerastu u veća ili srednja gazdinstva, da celokupnu ili jedan deo svoje proizvodnje prebace iz kovencionalne u organsku. Takođe, savet je da to budu i gazdinstva koja imaju raspoloživu sopstvenu radnu snagu i mehanizaciju, pa mogu biti održiva u ovakvim uslovima poslovanja - zaključuje Svetlana Jerinić.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3141741/ko-su-potencijalni-proizvodjaci-za-organsku-poljoprivredu

петак, 15 јануар 2021 14:05

Bil Gejts pokupovao njive, ode u poljoprivrednike

Bil Gejts, četvrti najbogatiji čovek na svetu, tiho je ugrabio 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta širom SAD.To ga čini uticajnim privatnim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u SAD.

Posle višegodišnjih izveštaja da je kupovao poljoprivredno zemljište u državama Florida i Vašington, The Land Report je otkrio da je Gejts kupio poljoprivredno zemljište u 18 američkih država, prenose "Novosti".Njegova najveća imanja su u Luizijani (69.071 hektara), Arkanzasu (47.927 hektara) i Nebraski (20.588 hektara). Pored toga, on ima udeo u 25.750 hektara zemljišta na zapadnoj strani Finiksa u Arizoni.

Prema istraživanju lista, zemljište drži direktno i preko Cascade Investments.

Iako može biti iznenađujuće da je tehnološki milijarder takođe najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u zemlji, ovo nije jedini Gejtsov pokušaj u poljoprivredi.

Tokom 2008. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts najavila je 306 miliona dolara bespovratnih sredstava za promociju održive poljoprivrede sa visokim prinosom među malim poljoprivrednicima u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Fondacija je tada uložila i u razvoj i širenje „superuseva“ otpornih na klimatske promene i na mlečne krave sa većim prinosom.

Prošle godine organizacija je osnovala Gates Ag One, neprofitnu organizaciju koja unapređuje te napore.

Nije potpuno jasno kako se koristi Gejtsovo poljoprivredno zemljište, piše Forbs.

Međutim, postoje neke naznake da bi zemljište moglo da se koristi na način koji se poklapa sa vrednostima fondacije.

Cottonwood Ag Management, deo kompanije Cascade, član je Leading Harvesta, neprofitne organizacije koja promoviše održive poljoprivredne resurse koji daju prioritet zaštiti useva, tla i vodenih resursa.

Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2021&mm=01&dd=15&nav_id=1795628

Ministarstvo poljoprivrede je planirajući razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu donelo Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u ruralnom razvoju na zadovoljstvo svih farmera i stručnjaka koji se bave ovom privrednom granom.

To je, kako ističe Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, od posebne važnosti za svakog farmera koji se bavi ili hoće da se bavi intenzivnom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda zato što treba da zna kako da planira i raspodeli finansije za predstojeću proizvodnu godinu.

„Ovom uredbom predviđene su i mere ruralnog razvoja za unapređenje konkurentnosti i to za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva koje se odnose na podsticanje podizanja novih višegodišnjih zasada voćaka, vinove loze i hmelja, podršku za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, investicije za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne biljne i stočarske poljoprivredne proizvodnje, investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda,kao i nabavku opreme u sektoru mesa, mleka i piva u iznosu od 1.000 dinara, izgradnju objekata i nabavku opreme u sektoru proizvodnje vina i jakih alkoholnih pića“, kaže Širtov.Po njegovim rečima predviđeni su i podsticaji u organskoj proizvodnji koji se odnose na očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa, diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima, unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, podršku mladima u ruralnim područjima, sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu kao i za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih prizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima.

Svi poljoprivredni proizvođači koji su zainteresovani za realizaciju ovih mera agrarne politike Ministarstva poljoprivrede donete za ovu godinu kao i za dodelu sredstava koja se, između ostalog odnose, na ostvarenje prava premije za mleko, osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, podsticaje za kvalitetne priplodne mlečene krave, tovne krave i bikove, ovce, koze, jarčeve, krmače, nerastove… mogu da se za sve informacije obrate savetodavcima Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Vranju.

Izvor:https://jugmedia.rs/usvojena-uredba-o-raspodeli-podsticaja-u-poljoprivredi-i-ruralnom-razvoju-za-ovu-godinu/

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Календар

« Januar 2021 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31