IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
APIMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA JUL 2010. GODINEprint rss Bookmark and Share
Datum: 01.07.2010.
APIMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA JUL 2010. GODINEAPIMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA JUL 2010. GODINE

 

Prema predviđanjima meteorologa, za pčele i pčelare vremenske prilike ovog meseca biće uobičajene. Tako će jul biti prosečan: na zapadu i severozapadu Vojvodine srednja mesečna količina padavina biće iznad, a u ostalom delu Srbije u granicama proseka.  

 

U pogledu temperatura, srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednost u granicama višegodišnjeg proseka, tek nešto viša za 0,3 ºC na severu do 0,6 ºC na jugu u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 17,1 ºC. Srednja maksimalna temperatura biće takođe u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku nižim za oko 0,2 ºC na severu i višim za oko 0,7 ºC na jugozapadu Srbije. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 27,8 ºC. U većem delu Srbije srednja julska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njene vrednosti u proseku biti niže za oko 5 mm na jugozapadu i jugu i više za oko 6 mm na jugu Vojvodine u odnosu na višegodišnji prosek. Na zapadu i severozapadu Vojvodine srednja julska količina padavina biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njene vrednosti u proseku biti više za 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 60 mm.

 

Opšte gledano, može se reći, pravo leto. Sve će to imati uticaja na medenje medonoša, s obzirom na dosadašnju značajnu vlagu i letlnje temeperature, a tima i na pčelice. Zato je potrebno blagovremo pripremiti se i poraditi na negovanju nukleusa, zameni starih matica, postarati se da se spreči rojenje i suzbija varoa. Leto podrazumeva redovno održavanje pojila, borbu protiv osa i stršljenova, a svakako i zaštitu košnica od visokih temperatura, jer su pomenute vrednosti u hladu, a košnice uglavnom na otvorenom.

 

Na kraju, nije na odmet podsetiti, pa i upozoriti, da letnje toplo vreme često za tili čas može da donese nevreme praćeno grmljavinom, koje je velika opasnost ukoliko se pčelar nađe na selećem pčelinjaku u polju

Čitanja: 1570
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs